4 lättlagade rätter till sommarens varma dagar!
Tortilla med fisk och chipotlekräm
(4 personer)
600 g fiskfilé utan skinn, t ex abborre eller gös
1 liten spetskål
8 mindre eller 4 stora tortillabröd
marinad
2 limefrukter
1 stor vitlöksklyfta
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk honung
1 tsk spiskummin
1 tsk chiliflakes
salt
nymald svartpeppar
dressing
1 lime
2½ dl matyoghurt
½ tsk chipotlepulver eller rökt paprikapulver
1 tsk spiskummin
½–1 tsk chiliflakes
salt och nymald svartpeppar
tomatsalsa
250 g små tomater
1 knippe koriander
1 limefrukt
3 msk olivolja
Gör så här
1. Marinad: Riv skalet på limerna och pressa ur saften. Hacka vitlöken fint. Blanda ihop skalet, saften och vitlöken med de andra ingredienserna till marinaden.
2. Skär fisken i 5x5 cm stora tärningar. Lägg dem i marinaden och låt dra i minst 30 minuter, gärna längre. Grilla eller stek fisken i 3–4 minuter på varje sida. Om du grillar är det enklast att först trä upp fiskbitarna på dubbla grillspett.
3. Dressing: Riv skalet och pressa saften ur limen. Rör ihop det med de övriga ingredienserna.
4. Tomatsalsa: Skölj tomaterna och skär i små tärningar. Hacka koriandern grovt. Lägg ner allt i en skål och tillsätt limesaft och olja. Krydda med salt och nymald svartpeppar.
5. Strimla spetskålen tunt. Värm tortillabröden i en torr panna på hög värme. Fördela spetskål, fisk och tomatsalsa på alla tortillas och toppa med en klick dressing. Vik dem på mitten och servera i en servett.
Tips: Det kan vara gott att bryta av med något sött till fisken och chilin. Hacka gärna ner lite mango i tomatsalsan.
Croque madame med tomatsalsa
(4 personer)
8 skivor lantbröd
25 g smör
2 msk majonnäs
2 msk dijonsenap
8 skivor bresaola
100 g lagrad emmentalerost, riven
4 ägg
olja till stekning
1 liten gemsallad
salt och oregano
ev ärtskott till garnering
tomatsalsa
2 stora tomater
1 liten rödlök
1 näve basilikablad
1 näve persilja
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
salt och nymald svartpeppar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Tomatsalsa: Halvera tomaterna och ta bort kärnorna. Skär tomatköttet i små tärningar. Skala löken och hacka den fint. Hacka örtkryddorna. Blanda tomater, lök och örtkryddor, tillsätt olja och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar.
3. Lägg brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Smöra skivorna, vänd dem med den smörade sidan ner och bred majonnäs på 4 skivor och senap på 4 skivor. Fördela bresaola på de senapsbredda skivorna och strö sedan osten på köttet. Gratinera alla brödskivor mitt i ugnen i cirka 8 minuter tills osten smält och bröden är spröda.
4. Stek äggen i olja. Lägg strimlad gemsallad på den gratinerade osten och fördela salsan ovanpå. Toppa med äggen och strö över lite salt och oregano. Lägg på den andra brödskivan och kläm till. Garnera ev med ärtskott eller någon ört.
Somrig minestrone med ugnsstekta köttbullar
(4 personer)
3 morötter
3 selleristjälkar
3 salladslökar
1 squash
100 g gröna bönor
1½ liter grönsaksbuljong
3 msk olivolja
salt och nymald svartpeppar
1 knippe sparris
100 g gröna ärter
köttbullar
500 g blandfärs
1 tsk salt
1 ägg
1 msk torkad oregano
2–3 msk olivolja
Gör så här
1. Köttbullar: Sätt ugnen på 200°. Blanda färsen med salt, ägg och oregano. Forma till små köttbullar, stora som körsbär. Olja en ugnsplåt, lägg i köttbullarna och skaka om så att alla bullar blir insmorda med olja. Stek köttbullarna mitt i ugnen i cirka 15 minuter, tills de är genomstekta. Skaka pannan några gånger under tiden.
2. Ansa morötter, selleri, salladslök, squash och bönor. Skär allt i små tärningar.
3. Koka upp grönsaksbuljong i en gryta och lägg ner grönsakstärningarna. Tillsätt olivolja, lägg på locket och låt soppan sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt och dra några varv med pepparkvarnen.
4. Bryt av den träigaste delen av sparrisen och kasta. Skär resten i mindre bitar. Blanda ner sparrisen tillsammans med ärterna i soppan och låt koka 3–4 minuter. Servera soppan varm eller kall med de små ugnsstekta köttbullarna.
Calzone med parmaskinka och kronärtskocka
(4 personer)
fördeg
10 g jäst
1 nypa strösocker
2 msk ljummet vatten
2 msk vetemjöl
deg
100 g durummjöl
150 g vetemjöl
2 msk olivolja + lite till pensling
½ tsk salt
1½ dl ljummet vatten
fyllning
2½ dl ricottaost
1 ägg
½ ekologisk citron, skalet
½–1 msk torkad oregano
salt och nymald svartpeppar
70 g parmaskinka
1 burk kronärtskockshjärtan
1 boll mozzarella, 125 g
Tillbehör
blandad sallad
Gör så här
1. Fördeg: Smula ner jästen i en liten skål och blanda den med socker, vatten och mjöl. Låt surdegen jäsa på ett varmt ställe i cirka 30 minuter.
2. Deg: Blanda de två mjölsorterna direkt på bordet. Gör en fördjupning i mitten och häll ner fördegen, olja, salt och vatten. Knåda degen i minst 10 minuter tills den är jämn och smidig. Låt degen jäsa på ett varmt ställe i cirka 1 timme.
3. Dela degen i 4 delar och forma till runda bollar. Rulla ut degbollarna till tunna cirklar med 20 cm i diameter och pensla med olja.
4. Fyllning: Sätt ugnen på 200°. Rör ner ägget och citronskalet i ricottan. Krydda med salt och peppar. Fördela ricottan på ena halvan av varje degcirkel. Lägg på strimlad parmaskinka samt kronärtskockshjärtan. Smula mozzarellan över. Vik den tomma delen av degcirkeln över den fyllda. Kläm ihop kanterna noggrant med en gaffel. Pensla med olja och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter tills de får fin färg. Servera med sallad.
Tips: Pizzapirogerna är bäst nygräddade men passar fint att ta med på utflykten.