Trendar: Feelgood Livet med barn Kärlekshistorier Mitt liv BUP-upproret Våld i nära relationer

Höggravida Laci försvann på julafton – maken dömdes för mordet

22 aug, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Laci och Scott Peterson
Höggravida Laci Peterson försvann från sitt hem i Kalifornien på julafton 2002, och senare hittades mördad – något som maken Scott Peterson dömdes för.
22 år senare är fallet åter högaktuellt med flera nya dokumentärer, och Scott Peterson hävdar fortfarande sin oskuld.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Evas son dog när han nekades hjälp hos 112: "Då rasade min värld"Brand logo
Evas son dog när han nekades hjälp hos 112: "Då rasade min värld"

Det var på julafton 2002 som amerikanska 27-åringen Laci Peterson, gravid i åttonde månaden, försvann spårlöst från sitt hem i Modesto i Kalifornien. Till en början kunde polisen inte lista ut vad som hade hänt, men efter att resterna av hennes kropp hittades kunde så småningom hennes make Scott Peterson gripas misstänkt för mord.

Under den uppmärksammade utredningen kom det bland annat fram att Scott var otrogen mot sin gravida fru, och att älskarinnan i sin tur inte kände till att han var gift.

2004 dömdes han för mordet på sin fru och sin ofödda son, och de första 16 åren var han dömd till döden. 2020 ändrades domen till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning.

Scott Peterson har hela tiden hävdat sin oskuld, och fallet har varit ett av de mest uppmärksammade mordfallen i modern historia i USA – något som också har gjort att frågan lyfts gällande om domen var rättvis eller om beslutet påverkades av den intensiva mediebevakningen.

Laci och Scott Peterson
Laci Peterson mördades av maken Scott, som fortfarande hävdar att han är oskyldig. Foto: Scanpix

Fallet uppmärksammas på nytt

Flera uppmärksammade dokumentärer har gjorts om mordet på Laci genom åren, och nu har det kommit två stycken på kort tid. På Netflix streamas nu dokumentärserien American murder: Laci Peterson, och den 20 augusti släpptes dokumentären Face to face with Scott Peterson på amerikanska plattformen Peacock. Med de nya dokumentärerna har fallet på nytt fått stor uppmärksamhet både i media och på sociala medier – inte minst för att morddömda Scott Peterson gör sin första intervju sedan 2003 i Peacock-dokumentären. Trots att det gått 20 år sedan han dömdes så vidhåller han sin oskuld.

Annons

– Jag mördade inte min familj, säger han i intervjun, skriver LA Times.

Scott Peterson har också tagit hjälp av Los Angeles Innocence Project i hopp om att upphäva domen, som han då menar är felaktig.

I dokumentären kommenterar Scott Peterson också otroheten, och varför han valde att hålla den hemlig för polisen så länge han kunde – han påstår att han var rädd att den skulle göra att polisen slutade leta efter en annan mördare.

– Jag var ett riktigt arsel som hade sex utanför mitt äktenskap. Under den så kallade polisutredningen gjorde jag allt jag kunde för att få hem min familj, inklusive att hålla min otrohet med Frey hemlig för människor. Jag berättade inte för folk för att jag ville att letandet skulle fortsätta, säger Scott i Face to face with Scott Peterson.

Kvinnomorden - fem mord på mindre än tre veckorBrand logo
Kvinnomorden - fem mord på mindre än tre veckor
Annons