Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Smarta spartips

Sofia Ståhl: ”Min värld raserades”

13 okt, 2023
AvSofia Ståhl
Sofia Ståhl krönika psykisk ohälsa.
Sofia Ståhl skriver om perioden när hon led av utmattning och hur hon idag mår bättre. Hon nämner också tips på saker man kan göra för att både hjälpa sig själv eller andra med psykisk ohälsa.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Sofia Ståhl: "Spännande att jobba med min kille"Brand logo
Sofia Ståhl: "Spännande att jobba med min kille"

Det är 2019. Jag står med tårar i ögonen efter att ha spelat in flera filmer för Hjärnfonden. Jag har berättat om min utmattningsdepression för att uppmärksamma psykisk ohälsa. När jag i en film sade något om att sjukskrivningarna kryper längre ner i åldrarna så brast det totalt. Mindes skoleleverna som jag och Elin träffade för några år sedan. De som berättade att de varit sjukskrivna för stress första gången i åttonde klass och fortfarande var skakade. Hon som berättade hur stressen fick henne att vackla dagligen och darrade som ett asplöv längst bak i klassrummet. Innan livet ens börjat på riktigt.

Annons

Nu är det 11 år sedan jag sjukskriven för utmattningsdepression. 24 år gammal. Min värld raserades. I dag är det ”ganska gammalt” att sjukskrivas för psykisk ohälsa i den åldern, det har krupit ner något kopiöst. Många barn och ungdomar lever med psykisk ohälsa. Här passar den klassiska meningen ”ingen kan göra allt, men alla kan göra något”. Se över dina förutsättningar: Hur har du det och får återhämtning plats? Prata med barn och unga i din närhet om vikten av att visa omtanke om sig själv, att vila är lika viktigt som att ladda mobilens batterier och att ingen förväntar sig att man ska kunna allt och göra allt. Visa att livet är så mycket mer än att prestera. Livet är inte ett lopp där den som checkar av mest och rusar snabbast vinner. Stanna upp, lyssna in.

Om du själv inte drabbats eller drabbas av någon form av psykisk ohälsa så gör någon i din närhet det. Ingen är immun. Bidra med det du kan genom att stärka dig själv och därmed inspirera andra. Eller skänk en slant till forskning, ta initiativ till gemensamma rörelsepauser på jobbet eller dra med familj eller vänner ut på tur. Stäng av notiser i telefonen, håll kalendern luftig och prata med dig själv. Låt livet få utrymme! •

Gå ut

Sofia Ståhl.
Sofia Ståhl.

Det är såklart viktigt att umgås med sig själv och möta sitt mörker, men inte bara. Till slut sätter sig ångest i väggarna och dränerar. Försök att komma ut någon gång under dagen för att hämta ny luft i lungorna och andas. Sätt dig i skogen eller vila på en bänk, gå runt huset, ställ dig på balkongen eller bara ligg i gräset. Vad du än behöver för att få skifta energi och känsla. Huvudsaken är att du kommer utomhus en liten stund.

Skriv av dig

Kvinna som skriver.
Skriv ner dina tankar och känslor.

Att prata med nära och kära är givande och värdefullt – och prioritera att skriva av dig! Öppna ett block, datorn eller skaffa dagbok. Töm huvudet på tankar och känslor utan att tänka på att stava rätt eller formulera korrekt. Det kan hjälpa dig att reda ut kaoset som trasslar till tankarna. Bara töm huvudet och skriv utan att läsa det du skrivit förrän efteråt.

Annons

Öva på att lyssna på dina behov

Har du bokat in något och kroppen skriker nej? Försök att lyssna på din inre röst som är fokuserad på dina behov snarare än prestation. Tvinga dig inte iväg på saker, våga säga nej, ångra dig och låt dagsformen bestämma. Du kommer ha helt olika energinivåer från dag till dag vilket är helt naturligt, lyssna på dem.

Inspireras direkt i din inkorg – anmäl dig till Feminas nyhetsbrev

Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten – det är helt gratis!

Annons