Baka med hallon: 5 enkla goda recept
Hallonpaj med knaprigt täcke
(4–6 personer)
500 g hallon
1–2 msk strösocker
1½ msk potatismjöl
Smuldeg
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl strösocker
1 dl kokosflingor
100 g grovt hackad vit choklad
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Lägg bären i en vid form, strö över sockret blandat med potatismjöl.
2. Blanda ingredienserna till degen i en matberedare, kör samman till en smulig massa.
3. Smula degen över bären och grädda pajen i ugnen 25–30 minuter, eller tills den fått fin färg.
Chokladrutor med hallon
(20 bitar)
250 g ljus bakchoklad
250 g smör
1 krm salt
250 g florsocker, ca 4½ dl
2 msk potatismjöl
4 ägg
20 färska hallon
Tillbehör
färska hallon
vispad grädde
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Hacka chokladen fint.
2. Smält smöret i en kastrull. Dra av från värmen. Rör ner choklad, salt, florsocker och potatismjöl och rör med en ballongvisp tills allt smält ihop.
3. Tillsätt äggen ett i taget. Rör ihop snabbt och kraftigt mellan varje. Om du tycker det är svårt för hand, använd en elvisp på lägsta hastighet.
4. Häll smeten i en bakpappersklädd form, 20x30 cm. Lägg de färska hallonen i rader 4x5 st. När du sedan skär kakan när den svalnat så får varje bit ett hallon.
6. Baka i ugnen i 25 minuter. Låt svalna helt i formen ståendes på ett galler och ställ sedan i kyl till dagen efter.
7. Skär kakan i bitar. Servera den rumstempererad med vispad grädde och eventuellt mer hallon.
No bake cheesecake med hallon
(ca 12 bitar)
Botten
200 g digestivekex
125 g smör
Mascarponekräm
2 dl vispgrädde
2 dl florsocker
½ tsk vaniljpulver
500 g mascarpone
200 g färska hallon
Topping
100 g färska hallon
Gör så här
1. Botten: Smält smöret och krossa kexen till smulor. Antingen krossas de ”slarvigt” i en matberedare eller lägg kexen i en plastpåse och krossa dem med hjälp av en brödkavel som rullas över kexen.
2. Blanda kexsmulorna med det smälta smöret. Tryck ut jämnt i en pajform, cirka 24 cm i diameter. Ställ kallt.
3. Mascarponekräm: Vispa grädden med florsocker och vaniljpulver. Vispa ner mascarponen och mot slutet 100 gram av hallonen så att de går sönder lite och färgar krämen ljust rosa.
4. Bred ut hälften av fyllningen i paj-skalet. Lägg 100 gram hallon ovanpå och tryck ner lite. Bred på resterande fyllning. Låt stelna i kyl i 1–2 timmar.
5. Garnera med mer hallon vid servering.
Tips: Är det en varm sommardag kan du med fördel frysa tårtan och servera den halvfryst.
Scones med citron, vallmo och hallon
(12 stycken)
6 dl vetemjöl
¾ tsk salt
2 msk rörsocker
2 tsk bakpulver
100 g kallt smör
4 dl filmjölk
2 ekologiska citroner, finrivet skal
½ dl blå vallmofrön
125 g färska hallon
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Tärna smöret fint och nyp ihop det med mjölblandningen till en smulig deg. Tillsätt filmjölk, citronskal, vallmofrön och hallon. Rör ihop ”slarvigt”, överarbeta inte.
3. Forma 12 låga bullar med mjölade händer och lägg ut på en bakpappersklädd plåt, eller använd en smord muffinsform.
4. Baka i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Håll uppsikt så att de inte bränns, alla ugnar fungerar olika.
5. Servera dina scones med ost och sylt, mascarpone eller bara som de är.
Enkel hallonsylt med vanilj
(1 liter)
1 vaniljstång
500 g färska hallon
500 g syltsocker
Gör så här
1. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Dela sedan själva stången i 2–3 bitar.
2. Varva vaniljfrön och bitarna av vaniljstången med hallon och syltsocker i en vid kastrull. Sjud utan omrörning i 3–5 minuter. Skumma försiktigt.
3. Häll upp sylten på väl rengjorda och tättslutande burkar. Förvara mörkt och svalt. En oöppnad burk håller länge.
Tips: Det går bra att använda frysta hallon till sylten, men se till att de tinat i sil så att du inte får med onödig vätska.
Mandelkaka med hallonrippel
(15 bitar)
300 g smör
1½ dl strösocker
200 g sötmandel
200 g mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 dl vetemjöl
Hallonrippel
400 g hallon
½ dl strösocker
Tillbehör
vaniljglass
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Klä en form, 25x35 cm, med bakplåtspapper.
2. Hallonrippel: Koka upp hallon och socker, mosa ihop med en handvisp. Ställ åt sidan och låt svalna.
3. Smält smör och socker i en kastrull.
4. Mixa mandeln lite grynigt i en matberedare, inte till ett fint mjöl. Lägg över i en bunke. Mixa mandelmassan till en grynig massa och häll ner i bunken.
5. Tillsätt vaniljsocker, salt och vetemjöl i mandelblandningen och vänd ihop. Rör ner smöret till en jämn smet.
6. Häll smeten i formen och bred ut den jämnt. Fördela hälften av hallonrippeln uppe på kakan, blanda slarvigt ner i smeten med en gaffel.
7. Baka kakan i mitten av ugnen i 20–25 minuter, den ska vara kladdig.
8. Skär i rutor, servera med vaniljglass och den sparade hallonrippeln.
Text av Sandra Palmqvist, Maja Rehwin, Marianne Liljenberg.