Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten
sociala medier

Använder ditt barn Snapchat? 5 saker att tänka på

11 feb, 2025
Sociala medier-plattformen Snapchat är populär bland unga – men hur fungerar den egentligen? Här är tipsen som kan öka tryggheten för både dig som förälder och ditt barn.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Farliga trender på sociala medierBrand logo
Farliga trender på sociala medier

I dag växer barn och unga upp i en digital värld med skärmar och sociala medier. Appar som Snapchat, TikTok och Instagram ligger på topplistan över de mest nedladdade apparna – samtidigt som det kommer alarmerade rapporter om ökad skärmtid och psykisk ohälsa.

Så fungerar Snapchat

Snapchat är en populär sociala medier-plattform bland unga, men hur fungerar den egentligen?

Enkelt förklarat handlar det om att skicka bilder och videos, så kallade ”snaps”, till vänner. Det som gör Snapchat unikt är att dessa snaps försvinner efter att de öppnats och setts av mottagaren.

Snapchat app så fungerar den
Snapchat är en social medier-app som är populär bland unga. Foto: TT

När man skapar en användare hos Snapchat är standardinställningen att främlingar inte kan kontakta än utan att man godkänt en vänförfrågan.

Annons

Så fungerar Snapchat

1. Skicka snaps: Du tar en bild eller spelar in en video i appen för att sedan skicka den till vänner.

2. Snaps försvinner: Efter att mottagaren har sett din snap, försvinner den – det betyder att de inte kan titta på den igen.

3. Stories: Du kan också lägga upp bilder eller videos som syns för alla dina vänner i 24 timmar, och de försvinner sen. Det kallas för "stories".

4. Chatfunktion: Förutom snaps i form av bild och text kan du också skicka meddelanden till enskilda vänner eller till grupper.

5. Filter och effekter: I Snapchat finns mängder med filter och effekter man kan använda, vilket är funktioner som kan förändra ens utseende på olika sett.

Filter Snapchat
På Snapchat finns det flera filter man kan använda. Både roliga, seriösa och ibland skrämmande. Foto: TT

Så ökar du tryggheten på Snapchat

Snapchat har listat fem tips till föräldrar och vårdnadshavare för att uppmärksamma Safer Internet Day – en dag som infaller 11 februari varje år och syftar till att upplysa om unga och barns trygghet på nätet.

– Safer Internet Day är ett utmärkt tillfälle för föräldrar att prata med sina tonåringar om bra och säkert beteende på nätet. Bra beteende online handlar om att vara snäll och respektfull mot andra - precis som du skulle bete dig i den verkliga världen, säger Pia Tandrup, General Manager för Norden, Snap Inc.

Annons

1. Engagera dig

– Engagera dig i din tonårings digitala liv. Prata ofta med din tonåring om hans eller hennes aktiviteter på nätet och de appar som han eller hon använder. Försäkra dem om att de alltid kan komma till dig med frågor eller funderingar utan att behöva vara rädda för att råka illa ut.

2. Låt din tonåring visa dig sina favoritappar

– Få en inblick i hur de fungerar och vilka funktioner din tonåring använder mest.

3. Uppmuntra öppna konversationer

– Använd enkla konversationsstartare som till exempel: ”Vilka appar eller webbplatser är populära just nu?” eller ”Har du någonsin stött på något på nätet som fått dig att känna dig otrygg?”

4. Lär dig om sekretessinställningar

– Hjälp din tonåring att förstå hur sekretessinställningar skyddar deras personliga information och varför det är viktigt att tänka på vad de delar online. Prata också med dem om att vara medvetna om felaktig information, bedrägerier och klickbete, och vikten av att verifiera information från pålitliga källor.

Annons

5. Använd Snapchats Family Centre

– En uppsättning föräldraverktyg som gör det möjligt för föräldrar att se en lista över vem deras tonåring kommunicerar med och anonymt rapportera eventuella problem. I familjecentret kan du också rapportera profiler som kan ge upphov till oro.

Sociala medier-detox - så lyckas duBrand logo
Sociala medier-detox - så lyckas du
Annons