Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

My Skarsgård: Därför ökar akoholberoende bland kvinnor

10 jan, 2024
FotografPer Kristiansen
My Skarsgård
Kvinnor och alkohol är en fråga som borde uppmärksammas mer.
Det anser läkaren och alkoholterapeuten My Skarsgård.
– Det är verkligen tufft att vara kvinna och ha de här problemen. Det är mycket mer stigmatiserande, säger hon.
Skulden och skammen får konsekvensen att kvinnor både söker och får hjälp senare än män.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Karin Adelsköld om alkoholmissbruket: "Somnat i blod på vardagsrumsgolvet"Brand logo
Karin Adelsköld om alkoholmissbruket: "Somnat i blod på vardagsrumsgolvet"

IQs Alkoholindex är ett samlat mått på svenskarnas attityd till alkohol som skapas utifrån svaren på ett antal frågor om drickande i olika situationer. Den senaste undersökningen från 2022 utmärkte sig särskilt på några punkter:
Färre tycker att det är fel att dricka sig till minnesluckor (49 procent mot 68 procent 2010), färre tycker att det är fel att bli berusad när barn är med (50 procent mot 62 procent 2010).
Och: medan unga över tid dricker mindre alkohol har dagens äldre mest tillåtande attityder. Kvinnors inställning till alkohol har aldrig varit så positiv sedan mätningarna började för drygt 20 år sen.

Kvinnors alkoholkonsumtion ökar

Det är en bild som My Skarsgård, som driver Myggebo behandling och retreat med förebyggande kurser om alkohol och droger, känner igen.
– Tidigare var det väldigt ovanligt att kvinnor drack, i dag har gapet mellan män och kvinnor minskat. Att lite äldre kvinnor över 60 är den grupp som ökar mest är något som jag ser också. Det är många i den åldern som tar kontakt, konstaterar My Skarsgård.

Annons

En av anledningarna till den ökade alkoholkonsumtionen bland äldre kvinnor tror hon kan vara att man går i pension eller trappar ner jobbet.
– Så länge du arbetar begränsar du kanske konsumtionen ”jag dricker inte på söndagen, bara på lördagen och inte på vardagar”, för att kunna sköta ditt jobb. När du plötsligt inte har jobbet att gå till kan det bli en kris i sig och man släpper på sitt eget regelverk.
– Har du då redan etablerat en relation till alkohol och framförallt effekten av alkohol så kan det gå fort, ruskigt fort. Det har jag erfarit under de här åren som jag har jobbat.

Kvinnor dricker inte för ”party-party”

Men det kan också ta tid.
Enligt My Skarsgård väntar kvinnor längre än män med att söka hjälp för sin missbruksproblematik. Dels för att man håller fast vid övertygelsen ”detta måste jag fixa själv”, dels för att sättet att dricka generellt skiljer sig mellan könen.

– Många kvinnor använder alkoholen som en lugnande effekt. Man dricker inte för party-party och för kickarna utan för att dämpa stress och ångest, vilket gör att en kvinnas drickande inte får så mycket konsekvenser utåt som en mans. Män kan därigenom, vilket kan tyckas lite orättvist, lättare bli uppmärksammade av omgivningen och på så vis erbjudas hjälp tidigare.

Utmärkande för kvinnor och alkoholism är att kvinnor oftare dricker i ensamhet, menar alkoholterapeuten My Skarsgård.
Utmärkande för kvinnor och alkoholism är att kvinnor oftare dricker i ensamhet, menar alkoholterapeuten My Skarsgård.

Att kvinnors missbruk sker mer under ytan innebär, påpekar My Skarsgård vidare, att kvinnor ofta kan ha mer hälsoproblem än män, både fysiska och psykiska. Om känslan är att vinet minskar stressen och ger ett lugn i kroppen visar vetenskapen att ångest och depression är två av de sjukdomar som alkoholmissbruk orsakar.
Vilket ofta innebär ännu mer stigma.

Annons

– Det man ofta ser med kvinnor som har ett destruktivt drickande är att de allt mer börjar isolera sig. De sitter hemma och dricker och börjar undvika sina vänner, det är jättesorgligt. Men det beror på att skammen och skulden ofta är oerhört mycket större hos kvinnor än hos män.
– Skammen ger en oerhört låg självkänsla och ett självförakt till slut, säger My Skarsgård.

”Visste att jag skulle dö om jag fortatte”

Hon pratar om alla de kvinnor hon mött i sin yrkesroll men också av egen erfarenhet. My Skarsgård som under många år var gift med skådespelaren Stellan Skarsgård har tidigare offentligt berättat om hur hon blev beroende av alkohol efter en cancerdiagnos.
– Jag var en av dem som hade enormt mycket skam när jag drack. Jag var aldrig ute och rumlade och har aldrig druckit för att uppleva ruset, och det hann också gå väldigt långt för mig. Jag hade börjat kräkas blod och höll nästan på att dö. Jag är ju läkare och trodde att jag hade fått levercirrhos (skrumplever), säger My.

Annons

Ändå fortsatte hon att dricka, till slut en flaska vodka om dagen. För det är så hjärnan fungerar när abstinensen fått greppet, konstaterar hon:

– Jag visste att jag har utvecklat alkoholism och att jag skulle dö om jag fortsatte men när man har sån abstinens fungerar inte hjärnan som den ska. Det är en grym sjukdom på det sättet.
– Känslan av att alkoholen får mig att överleva är enormt mycket starkare än insikten av att jag håller på att dricka ihjäl mig. säger My Skarsgård.

My Skarsgård, tidigare gifte med Stellan Skarsgård är i dag utbildad alkoholterapeut.
My Skarsgård är i dag nykter alkoholist och håller kurser om beroendesjukdom.

Vändpunkten kom en morgon runt julen 2006 när hon inte hade någon sprit hemma. Det var kris och hon hade jätteabstinens.
– Jag gick till min bror som bodde en trappa upp för att se om han hade någon alkohol, smög runt och hade hittat en flaska punch när jag hörde någon komma in i lägenheten.

Annons

Hon gömde sig i en garderob och det var där hennes bror fann henne, med flaskan punch i ett hårt grepp.

– Då sa han något som gick in för första gången: ”du behöver hjälp”. Det fanns många tillfällen innan som kunnat bli en vändpunkt men just då var jag mottaglig.

Efter ett par års nykterhet bestämde hon sig för att hon ville ägna sitt yrkesliv åt att arbeta med alkoholproblem. På Myggebo i Stockholms skärgård har hon utvecklat en forskningsbaserad metod i tre steg. MyLife-metoden är anpassad efter olika målgrupper, med samma resultat: Människor får genom kunskap verktygen att hitta ett glädjefyllt liv, där alkoholen inte längre tillåts styra.

Barnen Skarsgård har gått kurs hos mamma

Att hon har fler kvinnor än män på sina kurser är ovanligt, men kanske har det med att göra att hon valde att gå ut och berätta om sitt missbruk också.

– Att jag jag valde att prata offentligt om min alkoholism kan ha bidragit till att det är så många kvinnor som kommer, det gör mig glad. Det är mycket mer stigmatiserade för kvinnor och att läsa om andra kan ge hopp och mod. Det är viktigt att vi vågar prata om problemen, också för att visa att det finns en lösning. Det går att ta sig ur även en utvecklad alkoholism.

Annons

Några av dem som också gått kurs hos My Skarsgård för att lära sig mer om beroende är hennes sex barn som hon fick tillsammans med Stellan Skarsgård, något som Valter Skarsgård berättat om i en tidigare intervju med Femina.
– Allihop har gått kursen, vilket är fantastiskt. För Gustaf kom det att betyda enormt mycket att få kunskapen, jämfört med om det kommer från mig som mamma som han dessutom upplevt som sjuk. Då har man inte mycket att komma med om man har synpunkter...
– Det blev en ögonöppnare för Gustaf och det är jag himla glad för. Han har varit nykter i tio år nu, berättar My Skarsgård.

Hon avslutar med att avliva några av de myter som finns runt alkohol.
Det är inte bara att skruva på korken om du utvecklat en alkoholism men det går att får ett roligt liv även utan alkohol.
– Det är många som har varit hos mig som hör av sig efter några år och berättar om vad det nya livet har gett dem. Nej, det blir inte som man har trott eller befarat. Det blir så mycket bättre.

Annons

Fem myter om alkohol att vara vaksam på enligt My Skarsgård

1. ”Jag behöver vinet för att stressa ned”

”Även om du inte har utvecklat alkoholism kan du utveckla ett psykologiskt beroende och börja använda alkohol för att förändra olika känslor eller för att slappna av: ’Åh vad skönt, fredag kväll, jobbveckan är över, då får jag koppla av med vin’, vilket är väldigt kontraproduktivt. Det är en vanlig upplevelse att man dricker för att man mår dåligt, när man oftast mår dåligt för att man dricker.”

2. ”Jag sover bättre efter att ha druckit”

”Upplevelsen kan absolut vara att du somnar lättare när du dricker, men att sömnen blir dålig har många svårt att se. Det är oerhört vanligt med sömnproblem om du har en överkonsumtion. Du somnar men vaknar när alkoholen går ur kroppen, ofta med stresspåslag som gör att det är svårt att somna om.”

3. ”Jag tål mycket, därför är jag inte i riskzonen”

”Det är precis tvärtom. Risken att utveckla alkoholism är större om du dricker större mängder på samma tillfälle. Vi får en toleransökning när vi dricker som gör att vi tål mer och mer och behöver ännu större mängd för att få den effekt vi söker. Rent fysiologiskt är det så också att kvinnor tål mindre än män. Vi har mindre kroppar och lite mer underhudsfett medan män har mer kroppsvätska som gör att alkoholen blir mer utspädd i vätskan i blodet.”

Annons

4. ”Det går inte ha roligt som nykter alkoholist”

”Det också en vanlig missuppfattning, att man tror att man blir så rolig av att dricka. För att det är så man upplever det. Men det räcker med att vara nykter och titta på människor som tror att de roliga när de är berusade. Det sorgliga med alkohol är ju att du tappar alla dina intressen och att alkoholen till slut går före mänskliga relationer. Man kan både uppleva och vara rädd för att ’bli tråkig’, det hör jag ofta, men man kan hitta enormt mycket glädje i ett nyktert liv, Och den glädjen är ju äkta, till skillnad från alkoholglädjen. Själv har jag aldrig haft så roligt som när jag blev nykter.”

5. ”Jag klarar att sluta själv”

”Har du bara under en kortare tid druckit mer än vad som är bra för dig kan det gå att sluta tvärt, men har du utvecklat ett beroende funkar det inte så rent fysiologiskt. Det är inte bara att skruva på korken. Man behöver verkligen hjälp och hjärnan behöver sin tid för att kunna fungera normalt igen. Om man får hjälp har man ofta stöd under ett år och då har man förhoppningsvis etablerat ett nätverk av människor som också är nyktra vilket är en stor fördel.”

Bildtexter: Jag ser också kvinnor som kommer väldigt sent. Men håller fast vid att ingen ska få veta och ”det här måste jag fixa själv”. Enligt My Skarsgård är alkoholism omgivet av en mängd myter och skuldbeläggande som har rötter långt bak i tiden.

Annons