Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

Så får du karriären att blomstra – expertens knep

16 aug, 2022
FotografAnna Hållams/TT
Tror du att karriären är över för att du blivit lite äldre är det dags att tänka om!
Karriärcoachen Nina Jansdotter ger sina bästa tips för att boosta yrkeslivet efter 50 – och vilka fällor du ska undvika att trampa i.
– En del tillåter sig själva att ge upp innan de provat. Man ser överallt att det ska vara svårt, och får en ursäkt att skylla på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
VIDEO: Se power-kvinnorna över 50Brand logo
VIDEO: Se power-kvinnorna över 50

Att det är svårt att byta jobb eller klättra på karriärsstegen när man är av lite mognare ålder talas ofta om som en sanning – men är det verkligen det? Går det inte att ha en framgångsrik karriär eller göra positiva förändringar i sitt professionella yrkesliv på grund året du är född?

Jodå, det går absolut – och det finns massor av fördelar med att ha passerat 50 år. Karriärscoachen och författaren Nina Jansdotter trycker på vikten av att inte låsa sig sig vid sin egen ålder, och menar att det finns stora karriärsmöjligheter även längre upp i åldrarna för den som vill.

– Att många arbetsgivare inte vill anställa personer över 50 är ett faktum även om det inte uttalas högt, och det kan vara svårare att få jobb. Men samtidigt finns det mängder av personer över 50 som får jobb, då får man titta på de fallen – vad gjorde de? Jag tycker det är värdefullt att det kommit debatter om ålderism, men det kan också bli en självuppfyllande profetia. En del tillåter sig själva att ge upp innan de provat. Man ser överallt att det ska vara svårt, och får en ursäkt att skylla på, säger hon och fortsätter:

Annons

– Det går att boosta efter 60+ och 70+ också, om man har det som plan.

Så lyfter du karriären enkelt

Vad ska du då tänka på för att lyckas knipa det det där nya jobbet du är sugen på, eller söka den där befordran du tycker passar dig? Nina Jansdotter menar att det är viktigt att vara på det klara med vad du själv vill och kan, innan du aktivt söker förändring.

– Först och främst när man gör en karriärinventering så är det en fördel att blicka inåt – vad har jag för styrkor och erfarenheter? Det är populärt att säga ”vad är mitt why?”, alltså vad vill du och varför du vill det. När du vet allt det om dig själv så kan du ställa dig frågan hur du ska gå till väga för att komma dit. Du måste börja inuti innan du blickar för mycket utåt.

Det finns mycket att gagna av ett långt arbetsliv i ryggen, och den livserfarenhet som kommer med att ha tillbringat åtminstone 50 år på jorden.

Vilka fördelar är bäst att lyfta med sig själv?

Annons

– Att man har erfarenhet, både från faktiska sammanhang och uppgifter man arbetat med, men också av att hantera saker i livet. Det finns både kunskap, färdigheter och förhoppningsvis en emotionell intelligens kopplad till livserfarenhet. Att bara säga att man har 20 års erfarenhet räcker inte, du måste koppla sin erfarenhet till det nya och visa att du är med i matchen både i dag och framöver, säger Nina Jansdotter.

Visa att du är relevant

Karriärscoachen säger att det är viktigt att visa att man inte är förlegad. Även om du skulle tycka det är jobbigt eller svårt med digitala möten, något som är vanligt förekommande på många arbetsplatser i dag, är det inget du bör lyfta. Visa i stället hur du hänger med i samtiden, och samtidigt kan applicera din erfarenhet på konkreta utmaningar i arbetslivet.

– Man bör visa att man inte är trött. Många pratade om vad de gjort, och säljer in sig själva med det som redan hänt. Rikta i stället fokus på vad som händer framöver. ”Med min erfarenhet har jag detta med mig, men det här är min målsättning i framtiden”. De flesta säljer på backspegeln, men det är framrutan du ska sälja på.

Annons

Upplever du ändå att det är svårt att få en ny fast anställning i högre ålder så kan det vara smart att se bortom det du är van vid – du kan till exempel starta eget företag och börja arbeta på frilansbasis eller som konsult.

Vad ska man göra om man blir åldersdiskriminerad?

– Om någon säger något åldersdiskriminerande kan man säga ”jag uppfattar det som att du tycker jag är för gammal, var det avsikten? Kan du utveckla det?”. När någon använder härskartekniker måste man ge den feedbacken. Ofta handlar sådant beteende om rädsla och positionering. Man kan vara ett hot om man kommer in och är äldre än chefen.

Ninas smarta jobbtips

1. Se så att du själv inte är din egen värsta ålderskritiker. Skaffa positiva förebilder som inte låter sig hållas tillbaka. Hur gör de?

2. Skaffa ett bollplank eller en mental coach. En person som kan se dina styrkor och hjälpa dig att inte fastna i ett ålderstänk.

3. Lyft fram dina erfarenheter på ett konkret sätt – sälj in dig med vad du kan bidra med nu och fastna inte i det förflutna.

4. Det finns andra arbetsformer än en fast anställning. Med ett frilansföretag är du inte lika begränsad.

5. Ta hand om dig själv och din hälsa. Efter 50 blir det vanligare med krämpor, så det är viktigt att träna, äta bra och sova ordentligt.

SE OCKSÅ: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronorBrand logo
SE OCKSÅ: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronor
Annons