Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

Remake-designern Emelie Norberg gör Carolas scenkläder: ”Vi sitter på en jättestor makt”

24 sep, 2024
Polarpriset, ELLE-galan och på Carola Häggkvist turné – remake-designern Emelie Norberg gör glammiga galalooks av second hand fynd – och slår ett slag för att ta bort skammen kring hållbarhet.
– Det finns så mycket fördelar med second hand om man inte bara ska stirra sig blind på miljöperspektivet, säger hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Carolas råd till sitt yngre jagBrand logo
Carolas råd till sitt yngre jag

Från norrländska Alterdalen till Stockholms glammiga modegalor – Emelie Norberg, 36, är Remake-designern som gått från att sy och skapa kreationer hemma till att nu se sina designs på röda mattor och på välkända scener.

Hon säger själv att hon är född med modeintresset och är uppväxt i en familj där loppisar, återbruk och second hand alltid varit en självklar del.

– Vi har det nog i vårt dna, att man alltid ska ta hand om det som finns och vi är uppväxta med att ha egna djur. Och jakt ligger varmt om hjärtat, att ta hand om skogarna och jaga. Det är så jag är uppväxt, säger hon.

Baksidan av modeindustrin fick Emelie att lämna yrket

Hon kom in som reserv på mode- och design på gymnasiet och gick sedan ut med högsta betyg i allt som hade med mode och skapande att göra – något som blev startskottet på en moderesa. Efter skolan fick hon jobb på en av de större modekedjorna och där fick hon se baksidan med industrin, något som senare fick henne att säga upp sig.

Annons

– Jag fick se hur returer hanteras och hur man jobbade med reor, och alla kläder som bara slängdes på golvet. Det blev en aha-upplevelse för mig hur fruktansvärt det är eftersom jag visste hur lång tid det tog att sy en tröja, säger hon och fortsätter:

– Det är fruktansvärt hur man kan köpa nya plagg hela tiden och inte respektera hantverket bakom. Det många inte vet är att de flesta kläder är sydda för hand. Det är otroligt få kläder som faktiskt är sydda av maskiner, alltså i princip noll. De sys ju av människor som faktiskt sitter där medans du sen går och köper på en lunch för att du vill känna dig lite snygg på middag på kvällen.

Emelie Norberg skapade tidigare en kollektion tillsammans med Fairtrade till Fashion Revolution Day – en kollektion där kläderna var halvfärdiga, för att belysa att människor som arbetar med att sy kläder endast får en halv levnadslön. Brandon Sandén

Vill visa fördelarna med second hand och återbruk

Emelie älskar second hand och har sedan pandemin delat innehåll på sin Instagram där hon gör om gamla kläder, visar second hand-hacks och ger modeinspiration. 2023 blev hon också nominerad till Årets second hand-profil av Erikshjälpen. Men hon tror inte på att skamma – hon vill i stället peppa andra till att handla second hand och visa fördelarna med det.

Annons

– Det handlar om att ta vara på det som redan finns, en skatt som har producerats för kanske 30 år sedan i helt andra material än vad vi har idag och i mycket bättre kvalitet. Det finns så mycket fördelar med second hand om man inte bara ska stirra sig blind på miljöperspektivet.

Emelie Norberg kläder
Klänningen på bilden är skapad av ett gammalt trasigt sängöverkast. Ett sängöverkast vars Emelies killes mormor en gång virkade ihop. Modell: Louise Lindberg. Stylist Jackie Hammar. Lina Segelsbo

Idag jobbar Emelie både inom telekom och som Remake-designer – ett begrepp som betyder att hon tar vara på något som redan är producerat, för att sedan skapa något nytt.

– Jag gör det inte för att det har varit fel på plagget i grunden, utan jag gör något nytt av det som redan finns. Det är därför jag kallar mig XO Emelie Norberg, för att jag alltid har kvar originalet. Jag sparar alltid alla lappar och sätter min under, för att på så sätt visa att det är fingeravtryck på alla plagg.

Annons

Vi har sett hennes designs lite överallt. På ELLE-galan, Kristallen, Rockbjörnen och Carola Häggkvists turné.

Hur kom du in på den arenan?

– Jag har ett stort nätverk och har alltid haft det. Jag älskar människor. Sen är jag bra på att berätta om vad jag gör för något och vad jag tror på, säger hon och tillägger:

– Just det här att jag hela tiden försöker säga att vi måste bort från skam och flygskam och allting, och i stället se att alla kan göra någonting, och att det är bra om man gör någonting, kanske har gjort att artister vågar gå till mig. För dem är inte fläckfria, men väljer de en design av mig så tar dom ett viktigt steg, säger hon.

Malin Gramer fjäderlampa på polarpriset
Malin Gramer i en topp designad av Emelie, tillverkad av en trasig fjäderlampa. Här på Polarpriset på Grand Hotel i Stockholm 2024. Stylist: Jackie Hammar. Karin Törnblom/TT

En välkänd profil som flitigt använder sig av Emelies remake-designs är Carola Häggkvist. Emelie gör om kläder Carola redan har i garderoben, eller kläder hon själv köpt på second hand.

Annons

Hur är det att jobba med Carola? Är det hon som beställer av dig eller tvärtom?

– Det är teamwork, Carola har varit i den här branschen sen hon var 16 år så den kvinnan kan scenkläder. Så vi arbetar väldigt tätt med både utformning och vad vi kan göra för något. Hon kan inte hantverket men hon har otroliga idéer som jag ibland kan uppfylla.

Carola scenkläder
Carola på Drömmen festival 2024, bodyn är en remake och dekoren på stövlarna är skapade av en gammal cape som kommer från Carolas egna garderob. Karin Törnblom/TT

Skådespelaren Eva Röse har också valt Emelies design vid flertalet gånger, både på ELLE-galan, Kristallen och Rockbjörnen. Att se sina kläder på röda mattor gör Emelie både stolt och glad – speciellt eftersom att det sällan är någon som vet att det är en look skapad helt av gamla plagg.

– Man blir så stolt, just för att man vet att det här är en bra sak. För hållbart mode, att vi får vara på de där arenorna och synas för så många människor, där ingen egentligen vet att det är remake. Det tycker jag är coolt, säger hon.

Eva Röse kristallen 2024
På kristallen 2024 kom Eva Röse i en läderkreation skapad av gamla skinnjackor och ett sängöverkast. Läs mer om det här (länk till andra artikeln). Stylist: Jackie Hammar.

Tycker du att hållbarhetstänket har förändrats? Börjar det gå mot ljusare tider?

– Ja, jag tycker det. Vi har en lång väg att gå. Och jag tror inte att den här branschen kommer bli totalförändrad, vilket den inte heller ska. Den möjliggör mycket jobb och sådär. Men vi alla måste tänka om litegrann, och det ser jag att folk börjar göra. Där kan ju vi konsumenter styra otroligt mycket när det kommer till fast fashion. Vi sitter på en jättestor makt, för köper inte vi plaggen så kommer det inte produceras.

Annons

Om man vill testa på att göra om sina plagg hemma, har du något tips?

– Köp först säkerhetsnålar, för det kommer du otroligt långt med! Och ett bra textillim och en bra sax. Du kan limma typ allting och skapa fantastiska kreationer utan att ens ha rört en nål och tråd, säger hon och tillägger:

– Om du vill drapera upp en kjol, en topp, en skjorta eller så. Sätt i en säkerhetsnål så har du skapat ett helt nytt plagg! Samma sak med kavajer, bara att stänga igen med en säkerhetsnål och du har skapat en cool klänning.

Emelie Norberg syr om kläder
Brandon Sandén.
3 tips på hur du minskar matsvinnet – med Anne LundbergBrand logo
3 tips på hur du minskar matsvinnet – med Anne Lundberg
Annons