Det här ska du tänka på när du handlar begagnat
Försäljningen av begagnade varor bara växer. Genom sociala medier, säljsajter och appar kan vem som helst annonsera ut kläder, inredning och elektronik och tjäna en peng.
Sanningen är att vi inte har samma skydd när vi handlar av privatpersoner som vi har när det gäller företag. Det betyder att det är mycket upp till oss själva att se till att varan fungerar, är införskaffad på ett lagligt sätt och göra det vi kan för att inte bli lurade.
När vi handlar av en privatperson gäller köplagen. Enligt Konsumentverket är den inte tvingande, vilket innebär att köpare och säljare kan skriva ett eget avtal som gäller över lagen.
Om säljaren inte lever upp till sin del av avtalet kan du kräva skadestånd. Men som privatperson kan det vara svårt att driva en sådan process, så det är mycket bättre att försöka förhindra att en sådan situation uppstår.
Här är några saker du kan tänka på:
• Definiera ”befintligt skick”. Det är vanligt att säljare annonserar ut en vara i befintligt skick. Fråga vad det innebär mer specifikt, är den lite sliten men fungerar som vanligt? Eller har den större defekter?
• Undersök varan om du har möjlighet. Det är alltid bäst att träffas på riktigt, men om du ska få varan skickad till dig är det viktigt kontrollera den så fort som möjligt och rapportera till säljaren.
• Skriv ett avtal med uppgifter om vad som säljs, skicket, priset, betalningen och andra saker. Det kan vara bra om du köper något dyrt, som en bil.
• Skicka spårbart. Genom att skicka med spårbar leverans kan du som köpare följa varan från det att den lämnas in hos ombudet fram tills den landar i din brevlåda.
Om varan kommer fram och är i mycket skick än utlovat har du rätt att klaga till säljaren. Går det inte att åtgärda felet kan du kräva prisavdrag. Du kan också kräva att få häva köpet och få pengarna tillbaka. Om du fått merkostnader på grund av köpet kan du kräva skadestånd. Behöver du hjälp kan du vända dig till en jurist.
Har betalat för en vara och inte fått den kan du göra en anmälan till polisen om bedrägeri.
Undvik att köpa stöldgods
Ibland säljs stöldgods på andrahandsmarknaden. Det är något som du som köpare bör vara medveten om eftersom det är olagligt att köpa en stulen mobil eller cykel.
• Be om kvitto. Om säljaren inte har kvar kvittot, men hävdar att prylen är helt ny, kan du be personen kontakta butiken och få en kopia på kvittot.
• Kolla om varan är anmäld stulen. Mobiltelefoner har IMEI-nummer, be om det och höra med polisen om enheten är anmäld som borttappad eller stulen. Cyklar har ett ramnummer som du kan göra samma sak med.