4 härliga och somriga recept med jordgubbar
Smulpaj med rabarber och jordgubbar
(8 minipajer)
125 g smör
4 msk strösocker
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
Fyllning:
450 g rabarber
ca 300 g jordgubbar
1½–2 dl strösocker
1½ msk potatismjöl
Servering:
lättvispad grädde
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Smält smöret i en kastrull och rör ner socker, vetemjöl och havregryn.
3. Skiva rabarbern, klyfta jordgubbarna. Blanda det med socker och potatismjöl.
4. Fyll 8 portionsformar, cirka 11 cm, med rabarber- och jordgubbsfyllningen, strö över smuldegen och grädda i cirka 20 minuter. Servera med lättvispad grädde.
Tips!
Om du inte har portionsformar går det lika bra att grädda allt i en stor form.
Chokladkaka med rabarberskum och jordgubbar
(6 personer)
150 g mörk choklad, 70 %
50 g valnötter
50 g sötmandel
25 g vetemjöl
1 vaniljstång, fröna
4 ägg
50 g strösocker
1 krm citronsaft
100 g farinsocker
150 g smält smör
Rabarberskum:
300 g rabarber
150 g rörsocker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång, urskrapad
Servering:
3 dl vispgrädde
200 g jordgubbar
20 g mörk choklad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 155°. Hacka chokladen grovt och mixa den hastigt, men inte för fint, med nötterna, mjölet och fröna ur vaniljstången (spara stången).
2. Separera äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna styva med strösockret och citron.
3. Rör ihop äggulorna med farinsockret och rör ner det smälta smöret. Tillsätt choklad- och nötblandningen och blanda väl. Vänd till sist ner de styva äggvitorna försiktigt.4. Täck en springform (22 cm) med bakplåtspapper. Häll i smeten och baka kakan i 40–50 minuter. Låt den svalna helt.
5. Rabarberskum: Skär rabarbern i bitar om 2 cm. Lägg dem i en ugnsfast form med bakplåtspapper. Blanda ihop med rörsocker och potatismjöl, samt låt den urskrapade vaniljstången ligga med. Baka i ugnen på 175° i cirka 30 minuter. Låt svalna helt. Ta sedan bort vaniljstången och blanda om.
6. Vispa grädden fast, vänd ner rabarbern och fördela på kakan. Toppa med ansade och kvartade jordgubbar, samt riven choklad.
Tips!
Kakan och rabarbern kan förberedas dagen innan.
Jordgubbsdonuts med färskostglasyr
(6 personer)
125 g vetemjöl
75 g socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 knivsudd salt
25 g smör
¾ dl mjölk
1 ägg
75 g färska jordgubbar
donutform med 6 hål
olja till formen
Färskostglasyr:
75 g naturell färskost
50 g florsocker
1 tsk frystorkat jordgubbs- eller hallonpulver
1 tsk pressad citronsaft
Till servering:
ev 1 tsk torkade ätbara blommor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 215° och smörj donutformen med lite olja.
2. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål. Smält smöret och rör ner det i mjölblandningen ihop med mjölk och ägg.
3. Skölj och snoppa jordgubbarna, hacka dem fint och vänd försiktigt ner dem i smeten.
4. Fyll smeten i en spritspåse eller en fryspåse med avklippt hörn och spritsa formarna till hälften. Baka i ugnen i cirka 10 minuter tills de är gyllenbruna och genomgräddade. Ta ut dem ur formen och låt svalna på galler.
5. Färskostglasyr: Rör ihop färskost, florsocker och bärpulver i en skål. Smaka av med pressad citron. Dekorera donutsen med glasyren och ev torkade blommor.
Tips!
Donutformar kan köpas i nätbutiker och välsorterade köksbutiker. De finns både i plåt och silikon.
Syltlängder
(36 st)
125 g smör
¾ dl strösocker
1 ägg
3½ dl vetemjöl
¾ tsk bakpulver
Fyllning:
1 dl jordgubbsmarmelad
ca 1 dl florsocker
ca ¾ msk vatten
Topping:
torkade jordgubbar, lavendel, hackade hasselnötter
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägget. Blanda mjöl med bakpulver och sikta ner i smeten. Rör ihop till en deg.
2. Dela degen i 3 bitar och forma längder som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Tryck en liten fördjupning längs med mitten. Obs! Gör en provkaka, om de flyter ut tillsätt en aning mer mjöl.
3. Fyll fördjupningen med marmeladen och grädda i cirka 15 minuter.
4. Blanda florsocker med vatten och ringla över kakorna. Strö över önskad topping innan glasyren stelnat.
Tips!
Toppingen varierar du helt efter egen smak och fantasi. Varför inte prova krossade lakritskarameller?