Trendar: Inredning Mat och dryck Resor Kultur

Dolce & Gabbana lanserar parfym – för hundar

22 aug, 2024
AvMalin Iden
FotografTT.
Söt hund
Dolce & Gabbana lanserar parfym för hundar, och ja, det är precis lika dumt som det låter.
De är inte heller de första som lanserat skönhetsprodukter speciellt för hundar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
8 kändisar som älskar sina husdjur (FEMINA)Brand logo
8 kändisar som älskar sina husdjur (FEMINA)

Dolce & Gabbana lanserar en ny parfym, men den här gången är det inte för dig. Den nya parfymen, som har fått namnet ”Fefé”, är gjord för våra fyrbenta vänner. Modehuset meddelar på sin hemsida att parfymen är alkoholfri och att de följer samma regler som när de skapar parfymer för människor, och att den därför också har testats av veterinärer. Priset är satt till 99 dollar, vilket motsvarar ungefär 1000 svenska kronor. Parfymen är inspirerad av grundaren Domenico Dolces kärlek till sin hund Fefe, enligt vad som står på varumärkets hemsida. Det är Dolce & Gabbanas första parfym för hundar.

De beskriver doften med följande beskrivning: ”Färska och delikata noter av Ylang Ylang, mysk och sandelträ. Det är en mjuk och omslutande doft skapad för en lekfull skönhetsrutin.” Märket lovar att parfymen ger ”en touch av överdådighet, vilket gör varje promenad till en doftande och exklusiv upplevelse.”

Annons

– Djur vill inte lukta rikedom, säger veterinären och presskontakten hos djurskyddsorganisationen Noah i Norge, Siri Martinsen, till den norska sajten KK.no.

Martinsen har inte hört talas om den nya parfymen, men tycker att det låter onödigt. Det kan nämligen störa hundarnas förmåga att kommunicera med sin luktsans.

– Hundar har en mycket bra luktsinne, och de använder lukten för att kommunicera. Så det bästa är att låta dem hantera det själva.

”Hundar behöver inte parfym”

Enligt Martinsen finns det faktiskt medel med doft som säljs av veterinärer, men som inte kallas parfym. Det handlar om en doft som kan användas i djurens omgivning för att de ska kunna slappna av och lugna ner sig. Men det sprutas inte direkt på djuren, betonar hon.

På Dolce & Gabbanas hemsida ges följande instruktioner för hur deras doft ska användas på hunden: ”Spraya 'Fefé' på dina händer eller på en borste och fortsätt sedan att gnida eller borsta din hunds päls från mitten av kroppen mot svansen för att ge den en stunds doftande förtjusning. Fefé kan också appliceras direkt på hundens kropp, undvik dock näsområdet.” Dolce & Gabbana är inte det första modehuset som lanserar produkter för hundar.

Annons

– Fido behöver inte Fendi och definitivt inte hundparfym. Det faktum att de faktiskt lanserar det visar bara att det finns en efterfrågan, hur tokigt det än kan låta. Lyxmodehuset Celine lanserade nyligen en kollektion för hundar som inkluderade mycket dyra halsband och hundsängar, säger mode- och skönhetschefen på KK.no, Ida Elise Eide Einarsdottir.

Och just det är enligt Einarsdottir en absurd lyx och en onödig produkt, som trots detta är en trend vi ser just nu:

– Modeindustrin låter sällan en möjlighet gå förbi, och här finns det möjlighet till ekonomisk vinst eftersom våra husdjur i hög grad är en förlängning av oss själva. Och det kan man självklart tjäna pengar på. Uppbud och efterfrågan är det som styr modeindustrin. Cyniskt, utan tvekan, men inte särskilt förvånande.

Det här är en artikel från Feminas norska systersajt KK.no.

Feminas läsare: Här är våra favoritparfymerBrand logo
Feminas läsare: Här är våra favoritparfymer
Annons