Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

Neneh Cherry: ”Jag började dricka vodka redan på morgonen”

27 sep, 2024
AvAnna-Maria Stawreberg
FotografIñigo Viñas, TT
Neneh Cherry, artist
Med Buffalo Stance blev Neneh Cherry ikonisk.
Uppmärksamheten var enorm. Tryggheten och energin ­hittade hon hos sin brokiga och utvidgade familj.
Men en kris fick Neneh att braka igenom och hon tvingades utkämpa sin tuffaste kamp någonsin. Kampen mot alkoholen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Camilla Läckberg om att fylla 50: "Jag bryr mig mindre"Brand logo
Camilla Läckberg om att fylla 50: "Jag bryr mig mindre"

Ingen svensk som växte upp på 1970- och 80-talen kan ha missat den – Buffalo Stance, låten som gjorde Neneh Cherry till ett namn på allas läppar. Ingen i övriga Europa eller USA heller för den delen.

För när Buffalo Stance 1988 seglade upp på väst­världens topplistor var det något helt nytt. Inte bara låten, som hade en förmåga att fastna som en fluga på ett flugpapper. Framför allt var det Nenehs attityd. En blandning mellan en extremt självsäker framtoning och glädje. Lägg därtill att hon var höggravid och att hon, i stället för att dölja gravidmagen i ett tält, stolt visade magen i en tajt outfit från Jean Paul Gaultier när hon framträdde i det creddiga tv-programmet Top of the Pops. Ett medvetet drag från hennes närmaste och käraste vän Judy Blame, den välkända London­stylisten som snabbt blivit en del av hennes och maken ­Camerons utökade familj.

Annons

Faktum är att det där framträdandet påverkade en hel generation unga gravida kvinnor. Fram tills att Neneh Cherry började flasha gravidmagen hade gravida popstjärnor i princip varit osynliga. En gravid artist gjorde bäst i att kliva åt sidan några månader, för att sedan göra comeback när barnet fötts.

Men inte Neneh Cherry, eller Neneh Marianne Karls­son, som är hennes korrekta namn. För henne har familjen alltid varit synlig, något självklart och basen i tillvaron.

Nu släpps Neneh Cherrys självbiografi Tusen trådar

Så också denna varma sommardag då vi bokat tid för ett samtal om hennes liv fram till nu, när hon 60 år gammal släpper sin självbiografi, Tusen trådar.

Bokomslag Tusen trådar, Neneh Cherrys självbiografi
I självbiografin <span data-lab-italic="italic" class="italic m-italic">Tusen trådar</span> berättar Neneh Cherry om sitt liv.

– Vi bor i Mabels hus här i London några dagar, eftersom vi renoverar vårt hus några kvarter härifrån. Snäll dotter vi har, eller hur, säger hon när hon exakt på sekunden dyker upp i rutan med en skål äggröra i ena handen och en stor tekopp i den andra.

Annons

Syrenlila hoodie, håret i en rufsig tofs men ändå lika glamorös som på omslagsbilderna från 1990-talet.

Eller kanske inte. För strax berättar hon med ett stort skratt att hon inte hunnit borsta tänderna ännu, och att hon faktiskt fortfarande har pyjamas på sig.

Isen är bruten.

Tre döttrar har hon. Tre döttrar som mer eller mindre fötts in i rampljuset. Och det var mellandottern Tyson som levde rullan i sin mammas mage under det legendariska framträdandet på Top of the Pops, och som bara några dagar gammal gjorde sin debut framför kameran i videon till Manchild. En låt som också den finns med på debutalbumet Raw Like Sushi och som, precis som Buffalo Stance, seglade upp på topplistorna.

För Neneh Cherry var det självklart att barnen skulle vara en del av hennes musik. Musiken var ju, precis som barnen, en viktig del av hennes och maken Camerons liv.

Uppväxten var inte som alla andras

Neneh själv hade tillsammans med lillebror Eagle-­Eye fått hänga med mamma Moki, textilkonstnären, och styvpappan Don Cherry, musikern, i deras sätt att leva.

Annons

– Jag älskade min familj, men vi var inte som andra och det gjorde mig arg. Särskilt på mamma Moki som inte var som de andra mammorna, säger Neneh och berättar om den kollektivliknande tillvaron där musiker och konstnärer kom och gick.

Neneh Cherry, artist
Redan som 16-åring flyttade Neneh Cherry till London. Juergen Teller

Halva året bodde familjen i ett gammalt skolhus i skånska Tågarp, halva året i New York. Ofta packades familjen in i föräldrarnas folkabuss för resor genom Europa på någon av Dons många turnéer.

Själv ville alltså Neneh bara vara som andra skånska barn i hennes ålder.

– Jag ville heta Eva och jag drömde om alldeles vanliga Ikea-möbler. Mitt rum hade lila golv och gröna lister. Vi hade ingen tv och jag låtsades att jag sett på samma tv-program som klasskompisarna, säger Neneh och skrattar på sitt karaktäristiska sätt.

Annons

Hon skrattar ofta, Neneh Cherry. Kanske är det den där glädjen och självklara pondusen som blivit en del av hennes signum, och som bidragit till hennes karisma. För hon har alltid utmärkt sig, var hon än befunnit sig.

Vem är Neneh Cherry?

Namn: Neneh Marianne Karlsson.

Gör: Sångare.

Ålder: 60 år.

Familj: Maken Cameron McVey, döttrarna Naima, Tyson och Mabel. Två barnbarn.

Bor: I hus i London.

Aktuell: Med självbiografin Tusen trådar (Forum).

Övrigt: Neneh är uppvuxen med sin mamma Moki, känd textilkonstnär, och styvpappa Don Cherry, jazzmusiker, och brodern Eagle-Eye, också han musiker. Hennes pappa Ahmadu Jah var också musiker. Hon har flera halvsyskon, bland andra ­musikern Titiyo.

Neneh fick tidigt en glimt av den stora världen. Det var i New York hon som 13-åring mötte hiphopen. Det var här hon kunde köpa de coolaste kläderna och senaste gympadojorna.

Men det fanns en baksida. Styvpappa Don var heroinmissbrukare, och även om han höll sig ren under perioderna i Tågarp, präglade missbruket till­varon.

– Även om man som barn inte riktigt fattar vad det är som pågår hemma, känner man att det är något fel, säger Neneh allvarligt.

Ibland fanns det pengar, ibland inte. Men upplevelser fanns det gott om, och brist på kärlek var det aldrig.

Annons

Neneh flyttade till London som 16-åring

När hon var 14 hängde hon på New Yorks musikklubbar och dansade till långt in på småtimmarna.

– Moki litade på att jag skulle fatta vettiga beslut, säger Neneh, som flyttade till London som 16-åring där dj-kulturen, punken och hiphopen flödade.

Tillsammans med bästa vännen Ari tillbringade hon ­nätterna på olika klubbar.

Det var Ari som fick Neneh att börja med musik, och som medlem i postpunkgruppen Rip Rig + Panic fick Neneh en rad spelningar, och hann även släppa två album innan bandet upplöstes 1983.

Vid det här laget hade Neneh redan fått sin första dotter Naima tillsammans med bandmedlemmen Bruce.

Neneh Cherry, musiker
<span data-lab-italic="italic" class="italic m-italic">Buffalo Stance</span> släpptes 1988 och genombrottet blev gigantiskt. Stefan Hyttfors/TT

Att få barn var omvälvande. Men att ta föräldra­ledigt var det inte tal om. Naima följde med till rep­lokaler och spelningar. Och på nätterna fortsatte Neneh och vännerna att dansa sig utmattade.

Annons

– Det är klart att jag var trött. Men jag var omgiven av ett gäng där vi gav varandra energi. Vi var flera som fått barn tidigt, och vi hjälpte varandra. Dessutom var jag ju bara 18 år, konstaterar Neneh.

Så kom Buffalo Stance till

Neneh gjorde en del modelljobb och blev mode­huset Buffalos ansikte utåt. Buffalokollektivet, som bestod av trendiga Londonmusiker, designer, fotografer och artister med fotografen Ray Petri i spetsen, var under 1980-talets början något av det hetaste som existerade i London. Det var här, under en modellresa till Japan, som hon blev blixtförälskad i musikern­ ­Cameron McVey, också han en del av kollektivet.

Problemet var bara att Neneh redan var gift. Situationen blev ohållbar och efter två år blev Neneh och Cameron ett par offentligt.

De har varit ett par sedan dess. Det stora genombrottet med Buffalo Stance kom faktiskt till genom att en av Camerons låtar, Looking Good Diving, stöptes om med ny text som Neneh skrev tillsammans med Camerons musikerpartner Jamie Morgan en tidig ­eftermiddag.

Annons

Låten blev en enorm framgång och toppade listorna. Skivkontraktet var signat, snart syntes Neneh på alla stora tidningsomslag och tv-inslagen avlöste varandra. Neneh Cherry blev något av en stilikon och stjärn­designer som Jean Paul Gaultier och Azzadine Alaïa stod i kö för att hon skulle bära deras kläder.

Gjorde omtalat framträdande på Top of the Pops

För en utomstående kan det verka som om ­genombrottet kom över en natt. Men Neneh lät sig inte ­imponeras. Hon kom ju från en musikerfamilj där kända artister varit självklara gäster. Men hon hade också annat att tänka på. Neneh hade nämligen blivit gravid med sitt andra barn, och samtidigt som framgångshjulet snurrade i en enorm hastighet växte hennes mage och det var nu, i åttonde månaden, som hon gjorde det omtalade framträdandet på Top of the Pops.

– Kanske var det tack vare barnen som jag stannade kvar med fötterna på jorden. För kärnan, familjen, spelade enormt stor roll. När allt snurrade som fortast ammade jag Tyson och det gjorde att jag hade något i livet som var viktigare, säger Neneh.

Annons

Hon tar av sig glasögonen, putsar dem mot sin lila hoodie och fortsätter:

– Allt var ganska overkligt. Vi flög första klass mellan London och New York, levde i en skyddande bubbla och allt kändes crazy, minns Neneh och berättar att hon för att orka hämtade kraft i köket genom att laga en massa mat och umgås med de närmaste.

Neneh Cherrys släktträd

Halvbrodern Eagle-Eye Cherry är främst känd som sångare, men har också varit med i en rad filmer.

Halvsystern Titiyo Jahs stora genombrott kom ungefär samtidigt som storasyster Nenehs.

Pappa Ahmadu Jah har kallats den första svenska världsmusikern, och var musiker, kompositör, orkesterledare och skåde­spelare.

Mamma Moki Cherry var en känd textilkonstnär.

Styvpappa Don Cherry var en väletablerad jazzmusiker.

Neneh Cherrys tre döttrar Tyson McVey, Mabel McVey och Naima Karlsson.

Neneh uppträdde för celebriteter som Nelson ­Mandela, och hennes låtar fortsatte att toppa listorna. Hon och Cameron levererade hit efter hit, och låten 7 Seconds som de skrev tillsammans med den senegalesiske sångaren Youssou N’Dour slog rekord genom att ligga etta i hela 16 veckor i Frankrike.

Tredje dottern Mabel Alabama Pearl föddes när familjen under några år bodde i Spanien. Det var också nu, 1997, som Neneh släppte Man. I vanlig ordning följde hela familjen med på turnén och under en ­period hann hon knappt packa upp väskorna mellan varven. Sedan blev det tyst.

Annons

Neneh var sliten. Hon hade jobbat så hårt, aldrig tillåtit sig att ta en paus. Lusten att göra musik hade försvunnit, och när hon och Cameron klev in i studion för att göra ny musik var det något som fattades.

Det hände att jag var så berusad att jag inte kunde ta mig hemifrån

Neneh Cherry

– I samma veva tappade Cam och jag bort varandra. Vi hade jobbat för hårt, festat för hårt och separerade, säger Neneh.

Men de hittade tillbaka till varandra. Och precis som i Nenehs barndomshem fortsatte hennes vuxenhem att vara en plats där gäster kom och gick. En storfamilj där det alltid stod en gryta och puttrade på spisen och där det alltid fanns plats för en till.

Neneh Cherrys sammanbrott när mamma Moki dog 2009

2004 flyttade familjen till Stockholm. De behövde en nystart, men för Neneh blev flytten en chock och inte alls så härlig som hon hoppats på. Hon kände sig ensam, fel, tråkig och otillräcklig. I efterhand har hon förstått att hon förmodligen var deprimerad.

För att lindra ångesten hände det allt oftare att Neneh tog ett glas vin under dagarna. De där glasen blev fler. Hon kunde helt enkelt inte sluta dricka när hon väl tagit ett första glas. Neneh skämdes, och lyckades dölja sitt beroende under flera år.

Annons

Men när mamma Moki dog 2009 kom sammanbrottet. Döttrarna höll på att bli vuxna, och ett smärtsamt empty nest syndrome, tillsammans med sorgen efter modern, fick Neneh att tappa det helt. Lägg därtill ett galopperande klimakterium och bilden blir tydlig.

– För att lugna nerverna började jag dricka vodka redan på morgonen och det hände att jag var så berusad att jag inte kunde ta mig hemifrån, minns Neneh.

Neneh hade tappat kontrollen över sitt drickande och när hon insåg att hon inte kunde lösa situationen på egen hand lades hon in på en klinik i Storbritannien. Där stannade hon i sex veckor.

– I dag dricker jag inte längre alkohol och jag tycker att det är jätteskönt, konstaterar Neneh.

Neneh Cherry, musiker
När mamma Moki Cherry dog tappade Neneh Cherry kontrollen över sitt drickande och fick till slut lägga in sig på behandlingshem. I dag mår hon bra. Iñigo Viñas

Några dagar tidigare har hon och dottern Mabel, som gått i föräldrarnas fotspår och toppar låtlistorna, dykt upp på Royal Academy of Arts. Något som uppmärksammades i Daily Mail med rubriken ”Mabel makes a rare appearance with her singer mother Neneh Cherry”.

Men i dag är det annat som gäller. Direkt efter intervjun ska Neneh vidare. Förklaringen finns i andra änden av London.

– Tyson har precis fått barn och det verkar som om den lilla har kolik. Jag hoppas inte, men nu ska Cameron och jag försöka avlasta några timmar, så att Tyson får vila.

Vuxna barn eller inte. Det är uppenbart att familjen fortfarande är navet i Nenehs liv.

Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i telefonbokenBrand logo
Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i telefonboken
Annons