5 klassiker som förgyller vardagsmiddagen
Lax med grönsaker i currysås
(4 personer)
ca 600 g lax i 4 bitar
salt och peppar
6 g torkade trattkantareller
10 cm purjolök
1 morot
3 vitlöksklyftor
1/2 fänkålshuvud
1 röd chilifrukt
rapsolja till stekning
4 dl fiskbuljong
1–2 tsk röd currypasta
saft av 1/2 lime
Till garnering:
krasse
limeklyftor
Gör så här:
1. Krydda laxen runt om med salt och peppar.
2. Lägg trattkantarellerna i lite vatten.
3. Strimla ansad purjo och skalad morot fint. Finhacka vitlöken. Skär fänkål och chili tunt.
4. Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna och stek laxen gyllenbrun runt om. Ta upp laxen och håll den varm.
5. Lägg grönsakerna och avrunnen svamp i pannan och fräs under omrörning i några minuter. Salta och peppra. Ta upp grönsakerna och håll dem varma.
6. Koka ur pannan med buljong, röd currypasta och limesaft. Koka tills hälften återstår. Smaka av.
7. Servera laxen tillsammans med grönsakerna och skyn. Garnera med krasse, det ser fint ut och smakar gott till.
Nudlar eller pasta passar fint till. Servera gärna rätten tillsammans med limeklyftor så att var och en kan pressa lite limesaft över.
Bästa köttfärslimpan
(4 personer)
600 g blandfärs
1 stor gul lök
100 g champinjoner
1 dl hackad persilja
1/2 tsk finhackad färsk timjan
1 tsk finhackad färsk rosmarin
1 msk dijonsenap
1 dl crème fraiche
1 ägg
salt och peppar
3–4 kvistar färsk timjan
1 paket bacon
Sås:
steksky
2–3 dl kalvbuljong
Till servering:
2 morötter
400 g delikatesspotatis
1 majrova
1 röd lök
1 litet fänkålshuvud
rapsolja till stekning
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175°.
2. Lägg färsen i en bunke. Riv skalad lök på den fina sidan av rivjärnet och lägg ner det i bunken tillsammans med finhackade champinjoner, persilja, timjan, rosmarin, senap, crème fraiche och ägg. Krydda lätt med salt och peppar. Blanda väl.
3. Forma färsen till en limpa och lägg färsk timjan på toppen. Fördela baconskivorna över och stoppa in det bacon som sticker ut under limpan. Lägg över limpan i en ugnsfast stekpanna. Ställ in i den varma ugnen och tillaga i cirka 45 minuter.
4. Ansa under tiden grönsakerna och skär dem i mindre bitar. Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna och fräs grönsakerna tills de börjar få lite färg. Salta och peppra och lägg över i en eldfast form. Ställ in i ugnen vid sidan om limpan och baka i cirka 20 minuter.
5. Lyft limpan ur stekpannan och koka ur pannan med buljongen. Sila skyn igenom en finmaskig sil.
6. Skär upp limpan i skivor och servera tillsammans med grönsakerna och stekskyn.
Tips!
Är du osäker på kryddningen av färsen? Provstek en liten klick i stekpannan och smaka av.
Fettuccine puttanesca
(4 personer)
ca 400 g fettuccine eller annan lång pasta
1/2 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 röd chili, urkärnad
2–3 msk olivolja
10–15 svarta oliver
2 msk kapris
6–8 rullade sardellfiléer
1 msk torkad oregano
400 g körsbärstomater (från burk)
salt och peppar
Till garnering:
hackad persilja
rivet citronskal
Gör så här:
1. Skala och hacka lök och vitlök. Finhacka chilin.
2. Hetta upp olivoljan i en kastrull. Fräs lök, vitlök, chili, oliver, kapris och sardeller under omrörning i några minuter. Tillsätt oregano och tomater. Låt småputtra i 15–20 minuter. Späd med lite vatten om det börjar koka torrt i pannan. Smaka av med salt och peppar.
3. Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enligt paketets anvisningar. Servera tillsammans med puttanescan och toppa med hackad persilja och lite rivet citronskal på toppen.
Tips!
Är du ingen vän av sardeller är det bara att utesluta dem. Utan sardeller blir rätten vegetarisk.
Saffranrisotto
(4 personer)
1 msk smör
1 msk olivolja
2 1/2 dl risottoris, t ex arborio
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl vitt vin
1 kuvert saffran, 1/2 g
ca 8 dl grönsaksbuljong
2 dl finriven parmesanost
salt och peppar
1 knippa grön sparris
Till servering:
700 g god korv, t ex färsk choritzo eller salciccia
några kvistar persilja
1 nypa chiliflakes
Gör så här:
1. Smält smöret tillsammans med olivoljan i en kastrull. Tillsätt riset, lök och vitlök och fräs i några minuter under omrörning utan att bryna.
2. Häll på vinet och tillsätt saffranet, låt det puttra in. Häll sedan på varm buljong, lite i taget, och låt det koka in mellan påfyllningarna. Rör då och då under tiden. Upprepa tills riset är klart, det ska ha en liten kärna och vara krämigt till konsistensen.
3. Blanda ner osten och smaksätt med salt och peppar.
4. Koka sparrisen i lättsaltat vatten, 3–4 minuter. Spola den sedan kall under rinnande vatten och skär den i bitar. Vänd försiktigt ner sparrisbitarna i risotton.
5. Stek korvarna i lite olivolja på svag värme tills de har fin färg och är genomstekta, 4–5 minuter.
6. Servera korvarna med risotton och garnera med lite persilja och torkad chili.
Klassisk gulasch
(4 personer)
400 g högrev eller grytbitar
8 steklökar
2–3 vitlöksklyftor
2 morötter
300 g potatis
1–2 paprikor
salt och peppar
rapsolja till stekning
7 dl kalvbuljong
2 tsk paprikapulver
1/2 tsk kummin
3 msk tomatpuré
2 kvistar timjan
2 lagerblad
Till servering:
vitlökskräm, se recept nedan
Gör så här:
1. Ansa köttet, om du köpt en hel bit, och skär det i bitar, cirka 4x4 cm. Skala lök och vitlök och skär i skivor. Skala morötter och potatis. Skär rotgrönsaker och paprika i bitar.
2. Salta och peppra köttet runt om. Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna och bryn köttet så det får fin färg runt om. Lägg över i en gryta med lock. Koka ur stekpannan med buljongen och häll ner skyn ner i grytan. Krydda med paprikapulver, kummin, tomatpuré, timjan och lagerblad. Lägg på ett lock och låt köttet småputtra i cirka 30 minuter.
3. Lägg ner grönsakerna i grytan och låt småputtra i ytterligare cirka 30 minuter. Känn då och då på köttet så att det är mört. Smaka av med salt och peppar och ev mer kryddor.
4. Servera grytan tillsammans med vitlökskrämen.
Vitlökskräm
50 g philadelphiaost
1 liten vitlöksklyfta
2–3 msk crème fraiche
Gör så här:
1. Blanda philadelphiaosten med pressad vitlök och crème fraiche. Klart!