Därför bör du undvika sköljmedel
Dels för miljöns skull, dels för att det faktiskt kan förstöra dina kläder.
Sköljmedel är ju härligt. Kläderna blir mjukare, antistatiska och sköljmedlet har dessutom ofta en fräsch doft.
Men hur fungerar det egentligen? Och är det så bra?
– Sköljmedel har någon polymer i sig som gör att det binds fukt på ytan av textilen. Det är det som gör att plaggen känns lite mjukare och blir mindre statiskt elektriska. Det kan ju vara gött, säger textilexperten Mats Johansson, som är konsult inom textilrådgivning och bland annat jobbar som lärare på Textilhögskolan i Borås och Tillskärarakademin i Malmö.
”Hälla ut massa kemikalier i avloppet”
Han tycker dock inte att man ska använda sköljmedel när man tvättar – både av miljömässiga och ekonomiska skäl.
– Sköljmedel fastnar inte automatiskt på textilen utan man får fylla hela sitt tvättbad med det. Det som hamnar på tyget hamnar på tyget men den största delen kommer bara åka ut i avloppet. Så det är ju ett ganska dyrt sätt att hälla ut en massa kemikalier i avloppet, säger Mats Johansson.
Naturskyddsföreningen rekommenderar att man tvättar utan sköljmedel. På så sätt hamnar färre skadliga kemikalier i naturen.
– Sköljmedel kan innehålla konserveringsmedel till exempel, det är biocider som ska förhindra bakterietillväxt. Så det är ju en typ av gift som kommer ut i naturen, säger Mats Johansson.
Sköljmedel kan förstöra kläderna
Men sköljmedel kan också vara skadligt för vissa typer av kläder.
– Till exempel sportkläder som ska transportera fukt för att hålla kroppen torr. Sköljmedel har motsatt effekt och binder fukt på ytan och då förstör man sin specialtröja. Samma sak med ytterkläder som ska tåla lite regn, säger Mats Johansson.
Har man till exempel ett par polyesterbyor som blir statiska på vintern kan man lika gärna spreja lite vatten på dem med sprejflaska som att använda sköljmedel.
– Det tar bort statistisk elektricitet lika bra. Men sedan försvinner det ju också av sig självt, om byxorna är statiska och smetar mot benen när man tar på dem så försvinner det efter någon halvtimme. Det är fukten från en själv som tar bort det statiska då, säger Mats Johansson.