Trendar: Nostalgi I rampljuset Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Markus Torgeby bodde i skogen i fyra år – sedan mötte han kärleken

01 aug, 2024
AvJohanna Lejon
FotografSVERIGES RADIO
Han lämnade allt – för skogen. Sedan mötte Markus Torgeby kärleken. Nu sommarpratar löpar- friluftsliv- och husbyggarpersonligheten om sitt liv.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Programledaren Anna Lindmarker ville skydda barnen från offentlighetenBrand logo
Programledaren Anna Lindmarker ville skydda barnen från offentligheten

Markus Torgeby, 47 år gammal, var en lovande löpare. Skolan gick sämre men i språnget var han fri. Inte minst släppte tankarna på mammans sjukdom när han sprang. Markus Torgebys mamma var, under många år, svårt sjuk i MS. Hela tiden fanns rädslan där för Markus. Den handlade inte bara om att förlora sin mamma, utan också om att själv bli sjuk. Till slut tog tankarna över. De var där hela tiden, också under löpningen. Efter i dispyt med sin morfar bestämde sig Markus för att lämna hemmet på Öckerö utanför Göteborg. Han behövde en förändring.

Markus Torgeby flyttade ut i skogen

23 år gammal kommer han, med tåg, till Järpen. Han har med sig 40 kilo packning. Planen? Att flytta till den jämtländska skogen. Markus anländer under sensommaren.

Annons

– Jag måste hitta min riktning, för att rota mig, berättar Markus i sitt Sommar i P1.

– Utan skogen hade jag varit död. Jag behövde skala bort allt för att hitta det som var viktigt på riktigt.

Markus sommarprat sänds den 1 augusti 2024 och i det berättar han om tiden innan skogen, och tiden i skogen där han bodde ensam i en tältkåta i fyra år. Värst var mörkerrädslan och rastlösheten. Men efter några månader fann han ett lugn.

– I skogens mörker hittade jag något inom mig, som jag fortfarande bär med mig, konstaterar Markus.

En av de sista helgerna i skogen mötte Markus kärleken, i samband med ett bröllop.

– Hon drabbar mig som ett slag i magen, berättar Markus i Sommar i P1.

”Hon” heter Frida. Det är kärlek vid första ögonkastet. Men hon ställer också ett ultimatum.

”Hur ska du ha det Markus? Du kan inte åka upp till skogen och flumma och tro att jag är kvar, du får bestämma dig”, säger hon. ”Jag känner din typ”.

Annons

Markus tvekade aldrig. Han valde kärleken. I dag har paret tre döttrar tillsammans. Frida är fotograf och designer och har tagit fotona till Markus böcker.

Markus Torgeby har, under åren, skrivit böckerna Löparens hjärta och Sova ute: om att finna sitt lugn i naturen. I sin senaste bok En plats på jorden berättar han om när han själv bar och byggde ett hus på ett fjäll, vilket också skildrats i Husdrömmar på SVT.

Markus Torgebys fru och barn

Markus Torgeby är 47 år gammal. Han är gift med Frida och tillsammans har de döttrarna Signe, Helga och Birgitta. Familjen bor på en gammal fäbodvall utanför Undersåker i ­Jämtland. Till vardags arbetar Markus som författare, snickare och föreläsare.

Sommar i P1 sänds i P1 kl. 13.00–14.30 med repris på kvällen. Sändningen går att lyssna på i FM eller via "kanaler" i appen Sveriges Radio Play. Poddversioner publiceras kl. 07.00 i appen Sveriges Radio Play och på sverigesradio.se. Här kan du lyssna på avsnittet med Markus.

Annons