Mellovinnaren Tusse Chiza om hatet: ”Jag är bra, jag förtjänar bättre"
Jag sitter i en mintfärgad, rundad soffa på den färgglada restaurangen Jacqueline's och väntar på Tusse. In kommer han med ett stort leende, krokodilboots, vita jeans, silvertopp och en härlig trenchcoat med volanger. Han har en stor resväska med sig och jag frågar om han ska åka iväg.
– Nej, jag har kläder med mig för jag kunde inte bestämma mig för vad jag skulle ha på mig, skrattar Tusse.
Vi båda konstaterar att det är så tråkigt att inte få kramas innan vi slår oss ner.
Tusse vill vinna Eurovision
2019 vann Tusse Idol och i år tog han hem segern i Melodifestivalen och ska i maj representera Sverige i Eurovision song contest. Hans vinnarlåt ”Voices” är skriven av Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt och Anderz Wrethov.
Tusse berättar att hans låt "Voices" betyder mycket för honom på flera olika vis, att den är som en fightlåt för honom, som ger styrka och hopp.
– När jag sjunger den får jag en speciell styrka. Jag tror det är så för att jag har gått igenom en hel del i livet. Det har varit upp och ner. Med "Voices" så känner jag att jag klarar allt. Låten betyder ännu mer för mig nu när den betyder något för allmänheten också. Jag har fått så mycket kärlek för att människor som hör låten känner att de också kan klara saker. Det tycker jag är fint, säger Tusse.
"Jag får vara Zlatan och åka ner och kämpa för Sverige."
Han lyser upp och berättar om en kvinna som skrev till honom och berättade att hon hade diagnostiserats med en svår sjukdom men när hon lyssnade på "Voices" så kände hon hopp.
– När jag hörde det så började jag att böla. Det är så himla vackert att låten kan inspirera på olika vis.
I maj väntar Eurovision song contest i Rotterdam för Tusse och hans fyra dansare. Nerverna börjar han känna av och han berättar att han väldigt nervös men pepp.
– Vi är tjugo i mitt team som ska åka ner och när vi har våra möten så känns det som att vi är landslaget. Det känns som fotbollslandslaget och jag får vara Zlatan och åka ner och kämpa för Sverige.
Enorm kärlek från svenska folket
Tusse berättar att han har fått mycket kärlek från det svenska folket men också en hel del hat.
– Det är supertråkigt. Det är oundvikligt när man är en offentlig person. Men jag tycker inte att det ska spela någon roll om man är med på tv eller inte, man ska inte hata en person, framför allt inte någon som man inte känner, det är jättekonstigt.
Han är tyst en stund och fortsätter:
– Det gäller att försöka tänka bort det och tänka på all kärlek, för jag har fått jättemycket kärlek och det är jag så tacksam för. Jag tror det gäller att tänka själv 'nej, jag är bra, jag förtjänar bättre’. Hatarna hatar ju för att de har sina egna osäkerheter. Hatarna mår ju inte bra så man får försöka påminna sig om det och älska sig själv.
Ändå googlar du dig har jag hört?
– Haha, jag vet, det är jättedumt. Alla är olika men jag tror att offentliga personer tänker att de inte ska googla sig själva för att de blir rädda för vad de ska hitta. Men om jag inte googlar mig själv så blir jag rädd för vad som finns där som jag inte vet om. Tidigare så letade jag efter negativa saker, vilket är jättekonstigt, men det kändes som att jag hade kontroll över det då.
Läser jag något rasistiskt, taskigt, elakt, mobbigt så kan jag tänka bort det nu.
Dans, sång och trummor
Tusse var fem år när familjen flydde kriget i Kongo-Kinshasa. Efter tre år i flyktinglägret i Uganda anlände Tusse 2009 som ett ensamkommande flyktingbarn till Sverige. 2015 kom Tusse till familjen Psilander i Tällberg, Dalarna och känner nu att han har en trygg punkt.
Musiken har även alltid funnits där för honom som en trygghet, berättar Tusse.
– Musiken har varit en stor del av min uppväxt. I Kongo där jag kommer från, där är musiken en så stor del av kulturen. Man dansar mycket, sjunger mycket, trummar och firar saker med musik. Jag minns att jag började i kyrkokören när jag var fem år, sen har det bara följt med mig.
När Tusse kom till Sverige började han sjunga på skolavslutningarna, på Kulturskolan och i kyrkan.
– Det har varit en trygg punkt för mig. Vad som helst kan hända men jag kommer alltid att ha musiken.
Melodifestivalvinnarens plan för framtiden
Tusse går sista året på musikgymnasiet i Borlänge. Om han inte repar för Eurovision eller gör intervjuer så pluggar Tusse och det är inte helt stressfritt berättar han.
– Skolan tar ju väldigt mycket energi. När jag tar studenten så tror jag att det kommer att kännas bättre. Hela tiden, varje dag, känner jag en liten stress över skolan och skolarbetet.
Han fortsätter:
– Jag tycker att det är viktigt med utbildning. Man har ju chansen att kunna ta sig vidare i livet och göra exakt vad man vill genom utbildning.
Även om han har fullt upp med allt som har med Eurovision och studenten att göra så har han en plan.
– Jag tänker alltid en lång plan och en kort plan. Jag tycker det är jättekul att jag har vunnit Melodifestivalen, att vara artist, att släppa låtar, men, jag är osäker på om jag kommer att tycka att det är kul resten av livet. Därför känner jag att jag måste ha en plan. Min plan är att jobba med journalistik.
Vad drömmer du om nu?
– Det är helt galet att vi sitter och snackar om att jag ska till Eurovision. Om vi spolar tillbaka tiden till 2012 och jag satt som 10-åring och tittade på Loreen och tyckte det var så coolt. Och nu är jag här. Helt galet.
Tusse skrattar till och skakar på huvudet innan han fortsätter:
– Min plan är att vinna Eurovision och ta hem vinsten för Sverige. Jag ska ta studenten, det ska bli superkul. Dock inte lika bombastiskt, som det alltid är varje år på grund av pandemin. Jag skriver låtar varje helg nu, så jag hoppas på att kunna släppa ett album till hösten, berättar Tusse.