Bästa nutida romanerna du vill läsa 2020
Allt jag fått lära mig
Allt jag fått lära mig av Tara Westover är en kritikerrosad roman, som låg etta på Barack Obamas sommarläslista 2018. Det är en medryckande skildring av en människas strävan efter kunskap och självförverkligande men också om familj, vänskap, lojalitet och att formas som människa. Har du inte redan läst den är detta ett hett tips i sommar.
Männen i mitt liv
Debutanten Sofia Rönnow Pessah skapade minst sagt rubriker när hon kom ut med romanen Männen i mitt liv. Den skildrar juriststudenten Sonia som försöker fylla det bottenlösa självföraktet med manlig bekräftelse. ”Han ska inte få reda på att om man tittar för länge i mina ögon så möts man till slut av tomhet”.
Det är en feministisk roman som driver med patriarkatet, men den belyser också gråzonerna i sexuellt umgänge som det så sällan pratas om. Djärv och nytänkande eller bara en sorglig ensamhetsskildring? Oavsett förmedlar romanen ett viktigt budskap kopplat till dagens sociala medier- och app-dejtande, där uppvisandet av perfektion ska stilla vår bekräftelse. Men precis som för Sonia går tomrummet inte att fylla förrän du klyschigt nog älskar dig själv.
Berätta aldrig det här
”Berätta aldrig det här” lovade medieprofilen och journalisten Frida Boisen, men i våras bröt hon det löftet i och med med lanseringen av hennes självbiografi med just namnet Berätta aldrig det här. Boken brottas med skuldkänslor, omkullkastar rådande tabun och blottlägger en skavande mor-och dotterrelation.
Krokodilens vändkrets
Komisk kritik av socialismen som parerar mellan fiktion och verklighet. Den handlar om två kvinnor som är missnöjda med sina män. Boken belyser kvinnlig ensamhet i relationer, om moder- och dotterskap och vad som händer bakom låsta badrumsdörrar.
Dammsuga i mörker
Dammsuga i mörker är en tragikomisk roman som står ut, av författaren Jen Beagin. 26-åriga Mona jobbar som städerska i de finare delarna av New Mexico, hon vet allt om skur- och fläckborttagningsmedel men kan hon städa undan sitt egna förflutna?
Bergens stjärnor
Bergens stjärnor av feel good-författaren Jojo Moy bygger på verkliga händelser under 1930-talet i Kentucky, USA. Det är en hisnande och känslostark berättelse om fem modiga kvinnors resa för självständighet, där vissa män är beredda att gå hur långt som helst för att stoppa dem.
Folk med ångest
Fredrik Backman, tidigare hyllad för En man som heter Ove, är nu tillbaka med sin stökigaste komedi hittills. Folk med ångest är en karaktärsdriven berättelse om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning. En misslyckad bankrånare, en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud banar vägen för ett galet upptåg. Dysfunktionaliteten bottnar i faktiska samhällsfrågor som ”vad är det egentligen för fel på folk nuförtiden?”.
Där kräftorna sjunger
Där kräftorna sjunger av Delia Owens var den mest säljande boken 2019 i USA och blev snabbt en internationell succé. Det är en berättelse om naturens krafter och ensamhet. Kya Clark bor i utkanten av en liten stad vid North Carolinas kust men byborna kallar henne för träskflickan. När ett mord skakar det lilla samhället blir Kya snabbt utpekad som förövaren. Sanningen om flickans liv uppdagas allt eftersom mordutredningen fortlöper och det kommer visa sig att hon är allt annat än en obegåvad enstörning som alla tror.
Rolf
Efter Malin Lindroths succé med Nuckan följer hon storstilat upp med romanen Rolf . Det är en mörk men underhållande porträttskildring av Komvux-vikarien Rolf, 60, som precis dödat en flicka och inväntar sitt straff som kommer ta honom ifrån sin dystra tillvaro. Det är en roman om de obetydliga, beigeklädda männen som smälter in i omgivningen, en man i flocken av män. Han som lever i fullständig anonymitet med avsaknad av nära relationer.
Sen for jag hem
Sen for jag hem är Karin Smirnoffs sista del i triologin om Janakippo. Bokserien börjar med att Janakippo återvänder hem till den fiktiva staden Smalånger någonstans i den Norrländska glesbygden. Det är en rå berättelse om familjeband och livsöden. Otroligt hyllad och minnesfärd läsupplevelse.
Rapport från ett slakteri
Rapport från ett slakteri är ett självbiografiskt reportage över veterinären Lina Gustafssons iakttagelser i ett slakteri. Hennes arbetsuppgifter är att säkerställa att djuren är friska och att alla lagar följs. Det är en kväljande läsning över en bransch som sällan granskas.
Vuxna Människor
Vad gör man när den biologiska klockan tickar och man inte har träffat den rätta ännu? Det undersöker Marie Aubert i romanen Vuxna människor. Genom arkitekten Ida, brottas författaren med frågor som barnlöshet, avundsjuka och om tabut att hata sin tillvaro.
I allmänhetens tjänst
Edward Snowden överraskade hela världen med avslöjandet av den amerikanska underrättelsetjänstens massövervakning. Nu berättar han för första gången med egna ord hur han byggde upp det som han själv senare mejade ner. Visselblåsaren som blev vår tids samvete.
Lite död runt ögonen
David Ärlemalm gör en lysande debut med Lite död runt ögonen om föräldrars kamp och uppoffringar för sina barn, men där det inte alltid blir helt rätt. Det är en rå skildring av ett Stockholm som vi sällan får skåda. Efter att Arto förlorat jobbet tvingas han in i sitt gamla liv av lögner och brott, allt för att trygga sin dotter Bodils framtid.
Klubben
Journalisten Matilda Gustavssons publicerade den 22 november 2017 ett reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om hot, våldtäkt och sexuella trakasserier. Det skulle leda till kulturprofilens fall och den anrika akademin att rämna till marken. I Klubben fördjupar Matilda sin undersökning om makten i kulturvärlden.
LÄS MER:
Klassiska böcker du inte vill missa