5 luncher som förlänger sommarkänslan
Laxfilé med krispiga grönsaker
(4 personer)
4 laxfiléer med skinn
olja till stekning
salt och peppar
1 gurka
1 bunt rädisor
4 salladslökar
Myntadressing:
1 handfull myntablad
1 msk tahini (sesampasta)
1 msk pressad citron
½ dl olivolja
salt och nymald svartpeppar
Rostade kikärter:
1 burk kikärter
1 tsk olja
½ tsk hel spiskummin
½ tsk rökt paprikapulver
Till servering:
färska örter
1 citron, i klyftor
Gör så här:
1. Ta fram laxen i rumstemperatur. Kärna ur gurkan och skär den i långa, tunna skivor. Ansa rädisor och lök och skär i riktigt tunna skivor.
2. Mixa ihop ingredienserna till dressingen med minihackare eller stavmixer och smaka av med salt och peppar.
3. Skölj kikärterna och låt dem rinna av väl. Rosta dem i oljan och kryddorna på hög värme i stekpanna.
4. Pensla laxfiléerna med olja. Salta och peppra. Grilla eller stek dem, i cirka4 minuter per sida.
5. Servering: Fördela grönsakerna på tallrikar och ringla över dressingen. Lägg på laxen, kikärter, örter och citron.
Pizza Bianco med primörer
(4 personer)
Pizzadeg:
½ pkt jäst (25 g)
2 ½ dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja
6 dl vetemjöl (180 g)
Topping 1:
2 dl lätt crème fraiche
50 g pecorino- el parmesanost
1 rödlök
Topping 2:
16 stjälkar grön sparris
4 färska knipplökar
2 tsk smör till stekning
örter, tex körvel el basilika
Gör så här:
1.Pizzadeg: Blanda ingredienserna och arbeta degen smidig. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
2.Sätt ugnen på 225°. Kavla eller tryck ut 4 pizzor på plåt med bakplåtspapper.
3. Topping 1: Bred ut crème fraichen och riv över 2/3 av osten. Strö över strimlad rödlök och grädda i ugn, 12–15 minuter.
4. Topping 2: Ansa sparrisen. Ansa och skiva knipplökarna på längden. Stek primörerna i smör tills de är lite mjuka och har fin färg. Lägg på pizzorna när de kommer ur ugnen. Riv över resterande ost och toppa med örter.
Tips!
Med genvägen via färdig pizzadeg går det förstås ännu snabbare.
Köttbullar med gräddig färskpotatis
(4 personer)
500 g fläsk- eller kalvfärs
2 tsk salt
1 gul lök
1 dl ströbröd
1 ägg
½ dl färska hackade örter, t ex dragon, gräslök, körvel
nymalen peppar
1½ dl vatten
olja och smör till stekning
Gräddig potatis:
1 kg färskpotatis
5 dl matlagningsgrädde
½ dl färsk hackad dragon och gräslök
salt och peppar
Till servering:
färska örter
Gör så här:
1. Blanda färsen med saltet. Skala och riv löken och rör ihop den med färsen, ströbröd, ägg och kryddor. Tillsätt lite vatten och låt färsen vila i 10 minuter.
2. Bryn frikadellerna runtom i olja och smör på hög värme. Skruva sedan ner värmen och låt dem bli genomstekta.
3. Tvätta potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten, cirka 15 minuter.
4. Koka upp grädden med örterna. Salta, peppra och tillsätt de kokta potatisarna, eventuellt delade i lite mindre bitar. Toppa med rikligt med färska örter.
Tips!
Stek eventuellt köttbullarna dagen innan. Då behöver du bara värma dem i ugnen på 200° i cirka 10 minuter före servering.
Fish and chips med ärtaioli
(4 personer)
600 g torskfilé
1 dl vetemjöl
salt och peppar
2 äggvitor
2 dl ströbröd eller panko
1 liter olja till fritering
flingsalt
Ärtaioli:
1 dl färska ärter
½ dl hackad persilja
100 g god majonnäs
½ ekologisk lime, finrivet skal
salt och peppar
Till servering:
pommes frites
2 limer
Gör så här:
1. Skär torskfilén i mindre bitar. Krydda mjölet med salt och peppar och vänd fisken däri. Vänd den sedan i äggvita och till sist i ströbröd. Låt bitarna dra en liten stund så att paneringen sätter sig.
2. Fritera fisken i rikligt med olja så att den får en frasig och gyllene yta. (Alternativt stek försiktigt i panna i 2–3 minuter på varje sida.) Salta med flingsalt.
3. Ärtaioli: Mixa ärter, persilja och majonnäs i en mixer eller med stavmixer. Smaka av med limeskal, salt och peppar.
4. Servera fisken nyfriterad med pommes frites, ärtaioli och limebåtar.
Tips!
Kolja är också en vanlig fisk i den här rätten.
Tonfisksallad med senapskeso
(4 personer)
4 ägg
1 huvud romansallad
200 g vaxbönor
2 tomater
1 rödlök
1 dl oliver
2 burkar tonfisk i olja à 150 g
Senapskeso:
250 g keso
1 msk dijonsenap
salt och peppar
Gör så här:
1. Senapskeso: Blanda keso med senap, smaka av med salt och peppar.
2. Koka äggen i 5–6 minuter.
3. Fördela salladen och vaxbönorna på fyra tallrikar. Dela tomaterna och lägg ovanpå, toppa med skivad rödlök och oliverna och avsluta med tonfisk och ägg.
4. Toppa salladen med en klick senapskeso. Salta och peppra efter smak.
Tips!
Smaksatt keso är ett bra, och lite nyttigare, alternativ till vanliga salladssåser eller crème fraiche.