Röda dagar påsken 2024 – planera ledigheten och handlingen
Vilka dagar är röda dagar och när har Systembolaget öppet?
Vi reder ut alla frågetecken inför den stundande högtiden!
Det är nästan passande att vi blir som yra höns inför denna kycklingdyrkande högtid vi kallar påsk. För det är lika förvirrande varje år att hålla koll på dagarna. Till skillnad från julfirandet, så infaller påsken nämligen inte på samma datum år efter år. Häng med så förklarar vi!
Trots att det är en religiös högtid har datumet ingenting med religion att göra. I stället bestäms tidpunkten av förhållandet mellan fullmåne och vårdagjämning. Vårdagjämningen sker när natt och dag är lika långa. Något som alltid inträffar mellan den 19 och 21 mars. Påskdagen är den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen.
I år, 2024 infaller påskdagarna mellan den 28 mars och den 1 april, med skärtorsdagen som startskott.
Innehåll
- Röda dagar påsken 2024
- Varför firar vi påsk?
- Systembolagets öppettider i påsk
- Butikernas öppettider i påsk
- Påskmat och varför vi äter så mycket ägg
- Skillnaden på påskmust och julmust
Röda dagar påsken 2024
- 28 mars 2024, torsdag: Skärtorsdagen – vanlig dag, vissa har halvdag
- 29 mars 2024, fredag: Långfredagen – röd dag, ledig
- 30 mars 2024, lördag: Påskafton – röd dag, ledig
- 31 mars 2024, söndag: Påskdagen – röd dag, ledig
- 1 april 2024, måndag: Annandag påsk – röd dag, ledig
- 2 april 2024, tisdag: Vanlig dag
Vill du veta hur du ska maxa ledigheten resten av året? Här har vi samlat årets alla röda dagar.
Varför firar vi påsk?
Inom kristendomen kallas hela den vecka som kulminerar i Jesu korsfästning och Jesu uppståndelse, för stilla veckan. Den föranleds av palmsöndagen. Dagen då Jesus red på en åsna in i Jerusalem och hyllades av folket. Stilla veckan är den sista veckan innan fastan avslutades.
Dymmelonsdagen
Onsdagen före påsk, under stilla veckan, kallas för dymmelonsdag och markerar dagen då påskfriden inleds. Namnet kommer från de små träpluggar, så kallade dymlingar, man använde för att dämpa ljudet av kyrkklockorna.
I dag är dymmelonsdagen inget som uppmärksammas och det är heller ingen röd dag i kalendern. Men för inte så länge sedan i svensk historia var dymmelonsdagen en dag för spratt. Man roade sig nämligen med att sätta lappar på ryggen på folk utan att bli påkommen. Lapparna kallades för dymmelonsdagspass. Något som bland annat bullerbybarnen i Astrid Lindgrens kända sagor Alla vi barn i Bullerbyn tar fasta på.
Skärtorsdagen
Skärtorsdagen är en dag som i dag för tankarna till påskkärringar och historier om Blåkulla. Det där med häxor med kvastar har sitt ursprung i de stora häxprocesserna på 1600-talet. Enligt den rådande folktron flög häxorna till Blåkulla för att festa med Djävulen på skärtorsdagen.
Långt senare, på 1900-talet, blev det en populär barntradition att klä ut sig till en söt liten häxa kallad påskkärring och förgylla grannskapet med sin närvaro i hopp om att fylla en korg med godis.
Enligt kristendomen har skärtorsdagen en annan innebörd. Det var nämligen den natten som Jesus åt den judiska påskmåltiden med sina lärljungar, som i dag kallas nattvarden. Namnet skärtorsdag kommer från ordet skär som betyder ren och refererar till hur Jesus tvättade rent lärjungarnas fötter före måltiden.
Skärtorsdagen är alltid en klurig dag när det kommer till ledigheten. För vissa företag är det en helt vanlig dag och för andra är det en halvdag. Om du vill maxa ledigheten i påsk är skärtorsdagen med andra ord en toppendag att söka ledigt på.
Långfredagen
Långfredagen, årets längsta dag (bildligt talat), firas till minne av Jesus uppoffringar när han led och dog på korset.
Förr var detta en dag då man uteslöt allt som var lustfyllt, så som musik, socialt umgänge och även arbete. Man gick i kyrkan och tänkte på Jesu lidande.
I dag är det vanligare att vi njuter av ledighet från arbete, på denna rödaste av röda dagar, men utan samma uppoffringar från glädjefyllda aktiviteter.
Påskafton
Påskafton är en röd dag. Den infaller dock alltid på en lördag, så många är redan lediga. I Sverige är påskafton den dag de flesta uppmärksammar mest under påsken. Det är nämligen vanligt att vi festar till det med påskbord på den här dagen. Det hör heller inte till ovanligheterna att man kanske även träffar släkten och jakt på godisfyllda ägg är också vanligt förekommande.
Vill du ha tips på smarrig och klimatvänlig påskmat? Ta del av flera goda recept här.
Påskdagen
Påskdagen är en röd dag, men den infaller som sagt alltid på en söndag, så ledigheten är redan spikad för de som har traditionella måndag till fredag-arbeten. Enligt kristendomen var det på den här dagen som Jesus återuppstod från de döda.
Annandag påsk
Även annandag påsk är en röd dag, vilket innebär att helgen förlängs. I år infaller annandag påsk på en annan dag som också markeras i kalendern, nämligen första april då vi traditionsenligt brukas skojas och luras med varandra. Dagen efter annandag påsk, det vill säga tisdagen, är en helt vanlig dag.
Systembolagets öppettider i påsk 2024
Alkoholkonsumtionen i Sverige går upp vid stora högtider och ledighet. Snaps, öl och vin dricks ofta tillsammans med påskmåltiden och hör till festligheterna. Men eftersom Systembolaget har monopol på alkoholförsäljningen i Sverige och kedjan ofta har stängt på röda dagar, gäller det att planera inköpen inför påsk.
När har Systemet öppet i påsk?
- Torsdag 28 mars: Skärtorsdagen – ordinarie öppettider
- Fredag 29 mars: Långfredagen – stängt
- Lördag 30: Påskafton – alla butiker har öppet till 15:00
- Söndag 31 mars: Påskdagen – stängt
- Måndag 1 april: Annandag påsk – stängt
På Systembolagets hemsida framgår det också att lokala avvikelser kan förekomma. Så vill du vara helt säker på om din närmsta butik har öppet kan du göra en snabb sökning på Systembolagets hemsida här.
Vill du fira påsk utan alkohol, men har svårt att säga nej när alla andra dricker? Då har vi samlat några bra tips på hur man kan avstå från alkohol här.
Butikernas öppettider i påsk
De flesta matbutiker håller öppet som normalt hela påsken. En del matbutiker har till och med utökade öppettider, eftersom påsken innebär ett högre tryck och högre försäljning. Öppettiderna kan ändå variera lokalt.
De vanliga butikerna då? De flesta har stängt på röda dagar och anpassade öppettider på övriga helgdagar. Vissa större köpcenter kan dock ha ett urval butiker som har öppet även på röda dagar. Vill du vara säker på att hinna med all din shopping innan storhelgen bör du såklart kolla upp öppettiderna lokalt.
Därför äter vi så mycket ägg på påsken
Kycklingar och ägg (godisfyllda eller vanliga) är som sagt symboler som är starkt ihopkopplade med påsken. Men varför?
Vi backar bandet till julen och några klassiska rader ur julsången Nu är det jul igen. Raderna lyder: ”Nu är det jul igen, och nu är det jul igen, och julen varar än till påska. Det var inte sant och det var inte sant för däremellan kommer fasta.”
Förr i Sverige, när vi fortfarande var till största delen jordbrukare, fastade vi årligen mellan askonsdagen, dagen efter fettisdagen, fram till påsk. Den vara således i 40 dagar och under fastan åt man inte ägg. Hönorna värpte såklart massvis av ägg under tiden, efter den långa vintern, och dessa ägg sparades till påsken och erbjöd ett överflöd att konsumera.
Även om fastan inte längre är en del i vår förberedelse inför påsken längre, så har det där med äggkonsumtion hängt kvar. Faktiskt så fördubblas konsumtionen av ägg under påsken jämfört med en vanlig vecka.
Skillnaden på påskmust och julmust
Det korta svaret är; Nej, det är ingen skillnad på julmust och påskmust. Förutom de uppenbara skillnaderna på etiketterna och försäljningsperioden då såklart. Innehållet i flaskorna är detsamma.
Det lät i alla fall bryggerikoncernen Carlsberg, som producerar det kända varumärket Apotekarnes jul- och påskmust, meddela när de fick frågan för några år sedan.
Företagets kommunikationschef Henric Byström poängterade dock att smakupplevelsen kan skilja sig åt eftersom sinnesintryck så som tillfälle, sällskap, ljus, ljud, färger och humör kan skilja sig åt. Läs mer här.