Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Black friday 2024 Kriminalserier

4 lättlagade rätter till sommarens varma dagar!

29 jun, 2022
Avmarie melchior
Fotografline falck
Lättlagad mat för sommaren.
Laga enkelt och få tid över till annat, eller packa med dig maten ut på äventyr. Det är semester!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 goda recept med färskpotatisBrand logo
5 goda recept med färskpotatis

Tortilla med fisk och chipotlekräm

(4 personer)

Tortilla med fisk och chipotlekräm.
Tortillan – så ­smidig och lätt att variera. Här fyller vi den med läcker fisk.

600 g fiskfilé utan skinn, t ex abborre eller gös

1 liten spetskål

8 mindre eller 4 stora tortillabröd

marinad

2 limefrukter

1 stor vitlöksklyfta

1 dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger

1 msk honung

1 tsk spiskummin

1 tsk chiliflakes

salt

nymald svartpeppar

dressing

1 lime

2½ dl matyoghurt

½ tsk chipotlepulver eller rökt paprikapulver

1 tsk spiskummin

½–1 tsk chiliflakes

salt och nymald svartpeppar

tomatsalsa

250 g små tomater

1 knippe koriander

1 limefrukt

3 msk olivolja

Gör så här

1. Marinad: Riv skalet på limerna och pressa ur saften. Hacka vitlöken fint. Blanda ihop skalet, saften och vitlöken med de andra ingredienserna till marinaden.

2. Skär fisken i 5x5 cm stora tärningar. Lägg dem i marinaden och låt dra i minst 30 minuter, gärna längre. Grilla eller stek fisken i 3–4 minuter på varje sida. Om du grillar är det enklast att först trä upp fisk­bitarna på dubbla grillspett.

Annons

3. Dressing: Riv skalet och pressa saften ur limen. Rör ihop det med de övriga ingredienserna.

4. Tomatsalsa: Skölj tomaterna och skär i små tärningar. Hacka koriandern grovt. Lägg ner allt i en skål och tillsätt limesaft och olja. Krydda med salt och nymald svartpeppar.

5. Strimla spetskålen tunt. Värm tortillabröden i en torr panna på hög värme. Fördela spetskål, fisk och tomatsalsa på alla tortillas och toppa med en klick dressing. Vik dem på mitten och servera i en servett.

Tips: Det kan vara gott att bryta av med något sött till fisken och chilin. Hacka gärna ner lite mango i tomatsalsan.

Croque madame med tomatsalsa

(4 personer)

Croque madame med tomatsalsa.
Signum för en croque madame är att den toppas av ett stekt ägg.

8 skivor lantbröd

25 g smör

2 msk majonnäs

2 msk dijonsenap

8 skivor bresaola

100 g lagrad emmentalerost, riven

Annons

4 ägg

olja till stekning

1 liten gemsallad

salt och oregano

ev ärtskott till garnering

tomatsalsa

2 stora tomater

1 liten rödlök

1 näve basilikablad

1 näve persilja

3 msk olivolja

1 msk balsamvinäger

salt och nymald svartpeppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Tomatsalsa: Halvera tomaterna och ta bort kärnorna. Skär tomatköttet i små tärningar. Skala löken och hacka den fint. Hacka örtkryddorna. Blanda tomater, lök och örtkryddor, tillsätt olja och balsam­vinäger. Smaka av med salt och peppar.

3. Lägg brödskivorna på en plåt med ­bakplåtspapper. Smöra skivorna, vänd dem med den smörade sidan ner och bred majonnäs på 4 skivor och senap på 4 skivor. Fördela bresaola på de ­senapsbredda skivorna och strö sedan osten på köttet. Gratinera alla brödskivor mitt i ugnen i cirka 8 minuter tills osten smält och bröden är spröda.

4. Stek äggen i olja. Lägg strimlad gem­sallad på den gratinerade osten och för­dela salsan ovanpå. Toppa med äggen och strö över lite salt och oregano. Lägg på den andra brödskivan och kläm till. Garnera ev med ärtskott eller någon ört.

Somrig minestrone med ugnsstekta köttbullar

(4 personer)

Somrig minestrone med ugnsstekta köttbullar.
Packa soppan på burk! Små goda köttbullar blir fina att trä på spett till serveringen.

3 morötter

3 selleristjälkar

3 salladslökar

1 squash

100 g gröna bönor

1½ liter grönsaksbuljong

3 msk olivolja

Annons

salt och nymald svartpeppar

1 knippe sparris

100 g gröna ärter

köttbullar

500 g blandfärs

1 tsk salt

1 ägg

1 msk torkad oregano

2–3 msk olivolja

Gör så här

1. Köttbullar: Sätt ugnen på 200°. Blanda färsen med salt, ägg och oregano. Forma till små köttbullar, stora som körsbär. Olja en ugnsplåt, lägg i köttbullarna och skaka om så att alla bullar blir insmorda med olja. Stek köttbullarna mitt i ugnen i cirka 15 minuter, tills de är genomstekta. Skaka pannan några gånger under tiden.

2. Ansa morötter, selleri, salladslök, squash och bönor. Skär allt i små tärningar.

3. Koka upp grönsaksbuljong i en gryta och lägg ner grönsakstärningarna. Tillsätt olivolja, lägg på locket och låt soppan sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt och dra några varv med pepparkvarnen.

4. Bryt av den träigaste delen av sparrisen och kasta. Skär resten i mindre bitar. Blanda ner sparrisen tillsammans med ärterna i soppan och låt koka 3–4 minuter. Servera soppan varm eller kall med de små ugnsstekta köttbullarna.

Calzone med ­parmaskinka och kronärtskocka

(4 personer)

Calzone med parmaskinka och kronärtskocka.
När du är baksugen är det underbart att bjuda på hemgjorda pizzapaket.

fördeg

10 g jäst

1 nypa strösocker

2 msk ljummet vatten

2 msk vetemjöl

deg

100 g durummjöl

150 g vetemjöl

2 msk olivolja + lite till pensling

Annons

½ tsk salt

1½ dl ljummet vatten

fyllning

2½ dl ricottaost

1 ägg

½ ekologisk citron, skalet

½–1 msk torkad oregano

salt och nymald svartpeppar

70 g parmaskinka

1 burk kronärtskockshjärtan

1 boll mozzarella, 125 g

Tillbehör

blandad sallad

Gör så här

1. Fördeg: Smula ner jästen i en liten skål och blanda den med socker, vatten och mjöl. Låt surdegen jäsa på ett varmt ställe i cirka 30 minuter.

2. Deg: Blanda de två mjölsorterna direkt på bordet. Gör en fördjupning i mitten och häll ner fördegen, olja, salt och vatten. Knåda degen i minst 10 minuter tills den är jämn och smidig. Låt degen jäsa på ett varmt ställe i cirka 1 timme.

3. Dela degen i 4 delar och forma till runda bollar. Rulla ut degbollarna till tunna cirklar med 20 cm i ­diameter och pensla med olja.

4. Fyllning: Sätt ugnen på 200°. Rör ner ägget och citronskalet i ricottan. Krydda med salt och peppar. Fördela ricottan på ena halvan av varje degcirkel. Lägg på strimlad parmaskinka samt kronärtskockshjärtan. Smula mozzarellan över. Vik den tomma delen av degcirkeln över den fyllda. Kläm ihop kanterna noggrant med en gaffel. Pensla med olja och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter tills de får fin färg. Servera med sallad.

Tips: Pizzapirogerna är bäst nygräddade men passar fint att ta med på utflykten.

Inspireras direkt i din inkorg – anmäl dig till Feminas nyhetsbrev

Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten – det är helt gratis!

Annons