Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Fler vill bli författare – men allt färre läser böcker

11 nov, 2024
Fotograftt
Allt fler svenskar drömmer om att bli författare. Detta samtidigt som läsandet minskar. Hur går det ihop? Femina berättar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Vad är grejen med? #11 – UtvandrarnaBrand logo
Vad är grejen med? #11 – Utvandrarna

Bli författare? Ja, tack! I alla fall om man får tro Sveriges befolkning. Sedan 2010 har utgivningen av olika typer av handböcker i kreativt skrivande ökat med hisnande siffror. Närmare bestämt 80 procent. Detta visar siffror som Kulturnyheterna tagit fram från Libris, i början av hösten 2024.

Också skrivarkursernas popularitet har ökat – explosionsartat. Och detta bara på blott fem år! Sedan 2019 har platserna på skrivarkurserna ökat från 315 till 488, detta enligt siffror från Folkbildningsrådet. Detta motsvarar en ökning på över 50 procent. Kort sagt: fler vill skriva. Fler vill bli författare.

Annons

Färre läser böcker

Anmärkningsvärt är att denna utveckling sker samtidigt som läsandet i Sverige minskar. Exempelvis så har läsandet bland 16-25 åringar halverats på 10 år. I många medier beskrivs det hela som en ”läskris”.

– I befolkningen som är 16 år och äldre minskar läsningen, slår Göran Nordström, utredare på SCB, fast i ett pressmeddelande.

Han arbetar med SCB:s stora undersökningar av levnadsförhållanden. I den återkommer bland annat frågan om man läser böcker på fritiden. I genomsnitt under 2018 och 2019 hade 34 procent inte läst böcker alls det senaste året.

2023 års Augustprisvinnare Andrev Walden.

– Tio år tidigare var motsvarande andel 29 procent. Och mellan 2008 och 2019 sjönk andelen som läste böcker varje vecka från 40 till 34 procent, säger Göran Nordström.

Annons

Men, vad beror detta på? Litteraturforskaren Sofia Pulls, vid Umeå universitet, säger såhär till SVT och Kulturnyheterna.

– Det är många som ser att skrivandet har mycket högre status i samhället i dag än vad det hade förut. Förut var kanske läsandet mer förknippat med hög status.

Hon fortsätter:

– Att det betydde någonting i sig att man var beläst. Men sedan har det mer och mer vridits mot att skrivandet omgärdas med status och aktas mycket mer i samhället. Det är också mycket mer produktivt vilket är något som premieras. Man gör någonting, medan läsandet ses som något mer passivt.

Därför vill människor skriva böcker

Också varför man vill skriva har ändrats, menar Sofia Pulls som studerat handböcker i skrivande.

– På 1980-talet betonas ofta att man skriver för att man vill förändra samhället och kanske föra fram kollektivets röst. På 90-talet talar handböckerna om att skrivande är något man gör för att det är kul och värdefullt i sig. Det behöver inte ha något yttre syfte.

Annons

Sofia fortsätter med att berätta att det hela senare, under 2000-talet, mer handlar om individen. I form av självhjälp: att skriva för att må bra eller bättre. Men också för att lyckas på bokmarknaden.

Annons