Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Boken skakade hela kulturvärlden – historien bakom 17 år gamla skandalberättelsen

04 nov, 2024
Fotograftt
2007 släppte Maja Lundgren sin bok ”Myggor och tigrar”. I dag sägs det att boken förebådade #metoo, men då den kom var recensenterna ytterst oeniga om dess syfte. Klart är dock att det var en skandalbok.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsaBrand logo
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsa

Det är sensommar 2007 när Maja Lundgrens Myggor & Tigrar kommer ut. I boken beskrivs författaren Maja Lundgrens erfarenheter från Aftonbladets kulturredaktion och parallellt med detta skildras hennes möte med Neapels undre värld. Boken slog ner som en bomb, inte minst eftersom Maja namngav många av de hon skrev om. Alla var högt uppsatta och kända personer i det svenska kulturlivet: författare, kritiker, förläggare och journalister. Detta var givetvis stark ammunition. En recensent, Ulrika Knutson, skrev exempelvis att Maja med boken ”mejat ner gästlistan på Bonniers förlagsfest på Nedre Manilla, med en verbal kulspruta".

Maja Lundgren, 2007.

– Offren var samtliga män. Deras brott att de oreflekterat hade slagit sig till ro i patriarkatets plyschsoffa, gjort det bekvämt för sig och obekymrat blåst rök i ögonen på kvinnor, i generationer. I bästa fall hade de betraktat kvinnorna som objekt, klämt på dem här och där, men oftast inte betraktat dem alls. De hade inte sett dem. De hade inte hört dem. De hade inte intresserat sig alls för kvinnors liv, språk, stil eller genrer, mindes recensenten Ulrika tio år senare, 2017, i en radioessä.

Annons

Titeln Myggor och Tigrar hade Maja Lundgren lånat av Vilhelm Ekelund. Den syftar på angreppen från en myggsvärm. Små, många, giftiga stick. Ekelund slog själv fast att myggorna kan vara värre än tigrar. Författaren Maja Lundgren höll med.

– De stora huggtänderna, de smidiga rovdjuren märks i landskapet. Det går att hålla sig undan. Men ingen kan värja sig mot de tusen små giftiga sticken, inte heller i kulturens sumpmarker. Som kvinna kan du skilja angreppen åt, menar Lundgren, för som kvinna drar du ofta både hugg och stick på dig, säger Ulrika Knutson i radioessän om boken.

Maja beskriver, i boken, hur hon på kulturredaktionen på Aftonbladet kände sig både tillbakahållen, förminskad och sexistiskt mobbad.

Boken förebådade #metoo

I essän menar Ulrika Knutson att Maja Lundgrens bok förebådade #metoo. Den kom dock tio år för tidigt och blev egentligen ett me utan too. Boken skapade debatt. Mycket av den handlade om vad man får skriva – egentligen. Dessutom slog många tillbaka. Mot Maja. Mot boken. Många inom kulturvärlden skrev kritiska och upprörda artiklar om saken, och vissa gick så långt att de ansåg att romanen borde ha stoppats. Chefen för DN Kultur, den dåvarande, ifrågasatte till och med Maja Lundgrens mentala hälsa. Ett urval av rubrikerna? "Obehaglig grundton av illvilja" (SvD), "Rapport från en spottkopp" (GP), "Låt byket brinna" (Aftonbladet), "Bredsida mot mansmaffian" (Sydsvenskan) och "Silar myggor" (Expressen).

2017 intervjuades Maja om boken, av tidningen Arbetet. Då sa hon såhär:

– På sätt och vis finns det likheter med Metoo, samtidigt är Myggor och tigrar något helt annat. Jag går över en massa gränser åt olika håll. Men framför allt handlar den om ambivalens; jag är inte på något enkelt sätt ett offer eller en hjältinna.

Annons

Tio år hade då gått sedan boken kom ut, med efterföljande debatt och attacker. Hade hon velat, kunnat, göra något annorlunda?

– Jag tror inte det, kanske var jag lite för snäll ibland, sa hon till Arbetet.

Fler ”skandalböcker” som rört om i grytan

En spricka i kristallen av Cecilia Gyllenhammar

För 20 år sedan, 2004, släpptes boken En spricka i kristallen – om en av Sveriges mest kända och mest förmögna familjer: familjen Gyllenhammar. Boken är en inträngande och smärtsam skildring av ett vuxenblivande i skuggan av löpsedlar, middagsbjudningar och företagsfusioner. Det är en roman, med självbiografiska inslag. Överklassen skakades om i boken – och det rejält.

– Jag vet att jag bryter ett tabu. Man avslöjar inte vad som pågår bakom fasaderna i överklassen, har Cecilia berättat.

Maja Lundgren i dag.

Den motvillige monarken av Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer

Få böcker i Sverige har blivit lika omskrivna som ”skandalboken” om kungen, 2010. I den avslöjas kungen affär med Camilla Henemark. Dessutom pekas kungen och hans närmaste vänner ut som ett vilt festande gäng som besöker svartklubbar med kriminella och som får ”kaffeflickor” levererade efter middagen.

Bubblare: En dåres försvarstal av August Strindberg. ”Detta är en förfärlig bok”. Ja, exakt med den meningen börjar boken. Say no more.

Annons