Vilken dag ska man gå påskkärring?
Under påsken kan man vänta sig påringning av godissugna barn med huckle, fräknar och rosiga kinder. Men när kommer de egentligen – på skärtorsdagen, långfredagen eller påskafton?
Vilken dag ska man ”gå påskkärring”?
Ja, det beror lite på var i landet du bor. I västra Sverige – Bohuslän, Dalsland, Värmland och delar av Västergötland – är det påskafton (påskhelgens lördag) som gäller. I resten av landet är skärtorsdagen den vanligaste dagen, skriver Mattias Axelsson på bloggen Högtider och tradition.
Vad gör påskkärringarna?
Även här verkar det finnas regionala skillnader. Det allra vanligaste verkar vara att påskkärringarna delar ut påskkort och får godis i utbyte. På vissa orter i Västerbotten är det påskkärringarna som ger bort godis till den de besöker.
I västra Värmland och Dalsland påminner att ”gå påskkärring” snarare om äldre tiders julklapp. Här rycker man upp dörren till sina bekanta, ropar ”Glad påsk!” och slänger sedan in ett påskbrev med lite godis. Sedan springer man snabbt därifrån.
Hur ska man klä ut sig?
Bylsigt och färgglatt är melodin för en påskkärring. Kjol och förkläde bör vara en del av klädseln och det gör ingenting om färger och mönster skär sig. Röda kinder och fräknar hör till och huckle är förstås ett måste. En kaffepanna är att föredra, men även en korg fungerar bra, för påskbrev, godis och annat.
Källa: Skansen, Nordiskamuseet, Kalmar Läns Museum, NA, Högtider och tradition.