Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Svensk toppar listan över världens bästa feelgood-böcker

25 nov, 2024
FotografTT
Feelgood är här för att stanna. Årligen säljs miljontals böcker inom genren. Men vilken bok är egentligen bäst. En svensk, tydligen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsaBrand logo
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsa

Feelgood är en omdebatterad genre inom litteraturen. Älskade, hatade feelgood skulle man nog kunna säga. Men, trots debatt, trots att meningarna om böckerna går isär, är feelgoodlitteraturen på frammarsch. Inte minst med succéer som Det slutar med oss, en bok som precis blivit film med Blake Lively i huvudrollen. Anledningen?

– Feelgood-romaner inger hopp om att allt kommer ordna sig till slut, även om det är en del problem på vägen. Som läsare kan man tänka att ”om det ordnar sig för karaktärerna i den här boken, så kan det nog ordna sig för mig också”, säger Maria Nilsson, litteraturvetare, till forskning.se.

Annons

Klassisk handling för en feelgood

Syftet med dessa böcker är att få läsaren att må bra. Men, böckerna räds heller inte svärtan. Inte sällan händer något hemskt för huvudpersonen: en skilsmässa, ett dödsfall... Men, i slutändan kommer man i regel stärkt ur det hela.

En klassisk faktor då det kommer till feelgood är också skildringen av vardagen, av det lilla livet. Inte sällan med inslag av att bryta upp, att välja något nytt.

– Huvudpersonen kan ha hamnat i en svacka och börjar fundera på vad hen ska göra med sitt liv. Lösningen blir att utgå från något man är bra på, till exempel att baka tårtor, och så startar man en verksamhet av det och renoverar ett bageri på landsbygden. Det är ofta berättelser om entreprenörer som lyckas med sina idéer, säger Piia K Posti, också hon litteraturvetare.

Annons

Kärlek är, också det, ett centralt tema i böckerna. Men inte ungdomskärlek. Böckerna handlar oftare om att någon lite äldre, sådär en 40-50 år, startar om på nytt och förälskar sig igen.

– Jag brukar lite på skoj säga att en del feelgood skrivs av chick lit-författare som blivit medelålders, som inte längre vill skriva om kärlekstrånande 30-åringar, utan om 50-åriga kvinnor som vill börja om på nytt, slår Maria Nilsson fast i intervjun med forskning.se.

Världens bästa feelgoodbok

Men, vilka är då världens bästa feelgoodböcker? En sajt har utsett vinnaren. Och, det är faktiskt en svensk författare som ligger bakom succén. I topp ligger Fredrik Backmans En man som heter Ove.

Fredrik Backman.

Handlingen kretsar kring Ove, 59. Han kör Saab. Folk kallar honom ”bitter” och ”grannarnas skräck”. Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp.

Annons