9 läsupplevelser i december – bästa böckerna
Parallellberättelse som ger unga kvinnor en röst
Norska Sandra Lillebø tar oss till Paris i oktober 2005. Unga Marianne har tagit sig dit för att studera litteraturvetenskap. Vid inskrivningen till universitet möter hon fransmannen Yonn och kärleken slår till i Marianne. Eller om det är något annat, hon vet inte riktigt själv, hon känner bara en avgrundsdjup längtan efter att bli sedd, att få tillhöra, att komma ur en ensamhet som hon har burit med sig sedan barndomen. I Yonn ser hon en möjlighet att byta liv, vill leva hans liv, gå upp i honom, bli till någon annan. Yonn är inte lika engagerad, men Marianne flyttar in i hans lägenhet i förorten L’Île-Saint-Denis, fjärran det glamourösa Paris. Marianne blir gravid, Yonn alltmer irriterad, och våldsam, han slår. En dag försvinner han, Marianne lämnas ensam, föder sonen Theo, längtar mannen tillbaka, trots misshandeln hon utsatts för.
Parallellt i nutid, reser ett vuxet Jag, som en gång var Marianne, tillbaka i tiden för att försöka förstå det unga jag hon lämnat bakom sig – och kanske förlåta sig själv för de val hon gjorde då. Hon skriver att det finns så många kvinnor som Marianne, som tysta bleknar bort ur historien. Hon vill ge Marianne en röst, ge kvinnor som Marianne en röst. En vilsen ung kvinna, som texten stundtals antyder, en gång var författaren själv.
En i bästa bemärkelse kylslagen berättelse
Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria, har snöat in på snö (förlåt, det gick inte att hejda). Han konstaterar att snöänglar, de finns (det är bara att lägga sig på rygg i snö och vifta med armar och ben), till dess de töar bort, eller ny snö faller över dem. Men hur länge till kommer vi att kunna göra snöänglar? Hur länge till kommer vi att kunna åka skidor? Med klimatförändringarna och en allt varmare jord kanske snön en dag slutar falla helt.
Sörlin minns sin barndoms vintrar långt uppe i norr, outsägligt vackra vinterlandskap inbäddade i mjuk snö. Han funderar över snöns betydelse för människan, i nutid och historiskt sett.
Han söker sig till konsten, med lysande snömålare, som svenska Gustav Fjæstad (som står för omslaget till boken) och till litteraturen, där tyska nobelpristagaren Thomas Mann skriver om snö i romanen Bergtagen, och till äventyrare som norska Fritjof Nansen som var en av de första ”att gå på tur” med skidor i Norge.
Till det lika grundliga som poetiska utflykter i vetenskapliga studier av snöns förunderliga föränderlighet, storleken på snöflingor, den första snön som föll för 2,5 miljarder år sedan – med andra ord, en i bästa bemärkelse kylslagen berättelse om det som de flesta av oss önskar oss så här års – en Vit Jul!
Fler lästips för julledigheten
Satmarken av Thomas Engström (Bokfabriken) – Kriminalroman
Juristen Erik Häll får fullt upp i lilla orten Nybro i Småland när en gammal barndomsvän ber honom leta rätt på tonårsdottern Julia, en miljöaktivist som försvunnit efter ett bombattentat i skogsområdet Satmarken. Underhållande, rafflande kriminalhistoria i ett Småland förvandlat till ”Vilda västern”.
Eftermiddag i augusti av Philip Teir (Wahlström & Widstrand) – Roman
Philip Teir tar oss med till Österbotten 1993 där vännerna Jacob, Robert, Mona, Mick och Josefin växer upp. Det är en lika underbar som nostalgisk uppväxtroman (åtminstone för oss som var unga på nittiotalet) då MTV var den stora grejen och internet ännu låg i sin vagga. Ack, tidens flykt!
En vinter i Stockholm av Agneta Pleijel (Norstedts) – Roman
Det är förstås ett lysande grepp med en nyutgåva av Agneta Pleijel likaledes lysande kärlekshistoria från 1997, såhär i december. Hon skriver om en kvinna som överges av sin älskade, hon skriver i hundra dagar. Fram med ullplädar, stearinljus, tekannor – och låt hjärtat tåras med Pleijel i midvinternatten!
Vålnaden in av Isabella Hammad (Norstedts) – Roman
Skådespelaren Sonia, med palestinska rötter, återvänder till familjen i Haifa efter många år i London, där hon har haft uppslitande kärleksrelation med en gift man. I Haifa lockas hon till en teatergrupp som ska sätta upp Hamlet för en arabisk publik. Mångbottnat, passionerat om kulturens kraft – och kärlekens!
Månadens pockettips:
Hollywoodfruar av Jackie Collins (Forum)
Nyutgåva av skandalromanen från1983. Jackie Collins utmanade traditionella könsroller, skrev detaljrikt om otrohet, maktspel och sex bakom de glamorösa fasaderna i Hollywood. Nyskrivet förord av svenska drottningen av romance – Simona Ahrnstedt.
Mistelmysteriet av Nita Prose (Albert Bonniers förlag)
Molly, från Städerskan och Den hemlige gästen städar vidare på Regency Grand Hotel. Den årliga julfesten förbereds, men kollegorna beter sig märkligt. Molly anar oråd, och det med all rätt.
Satansviskningar av Sami Said (Natur & Kultur)
Nadine skickas till en internatskola för besvärliga flickor. Där härskar Föreståndaren, vars uppgift är att bygga om eleverna på nytt. Men Satan viskar oro i Nadines huvud. Egenartat, suggestivt om en märklig flicka i en märklig värld.