Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

Merja tipsar: Så sätter hon guldkant på sin pension!

03 okt, 2024
AvJohanna Lejon
FotografKARIN TÖRNBLOM
Merja Haanpää om att vara pensionär.
Karin Törnblom
Merja Haanpää, känd från SVT:s dejtingprogram Hotell Romantik, och bloggare på Femina.se berättar om hur hon njuter av det där lilla extra i vardagen som pensionär.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Vänskapsråd från Feminas läsareBrand logo
Vänskapsråd från Feminas läsare

1. Berätta om vad du helst gör en vanlig dag i ditt liv!

– Jag vaknar vid sex–halv sju. Då börjar jag med morgonkaffet, livets dryck, som jag intar i en korgstol vid ett gammalt träbord i mitt kök. Då sitter jag och tänker på min familj: på alla barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Sedan kanske jag gör något med ett barnbarn, vilket är så härligt. Varje unge ska ha en äldre vän! Vi kanske går till kyrkan och tänder ljus, för alla som inte finns längre och för alla som finns.

Merja Haanpää

Gör: Pensionär, bloggar på Femina.se.

Ålder: 71 år.

Bor: I Uppsala.

Läs mer: Du hittar Merjas blogg på ­merjahaanpaa.femina.se.

2. Vad gör du när du har alldeles egen tid?

– Då läser jag, jättegärna! Nu senast läste jag Jenny Larssons Hej, jag har CP. Men jag läser poesi också.

3. Du har en fantastisk stil, vilket är ditt bästa stiltips till andra?

Annons

– Först och främst måste du tänka på vad du tycker om. Man måste tycka om det man sätter på sig! Man ska känna sig bekväm och kunna röra sig. Jag köper gärna kläder av god kvalitet och sedan har jag dem otroligt länge. Ett favoritmärke hos mig är Marimekko.

4. Om man inte vill köpa nytt, vilket är ditt bästa budgettips då det gäller mode och kläder?

– Jag gillar vissa av kedjorna. Lindex till exempel. De gör så fina saker. Sedan är det viktigt att kunna kombinera på nya sätt. Kolla vad du har hemma och matcha lite annorlunda. Sedan kan man alltid handla secondhand, förstås. Ta med dig en vän som kan vara smakråd! Ett annat tips: pärlor lyfter varje outfit.

5. Och då det gäller skönhet och beauty?

– Jag tvättar ansiktet i ljummet vatten, morgon och kväll. Sedan smörjer jag mig med Nivea. Jag har samma produkter nu som då jag var ung.

Guldkant på vardagen

6. Hur sätter du guldkant på vardagen, utan att det kostar skjortan?

Annons

– Genom att äta lunch ute. Det behöver inte bli dyrt. Är det fint väder kan man köpa en färdig sallad och sätta sig utomhus med en vän. Att ge sig i väg och inte bara vara hemma är ett bra tips för att få guldkant i vardagen. Man ska inte bara stänga in sig.

7. Vilket är ditt bästa sparknep?

– Att inte småhandla! Det sparar man mycket på. Det och att handla på loppis. När jag väl köper något så tänker jag dessutom alltid till en extra gång och om det är kläder jag handlar så funderar jag alltid på hur jag kan klä upp plagget, hur jag kan matcha det.

Merja Haanpää.
Merja Haanpää. Karin Törnblom

8. Vad finns alltid i ditt kylskåp?

– Yoghurt, Proviva, ost, lättmjölk, frukt, grönsaker, rotfrukter, sill, anjovis och ägg.

9. Din bästa budgetmaträtt?

Annons

– Paj. Och hembakat bröd. Jag lagar mycket mat i ugnen och jag köper gärna fisk, men nu är det så dyrt med fisk att man får hicka. Men en bra grej är att laga en hel lax på en och samma gång och göra matlådor. Mitt bästa tips är annars att äta efter årstid.

10. Du har sju barn, har du något bra tips till familjer hur man får slantarna att räcka längre?

– Först och främst: Titta vad du har hemma i skåp och lådor. Behöver du verkligen handla? Ofta behöver man inte det. Och ta hand om matsvinnet! Har du ätit kokt potatis dagen innan? Stek upp den till lunch.

11. Du är pensionär sedan ett antal år tillbaka, har du något budgettips på aktiviteter?

– Skogen! Att gå i skogen och plocka bär, svampar, kottar och pinnar … det är fantastiskt härligt. Till många skogar går det dessutom att åka kommunalt.

12. Vad är lyx för dig?

– Att ha en tillställning. Gärna med familjen. Det är lyx när alla är med: när de små barnen går från famn till famn, när någon diskuterar, när någon går och lägger sig i min säng, lite spontant, och någon är sugen på kaffe och börjar fixa det … Då är jag lycklig!

13. Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag önskar mig att vi på fullaste allvar, varje person, funderar på vad vi kan göra för att det ska bli lite bättre för någon annan. Medmänskligheten måste få ta större plats. Och kom ihåg: det är helt gratis att vara snäll.

Annons