Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Malin Roos: Därför har Femina Livia Fränkel på omslaget

09 jan, 2025
FotografSanna sjöswärd
Feminas chefredaktör Malin Roos skriver om sina möten med tre av Sveriges sista Förintelseövelevande – samt om valet att ha 97-åriga Livia Fränkel på omslaget.
”Det är ännu viktigare att vi lyssnar nu”.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Livia överlevde Auschwitz – berättar sin historiaBrand logo
Livia överlevde Auschwitz – berättar sin historia


Kanske är det för att de processat minnesbilderna så många gånger vid det här laget som händelseförloppet upplevs gå så snabbt. Från de smygande kommentarerna på väg till skolan och skyltarna på det lokala bageriet, till en ryckande inbromsning vid en okänd tågstation i Polen.

Auschwitz-Birkenau.

Livia Fränkel, 97, berättar att hon och systern Hédi (Fried) såg framför sig att de skulle få lyssna på musik när deras pappa en dag kom hem med en radio, att de som var i tonåren då inte insåg att föräldrarna behövde följa nyheterna för att få ett grepp om hur ondskan kröp närmare.

Zsuzsanna Reisch, 88, gick i andra klass när hon tvingades bära den sexuddiga stjärnan och uttrycker att hon inte riktigt förstod när soldaterna dundrade in på hennes gata i Budapest och samlade in alla judar.
”Vi var ju bara barn”.

Annons

Piotr Zettinger, 86, var fyra när han flydde Warszawagettot med uppmaningen att springa det fortaste han kunde.

I dag vet hela världen vad Auschwitz-Birkenau betydde.

Feminas chefredaktör Malin Roos tillsammans med Livia Fränkel som överlevde Förintelsen.
Feminas chefredaktör Malin Roos och journalisten Anna-Maria Stawreberg har inför 80-årsdagen av Auschwitz befrielse mött tre av Sveriges sista förstahandsvittnen från Förintelsen. Här med Livia Fränkel. Sanna Sjöswärd

Sex miljoner judar utplånades under andra världskriget, därtill ytterligare sju miljoner mördade. Bakom varje siffra finns en människa och ett livsöde – också bland de som klarade livet.

Annons

Den 27 januari 2025 är det 80 år sedan Auschwitz befriades och Femina har inför minnesdagen mött några av Sveriges sista förstahandsvittnen från Förintelsen. Tre som med egna ögon sett ondskan och som fortfarande bär på ärren.

Livia, Zsuzsanna och Piotr.

Zsuzsanna säger det rakt ut när hon bjuder på fika i lägenheten med alla inramade barn och barnbarn, att det är sista gången hon berättar nu.
Därför är det ännu viktigare att vi lyssnar.

Vi är glada över att ha jobbat nära Sanna Sjöswärd i projektet, fotografen som tidigare gjort utställningen Fading Stories – pass them on tillsammans med Raoul Wallenberg Academy.

Att Sannas utställning när den skulle visas under Almedalsveckan i Visby 2019 blockerades av den nynazistiska organisationen nordiska motståndsrörelsen, NMR, samtidigt som det skanderades ”Jävla historie-mytomaner”, gör vittnesmålen än mer angelägna att lyfta fram.

För är det något annat vi lärt oss av både historien och nutiden så är det att det kan gå snabbt om vi inte är vaksamma på signalerna.

Annons

Jag kommer aldrig glömma mina möten med Livia, Zsuzsanna och Piotr.

Tack för att ni delade era viktiga berättelser med Femina.

Annons