Så säkrar du din ekonomi under corona – experten Frida Bratts bästa tips
Därför kan det vara bra att fundera ett varv över sin ekonomi i dessa tider.
Privatekonomiexperten Frida Bratt ger sina bästa tips på vad man borde tänka på.
Med ett vaccin på väg är förhoppningsvis coronapandemins dödligaste dagar nere för räkning. Men även om alla vaccineras har viruset redan hunnit tvinga många företag i konkurs, och risken finns att de ekonomiska inverkningarna på samhället kommer sträcka sig mycket längre än sjukdomsfallen.
– Det är en andra våg, och vi vet inte riktigt hur det här slutar än, det kan man ha med sig. Vi har sett under året att börsen gick jättedåligt mars-april, men sen har den stigit, samtidigt som bostadspriserna ökat. Men vi vet inte vilka långsiktiga ekonomiska effekter av andra vågen, säger experten Frida Bratt, som är sparekonom på Nordnet.
Att tänka på vid bostadsköp
Det är många som har blivit trötta på sitt hem under coronapandemin, och letar efter nytt. Men om så är fallet är det vissa saker man ska tänka på, tycker Frida Bratt.
– Corona kan leda till mer bestående förändringar i samhället, där vi bland annat jobbar mer hemma. Det är något som kan påverka bostadsmarknaden, och något att ha med sig. Ska man flytta nu så bör man sälja först och köpa sen, så man vet vad man har att röra sig med.
Man får inte glömma att räkna med att amorteringskravet kan komma tillbaka under 2021 – och ge sig själv utrymme i budgeten för att ha råd med det, så det inte dyker upp som en ovälkommen överraskning.
– Man måste också vara medveten om att amorteringskravet har pausats under året som en krisåtgärd, men att det förmodligen kommer tillbaka. Så det ska man vara beredd på om man köper en bostad.
Gå med i a-kassan före årsskiftet
Även om man har ett fast jobb kan det vara en god idé att gå med i a-kassan. Fram till årsskiftet räcker det med 3 månaders medlemskap för att ha rätt till a-kassa – så ju tidigare desto bättre.
– Har man inte ännu gått med i a-kassan så ska man absolut göra det. Det är en lång väg kvar till ekonomin stabiliserar sig, och många företag har det supertungt, säger Frida Bratt.
Det kan också vara bra att komplettera med en inkomstförsäkring genom sin fackförening.
– En inkomstförsäkring kan täcka upp för skillnaden mellan a-kassan och lönen, som för vissa kan vara ett stort glapp. Man kan kanske har boendekostnader och fasta utgifter som är baserade på det man har i lön, så det kan vara bra att försäkra inkomsten.
Vikten av att ha en buffert – så mycket ska man ha sparat
Har du sparat dina pengar i aktier och tänker att det räcker? Tänk om.
– Se alltid till att ha en buffert. Med buffert menar jag ett sparade på sparkonto, som inte kan falla i värde direkt, utan som finns som en trygghet. Blir man av med jobbet tryggt med sparade pengar, så har du inte ens så starta buffertsparande är det prio ett. Det ska man göra innan man börjar investera på börsen, säger Frida Bratt.
– Det är ingen ränta på sparkonton, men det får man bara ta, för de pengarna ska finnas där och ska inte ha minskat i värde när man behöver dem.
Men hur mycket ska man ha sparat då? Det beror helt på hur ens livssituation ser ut, och det bästa sättet är att räkna efter själv, beroende på hur lång period man vill säkra upp sin ekonomi för.
– Antingen räknar man ”om jag blir av med min inkomst, hur länge klarar jag mig då?”, eller så förhåller man sig till mer oprecisa riktlinjer. Är man två vuxna med barn i ett hushåll kan det vara bra att ha 3-4 månadslöner i buffert. Bor man i villa och har barn är det större risk för oförutsedda händelser, vilket avgör. Bor man själv i en hyresrätt kanske det räcker med en månadslön i buffert. Det är individuellt, säger Frida Bratt.
Läs mer:
Så får du ekonomin att gå ihop i jul – experten Frida Bratt tipsar
Här är kvinnliga förebilderna som prisades under Klara K Awards
5 viktigaste besluten att ta för din ekonomi – innan 2020 tar slut