Packa matlådan – 5 goda luncher
Pastasallad med ugnsbakade grönsaker
(1 person)
100 g pasta
1 röd paprika
½ zucchini
olivolja
salt
1 vitlöksklyfta
1 näve cashewnötter
70 g fetaost
persilja
Gör så här:
1. Värm ugnen till 200°.
2. Koka pastan enligt paketets anvisningar.
3. Skär paprika och zucchini i mindre bitar och lägg ut dem i en ugnsfast form. Ringla lite olivolja över, salta och pressa vitlöken över. Ställ in i den varma ugnen och baka i cirka 30 minuter.
4. Grovhacka nötterna och rosta dem i en torr panna på spisen.
5. Blanda pastan med grönsaker, nötter och fetaost i bitar. Toppa med hackad persilja.
Tips!
Gillar du nötter så ta med en liten näve extra. Perfekt som mellanmål.
Clubsandwich
(1 person)
1 stekt kycklingfilé
2–3 skivor bacon
2 rostbröd
några blad isbergssallad
1–2 soltorkade tomater
Currydressing:
½ gul lök
1 tsk rapsolja
1 msk curry
½ tsk stött spiskummin
1 tsk flytande honung
3 msk tjock grekisk yoghurt
2 msk god majonnäs
Gör så här:
1. Skär kycklingfilén i skivor.
2. Stek baconskivorna. Låt rinna av på hushållspapper.
3. Skala och finhacka löken. Stek löken i olja tillsammans med curry och spiskummin i 1 minut. Tillsätt honung. Låt svalna i en skål. Rör ner yoghurt och majonnäs.
4. Rosta bröden. Bred på lite dressing. Lägg på salladsblad, soltorkade tomater, kycklingskivor och bacon. Lägg på den andra brödskivan som ett lock.
Tips!
Lika god nygjord som i matlådan dagen efter.
Kall tomatsoppa
(1 person)
1 burk finkrossade tomater, gärna Polpa från Mutti à 400 g
1 tomat i bitar
½ grön paprika, urkärnad
¼ gurka i bitar
1 tsk finhackad röd chili
färska basilikablad
½ liten vitlöksklyfta, pressad
2 droppar tabasco
1 tsk olivolja
saft av ½–1 lime
salt och nymald svartpeppar
Till servering:
1 hårdkokt ägg, skalat och delat
1 skiva rågbröd
Gör så här:
1. Kör de finkrossade tomaterna med tomatbitar, paprika, gurka, chili, några basilikablad och vitlök i mixer. Smaka av med tabasco, olivolja, limesaft, salt och peppar. Låt gärna soppan stå och dra i kylen över natten.
2. Njut soppan kall tillsammans med det kokta ägget och en skiva bröd, gärna rostat.
Tips!
Perfekt lunch de dagar man inte vill äta så mycket.
Potatismacka
(1 person)
100 g kokt, kall potatis
2 skivor bacon
Dragonmajonäs:
1 liten kruka färsk dragon
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 tsk äppelcidervinäger
¼ tsk salt
1 dl rapsolja
citronsaft efter smak
salt och nymald svartpeppar
Kesoröra:
1 msk gräslök
2–3 msk keso
lite färskpressad citronsaft
Till servering:
1 skiva rågbröd
1 msk hackad rödlök
Gör så här:
1. Skiva den kokta potatisen. Stek baconet knaprigt och låt rinna av på hushållspapper.
2. Dra loss bladen på dragonen, cirka 10 st.
3. Se till så att alla ingredienserna till majonnäsen har rumstemperatur. Blanda äggulor, senap, vinäger, salt och dragonblad i ett glas. Mixa samman med en stavmixer. Tillsätt oljan droppvis under fortsatt mixning till en blank fin majonnäs. Smaka av med några droppar citronsaft, salt och peppar.
4. Hacka gräslöken och blanda med keso och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
5. Dela brödskivan. Bred på kesoröran. Fördela potatisskivor och bacon ovanpå. Toppa med en klick majonnäs och strö över hackad rödlök och gärna lite mer hackad gräslök.
Tips!
Majonnäsen är väl tilltagen och räcker i praktiken till fyra personer.
Kycklingsallad
(1 person)
1 stekt kycklingfilé, skinnfri och skivad
1 röd grapefrukt i skinnfria klyftor
¼ spetskål, strimlad
1 msk japansk soja
1 tsk sesamolja
blad av färsk bladpersilja eller koriander
salt och peppar
Gör så här:
1. Blanda kyckling, grapefrukt och kål.
2. Blanda soja, olja och koriander eller persilja. Häll det över salladen och smaka av med salt och peppar.
Tips!
Utan onödiga kalorier.