Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Historien bakom 14 år gamla boken – orsakade kungafamiljens värsta kris någonsin

02 dec, 2024
Fotograftt
Hösten 2010 släpps den, boken som leder fram till en stor kris för den svenska kungafamiljen – och för monarkin. Femina berättar historien bakom den så kallade kungaboken, eller skandalboken som den också kallats, ”Den motvillige monarken”.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsaBrand logo
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsa

Det är under den årliga jakten hösten 2010 som kung Carl XVI Gustaf tar bladet från munnen. Nu, efter veckor av skriverier och spekulationer, kommenterar han äntligen boken Den motvillige monarken.

Boken är skriven av Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer. Dessa tre har i två och ett halvt års tid grävt djupt i kungens privatliv. Och resultatet? En 300 sidor lång biografi över kungen som berör såväl hans barndom som vuxenliv. Boken handlar om hans arbete som Sveriges statschef. Men allra störst uppmärksamhet får de kapitel i boken som berör kungens festande – och privatliv.

I boken skrivs det att kungen varit på stripp- och sexklubbar – och att han varit otrogen. Uppgifterna är ytterst sensationella. De vänder upp och ned på allt. Alla vill skriva om boken: både svensk och internationell press. Och nu, under jakten, ska alltså kungen säga sitt.

Annons

– Med tanke på rubrikerna har jag självklart talat med både familj och med drottningen. Och vi vänder på ett blad, ungefär som ni gör i era tidningar, och ser framåt i stället. Det här är någonting från, som jag har förstått enligt boken, långt bak i tiden, slår kungen fast, under presskonferensen på jaktmarkerna.

Pr-experten: ”Skvallet ska inte bemötas”

Efter presskonferensen är pr-experterna frågande. Ingenhar någon aning om varför kungen valde att ställa sig framför journalisterna och genomföra presskonferensen. Enligt pr-experten Paul Ronge finns det ingen logik i att i ett offentligt sammanhang som detta ställa upp på en presskonferens så tätt inpå ett boksläpp. Han hade inte behövt.

ROBBAN ANDERSSON / XP / TT

– Överhuvudtaget tycker jag det är under hans värdighet att kommentera en ren skvallerbok som rör hans privatliv. Skvaller ska inte bemötas. Nu går proppen går ur och tidningarna kan köra sida in och ut med material från boken, det är lekskolestadie, ansvarslöst och jätteallvarligt för hovet att hantera frågan på det här sättet, säger han.

Annons

Presskonferensen blir inte slutet, utan början, på en rad händelser. Händelser som skakar kungafamiljen på djupet. I kungaboken pekas Camilla Henemark ut som kungens älskarinna. Efter presskonferensen vill också hon säga sitt. I Expressen.

Camilla Henemark ger sin version

– Den här presskonferensen blev lite konstig. Och det kvarstod en massa frågetecken, säger Camilla till Expressen. Hon fortsätter:

– Därför har jag beslutat att ge min version av händelserna i boken.

Camilla berättar, intervjun, att hon och kungen möttes ungefär en gång i månaden och att de utvecklade en slags fantasivärld tillsammans:

– Jag hade en känsla av att han kanske behövde lite släppa på allvaret. Det var lekfullt, en fantasivärld, säger Camilla till Expressen.

Annons

Den motvillige monarken – och bevakningen av boken i medierna – sliter på kungafamiljen. Och på deras relationer. Prinsessan Madeleine, som flyttat till New York i samband med att ha brutit sin förlovning med Jonas Bergström stannar på andra sidan Atlanten och skippar kungafamiljens årliga höjdpunkt Nobelfesten.

Kungaboken ger ringar på vattnet

Skriverierna håller i sig. I över ett år. Och historien tar nya vändningar. Det ska finnas en bild av kungen på en sexklubb. Bilden publiceras i en kvällstidning. Men visar sig vara falsk. Det gör att mediebevakningen avstannar.

Men kungafamiljens sår är fortfarande öppna. Och förtroendet för monarkin, för kungen, är på rekordlåga nivåer.

I ett klipp från Året med kungafamiljen 2011, som TT har publicerat, kommenterar drottningen och kronprinsessan skriverierna.

– Det är ett mediadrev, om jag får vara ärlig. Egentligen vill jag inte gå in på det, men det är oerhört sårande. Det är en situation när man är totalt maktlös. Det är alltid någon annan som har sista ordet. Vissa undrar ”varför dementerar ni inte?”, men man kan inte dementera alla, alla dagar. Det är svårt. Då blir man inte trovärdig heller, säger Silvia.

Pontus Lundahl/TT

– Det har varit ett väldigt jobbigt år. Det gör väldigt ont när ens föräldrar blir omskrivna på det bryska sätt som faktiskt har skett. Men när jag ändå tänker tillbaka har det nog också stärkt oss väldigt som familj, säger kronprinsessan Victoria.

I dag, 14 år efter att boken släpptes, är förtroendet för monarkin på tidigare nivåer. Alla kungabarnen har gift sig och fått barn. Olycka har bytts mot lycka. Men självklart är kungaboken inte glömd.

Annons