Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten
teknik

Här är vanliga emojin som skapar missförstånd mellan generationer

28 jan, 2025
emojin
Att använda emojis kan ibland skapa en generationskrock som öppnar upp för missförstånd och förvirring. Här är emojin som yngre generationen tycker är oförskämd medans den äldre använder den flitigt hela tiden.
– Jag vet att den för många är stark förknippad med en oteknisk förälder som ger respons på vad som helst över sms.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 saker typiska för 00-taletBrand logo
5 saker typiska för 00-talet

Generationskrockar är vanligt förekommande bland olika åldrar – det kan handla om språkmissar, sociala koder eller klädval. Saker och ting förändras under olika generationer, något som ibland kan leda till missförstånd.

Generation Z, det som brukar kallas för Gen Z, är människor födda mellan cirka 1997 och 2009. Det är en generation som är uppvuxna med smartphones och obegränsat med internet – alltså en generation som kännetecknas mycket av sociala medier och datorspel.

Emojis och digitalt språk är därför vardag för Generation Z och här kan det lätt bli missförstånd eller tokigt när olika generationer pratar med varandra. För emojis kan betyda lite olika saker beroende på vem du är och vilken generation du tillhör.

Emoji generation
Att prata online kan vara klurigt när emojis betyder olika – beroende på vilken generation du tillhör. Foto: TT

Emojin som öppnar upp för missförstånd

I en tråd på Reddit diskuterar flera personer vad emojin tumme upp betyder och hur den uppfattas och kan misstolkas. Flera påpekar att personer födda i generation Z uppfattar emojin som passivt aggressiv, något Independent tidigare skrivit om.

Annons

”För yngre människor (jag är 24) används tummen upp-emojin för att vara riktigt passivt aggressiv. Det är oförskämt om någon bara skickar en tumme upp till dig. Ingen i min ålder använder den på jobbet, men Gen X-folket gör det hela tiden. Det tog lite tid för mig att anpassa mig och förstå att det inte betyder att personerna är arga på mig”, skriver en användare.

Gen X-folket är en förkortning av Generation X, vilket är människor födda från cirka 1965 till slutet av 80-talet. Nina Jakobsson, editionschef på Femina, tillhör generationen och bekräftar att hon använder emojin utan konstigheter.

– Jag använder ofta tummen upp som ett snabbt okej. Och, med risk för att låta som 120 år, har jag svårt att se något oförskämt i det, säger hon.

Emoji tumme upp
Tumme upp-emojin kan skapa missförstånd mellan generationer. Foto: TT

Elin Fredlund jobbar som reporter på Femina och hon tillhör generation Z – och hon förstår att det ibland kan bli missförstånd.

Annons

– Jag skulle ändå säga att den övergripande trenden är att generation Z använder emojis på ett ironiskt sätt, och då kan du tummen upp bli rätt missförstådd. Precis som gråtskrattande emojin eller den smile-emojin, säger hon.

Lou Mikko är också reporter på Femina och tillhör den yngre generationen.

– Jag vet att den för många är stark förknippad med en oteknisk förälder som ger respons på vad som helst över sms (oavsett hur känsligt det är). Men jag måste säga att jag själv också är en flitig användare av den, det är helt enkelt en för bra emoji. Inget är så tydligt som en tumme upp, säger hon.

Pinsamma saker du gjorde på Facebook i början av 00-taletBrand logo
Pinsamma saker du gjorde på Facebook i början av 00-talet
Annons