Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Småbarnsmammorna som vill inspirera kvinnor till att bli entreprenörer

30 okt, 2020
AvElin Jonsson
FotografMondial/Privat
Småbarnsmammorna som vill spräcka myten om vem som kan bli entreprenör.
För att spräcka myten om den stereotypa entreprenören (man 40 plus) skrev Indra Sharma och Tatiana Shalalvand boken Förebilderna: kvinnorna som formar vår framtid och nu vill de visa att det finns kvinnliga entreprenörer i alla åldrar, ursprung och branscher.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
8 power-kvinnor du inte får missa på InstagramBrand logo
8 power-kvinnor du inte får missa på Instagram

Har du alltid drömt om att bli entreprenör, utan att riktigt veta hur en tar sig dit? Nu har småbarnsmammorna Indra Sharma och Tatiana Shalalvnad debuterat som författare och skrivit boken Förebilderna: Kvinnorna som formar vår framtid.

Och syftet med boket är just att inspirera och öka kvinnligt företagande genom att lyfta upp förebilder samtidigt som de vill bidra med sin egna kunskap.

Kvinnliga entreprenörer behövs

Indra Sharma och Tatiana Shalalvand slår ett slag för att kvinnliga entreprenörer behövs för att nå jämställdhet i vårt samhälle. Och då pratar vi om alla kvinnor:

– Det har också varit viktigt för oss är att porträttera kvinnor med invandrarbakgrund. Vi upplever att diskussionen ofta är väldigt fokuserad på kvinnor, men man glömmer det här med att vara icke-vit. Hur det också är en parameter som påverkar och vägs in i bedömningen när man startar bolag, säger Indra Sharma i Dagens Industri.

Annons

Indra Sharma och Tatiana Shalalvand lärde känna varandra eftersom de båda är i branschen – och båda skriver under på att man väldigt sällan träffar på kvinnliga investerare med just invandrarbakgrund.

Fördelningen mellan könen är fortsatt skev

Förra året startades 33 procent av alla nya företag upp i Sverige av kvinnor, enligt Tillväxtanalys. Det är förvisso en ökning med en procentenhet från 2018 – men ändå inte tillräckligt eftersom fördelningen mellan könen är fortsatt skev.

– Jag tror ofta att man glömmer bort hur det har sett ut historiskt. Bara när man tittar hundra år tillbaka så har kvinnor inte haft samma rättigheter som män. Det är inte konstigt att de till exempel inte har tillgång till lika mycket kapital, men ibland faller det bort i diskussionen, förklarar Tatiana Shalalvand vidare i Dagens Industri.

Kvinnor där ute – starta bolag nu!

I boken lyfter tjejerna både kända och mindre kända entreprenörer och lägger även fram konkreta verktyg för att inspirera och uppmuntra kvinnor till att starta upp ett bolag.

LÄS MER:

Bokredaktören: Vuxna får också lov att läsa på Läslovet!

Banbrytande uppfinningar av kvinnor – som ingen pratar om

Här är branscherna där otrohet är vanligast

Annons