Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Så tar du hand om din coronakrisande relation – Gift vid första ögonkastet-psykologen Linn Heeds tips

16 jan, 2021
FotografgetCoupleness.com/TT.
Med coronapandemin och hemmajobb har våra kärleksrelationer ställts inför nya utmaningar, där man fått sin partner som ofrivillig kollega.
Coupleness-grundaren Jenny Holmström och psykologen Linn Heed, känd från Gift vid första ögonkastet, ger sina bästa tips på hur man får sin relation att hålla i allt.
– Folk tenderar att söka hjälp för sent, för att det fortfarande är starkt förknippat med skam och skuld, säger Linn Heed.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
10 sätt att öka sexlustenBrand logo
10 sätt att öka sexlusten

Tio månader med pandemi har påverkat livet i både stort och smått, och en stor omställning många har fått göra är att man numera jobbar hemifrån. Om man också har en sambo eller partner som gör detsamma kan det minst sagt sätta press på förhållandet, speciellt om man hade det kämpigt redan innan.

Jenny Holmström, en av grundarna till par-appen Coupleness, och psykologen Linn Heed, känd som expert i Gift vid första ögonkastet, menar att en stor del av problemet är att man fått en kollega man inte var beredd på – och samtidigt ofta är isolerade med varandra.

– Mycket handlar om att man har fått en ofrivillig arbetskollega vid köksbordet, samt att man har flera roller att förhålla sig till nu när man har allt råmaterial dygnet runt, dag ut och dag in. En annan påfrestning är den ofrivilliga isoleringen. De som har en relation är socialt hänvisad till denna, säger Linn Heed.

Samtidigt är det många som mår sämre generellt på grund av världsläget och den annorlunda vardagen, något som också kan påverka.

Annons

– Vi pratar inte så mycket om hur vi mår i våra relationer i pandemin, något vi behöver göra då många påverkas. Vår förhoppning är att pandemin kommer hjälpa oss att tvätta bort stigmat och att det blir mer naturligt att aktivt ta hand om sin relation, säger Jenny Holmström.

Linn Heeds tips: 3 sätt att få relationen att hålla

1. Rörelse.

Med rörelse menar jag att man är på väg, det vill säga att ingenting tillåts att stagnera. Det kan vara fysisk aktivitet, som vi vet ökar endorfinerna, kroppens eget må-bra-hormon. Fysisk aktivitet är också bra för blodgenomströmningen, som behövs för att vi lättare ska känna sexuell lust. Det viktiga är att man gör det ihop – tar en powerwalk, spelar en padelmatch, går ut och plockar svamp, åker skridskor. Att vara i fysisk rörelse är bra och förebyggande, och skyddar relationen på både kort och lång sikt.

2. Uppskattning.

Det jag lägger i ordet ”uppskattning” är att man är kommunikativ. Att ge beröm och pepp eller komma med konstruktiv feedback. Det kan också vara beröring, som att ge varandra en kram – det frigör endorfiner. Att ge och visa uppskattning gör att vi känner oss betydelsefulla och bekräftade, vilket är livsavgörande för att må bra. Ofta får man det på jobbet av kolleger och ta bort ett och chefer – man får känna sig viktig och duktig. Nu när många ta bort kanske jobbar hemma med sin partner har vi blivit ofrivilliga kolleger, och då måste vi hjälpa varandra. Säg ”lycka till med mötet”, peppa varandra. Visa att du är intresserad av vad din partner gör och hur det går, det är bra sätt att undvika relationshaveri.

3. Struktur.

Struktur behöver inte vara tråkigt, utan är till för att vi ska frigöra kvalitetstid till annat. I din partner har du valt en livspartner, kanske förälder till ditt barn – men du har inte valt att ha hen som kollega. Man kan då behöva hjälp att skapa strukturer för att hålla isär de olika rollerna. Man får styra upp när man är på jobbet, när man har fikarast och när det är lunch. Våga organisera dagen som kolleger och inte som partners. Det är viktigt att man inte fortsätter bråket från kvällen innan när man jobbar. Under corona går privatliv och arbetsliv in i varandra för många människor, och då hjälper det att skilja på äpplen och päron, och skapa olika enkla medel för att hålla isär jobb och det privata.

Psykologen: Viktigt att vara proaktiv i relationen

Foto: getcoupleness.com

Linn Heed och Jenny Holmström har jobbat tillsammans med Coupleness-appen, där par får en ny kommunikationskanal och pratar om känslor snarare än praktiska vardagsbestyr – på så sätt hoppas Jenny Holmström att folk ska kunna stoppa problemen i relationen innan de uppstår eller blir för stora.

Annons

– Det kom från ett eget behov hos mig och min medgrundare. Vi hade svårt att få ihop karriär, relation, barn, hus och allt, och det som tog stryk var relationen, säger Jenny Holmström.

Linn Heed tycker det är viktigt att vara just proaktiv, och våga adressera problemen i sin linda.

– I vanliga fall blir min kompetens bara inkopplad när det gått snett. Folk tenderar att söka hjälp för sent, för att det fortfarande är starkt förknippat med skam och skuld, säger Linn Heed.

Hon menar också att coronapandemin har gjort att fler söker hjälp av parterapeut via digitala möten, något som faktiskt kan sänka ribban för att söka hjälp för vissa.

– Det positiva som dykt upp med corona är att terapeuter tar digitala möten, något som många psykologer generellt varit främmande till. Det gör att det blir lägre tröskel för att söka hjälp, och inte lika utlämnande.

Läs mer:

Så får du mer meningsfulla relationer – och räddar de som gått utför

Så lär du dig att ta och ge kritik på rätt sätt – tio enkla knep

Coronakrisen: Dagbok inifrån vården

Annons