Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Det är knäppt och allvarligt att föräldrar sparar mer till söner än döttrar

11 dec, 2024
Malin Roos krönika.
Shutterstock/TT
Feminas nya chefredaktör Malin Roos skriver om det orättvisa samhällsfenomenet att föräldrar sparar mer pengar till sina söner än döttrar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Expertens 5 bästa tips när du sparar pengar till dina barnBrand logo
Expertens 5 bästa tips när du sparar pengar till dina barn

Min farmor Gunhild var en särdeles människa som fick ett annat liv än det var tänkt. Som många andra unga kvinnor när seklet var nytt och armodet stort i början av 1900-talet ämnade hon söka ett bättre liv i USA.

Amerikakofferten stod redo och hon hade efter många brev över Atlanten fått en tjänst som hushållerska hos en familj i Minnesota när hon träffade sitt livs kärlek på värdshuset Gule Knut i Jönköping.

Min farfar.

I stället för att bli en av de ungefär 1,2 miljoner svenskar som emigrerade till USA från mitten av 1800-talet till en bit in på 1920-talet, blev min farmor kvar i Småland där hon blev änka och ensamstående mamma till fyra rätt så bångstyriga söner. Men hon klagade aldrig.

Annons

Förutom att det varje dag stod en nybakad sockerkaka på köksbänken hemma hos farmor hade hon två burkar i skafferiet där hon sparade mynt till mig och min bror. Tioöringarna till brorsan och femöringarna till mig. I alla år under hela vår uppväxt.

Det var inget jag reflekterade över då, tvärtom. Jag tyckte att mina pengar var både större och finare än brorsans och jag lägger ingen skuld på min salig söta farmor i dag. Jag hade till och med kunnat skratta åt det om det inte vore för att strukturerna ser likadana ut 40 år senare.

Att föräldrar sparar mindre till sina döttrar än till sina söner, som en undersökning från Demoskop och SEB har visat, är både knäppt och allvarligt. Dels för att den privatekonomiska ojämlikheten som finns i samhället så tidigt cementeras, dels för att spargapet mellan könen fortsätter att växa med stigande ålder.

Jag har aldrig varit en fena på ekonomi, vilket ni kanske redan har räknat ut från historien med femöringarna. Däremot tvingades jag lära mig när jag separerade med två barn. Första gången jag skulle till banken och förhandla ränta svettades jag så ymnigt att det rann ­mellan skulderbladen.

Annons

Jag tycker ekonomi är svårt och snårigt. Därför blev jag glad när jag upptäckte Instagramkontot Enkel privatekonomi. Bakom det står Annifrid Huhtala, jurist i grunden, som på att pedagogiskt och till och med roligt sätt sprider kunskap om privatekonomi.

Ännu gladare är jag över att Annifrid i höst har ett eget nyhetsbrev där alla prenumeranter av Feminas digitala nyhetsbrev kan ta del av hennes bästa tips.

Själv tar jag till mig av rådet hon ger i intervjun längre fram i tidningen, om att ha ett tydligt (och kul!) sparmål, till exempel en resa.

Jag skulle gärna åka till Köpenhamn i vinter. Men det får bli utan farmors Amerikakoffert.

Den har jag hemma med mina finaste ärvda dukar i.

Dagens Roos

Kära läsare! Efter att i fem år ha varit reportagechef för Sveriges största livsstilsmagasin för kvinnor är jag nu ny chefredaktör på Femina. Jag ser fram emot att fortsätta att skapa innehåll enligt vårt motto: ”Berör på djupet. Tar ytan på allvar”.

Dagens tagg

Setralin av Jessica Haas Forsling.
Setralin av Jessica Haas Forsling.

Psykisk ohälsa är ett ämne som ligger mig nära hjärtat. Det ska vi fortsätta att skriva om i Femina. Nu vill jag tipsa om boken Setralin av Jessica Haas Forsling. En naken historia om hur det är att ta antidepressiv medicin.

Annons