Frossa i choklad – 5 ljuvliga recept
Varm choklad med chili
(2 stora glas)
5 dl standardmjölk
½ tsk vaniljpulver
½ röd chili
150 g mörk choklad
Topping:
chokladsås
minimarshmallows
Gör så här:
1. Häll mjölk och vaniljpulver i en kastrull. Dela chilin på längden, skrapa bort kärnorna, och lägg halvorna i kastrullen.
2. Värm blandningen långsamt under omrörning och låt sjuda på medelvärme i cirka 5 minuter.
3. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Plocka bort chilin från mjölken. Häll den varma mjölken över chokladen och rör tills chokladen smält.
4. Ringla chokladsås på insidan av två stora glas och fyll på med mjölken. Toppa med marshmallows och servera direkt.
Minimuffins med krämtopp
(12 stycken)
1 ägg
100 g rörsocker
4 msk lätt crème fraiche
50 g mjukt smör
100 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 g vit choklad
smör till formarna
Mjölkchokladkräm:
100 g mjölkchoklad
2 dl vispgrädde
Du behöver också:
12 minimuffinsformar eller en form med 12 hål
1 spritspåse med stjärntyll
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Rör ner crème fraiche och smör. Tillsätt bakpulver och mjöl och rör ihop till en jämn smet.
3. Hacka den vita chokladen och vänd ner. Fördela smeten i smorda formar och baka mitt i ugnen i 8–10 minuter.
4. Mjölkchokladkräm: Hacka chokladen fint. Koka upp grädden och häll den över chokladen i en stor skål. Rör om ordentligt tills chokladen smält. Ställ skålen i frysen i en timme.
5. Vispa upp chokladkrämen och fyll en spritspåse med den. Dekorera muffinsen med en vacker chokladtopp.
Tips!
Står du utan tyll – bred på rikligt med kräm.
Godiskaka à la Snickers
(12–14 st)
Chokladlager:
200 g mjölkchoklad
100 g jordnötssmör
Marshmallowlager:
200 g marshmallowfluff
100 g jordnötssmör
Kolalager:
200 g mjuka kolor, som vaniljfudge el Werther’s Original
2 msk vispgrädde
½–1 krm salt
100 g salta jordnötter
Gör så här:
1. Chokladlager: Klä en brödform, cirka 25x10 cm, med bakplåtspapper, låt det hänga ut över kanterna. Hacka chokladen och smält över vattenbad tillsammans med jordnötssmör till en jämn massa. Häll hälften av chokladblandningen i brödformen. Sätt i kylen.
2. Marshmallowlager: Smält marshmallowfluff och jordnötssmör i en kastrull på svag värme till en jämn, tjock massa. Fördela i ett jämnt lager ovanpå chokladlagret i formen. Sätt tillbaka i kylen.
3. Kolalager: Smält kolorna på svag värme i en liten kastrull tillsammans med grädden. Rör hela tiden om tills kolorna smält. Häll i salt och jordnötter och bred den över marshmallowlagret i formen. Sätt i kylen igen.
4. Smält resten av chokladblandningen över ett vattenbad, om den blivit fast,och häll sedan över kolalagret. Sätt formen i kyl i minst 4 timmar, helst till nästa dag.
5. Lyft ut den stelnade massan ur formen, ta bort papperet och skär i smala stänger. Förvara i kylen.
Tänk på att kakan ska stå några timmar i kylen innan du skär och serverar. Men sen håller den länge.
Spröda minicookies
(55 st)
70 g smör, rumsvarmt
1½ dl brun farin strö
½ dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
150 g mörk choklad, ca 55%
1 dl salta jordnötter, grovhackade
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Vispa smör, farinsocker och strösocker fluffigt i en bunke, i cirka 10 minuter. Tillsätt ägget och rör om.
2. Blanda vetemjöl, kakao, bikarbonat och salt i en egen skål, rör om och sikta sedan över smörsmeten. Blanda väl till en deg.
3. Grovhacka chokladen och rör ner i kaksmeten, enklast är att göra det med händerna. Tillsätt jordnötterna och se till att få en jämn kakdeg.
4. Dela degen i två lika stora delar, dela varje deg i 25–30 lika stora bitar.
5. Rulla till bollar och placera med mellanrum på två bakpappersklädda plåtar.
6. Tryck till bollarna med gaffel och grädda var plåt för sig i mitten av ugnen i 7–10 minuter. Ju kortare tid, desto segare cookies och ju längre tid desto frasigare.
7. Låt kakorna svalna på den varma plåten.
Paj med mjölkchoklad och kaffe
(12 bitar)
Pajdeg:
150 g kallt smör
2½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 nypa salt
1 msk kallt vatten
Chokladfyllning:
200 g mjölkchoklad
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
½ dl starkt kaffe
1 nypa salt
Till servering:
kakao
lättvispad grädde
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Pajdeg: Nyp ihop smör, vetemjöl, kakao och salt till en grynig massa. Tillsätt lite kallt vatten så att degen går ihop.
3. Tryck ut degen i en pajform med löstagbara kanter cirka 30x10 cm. Nagga bottnen och ställ kallt i 10 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna helt.
4. Chokladfyllning: Hacka chokladen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädden och tillsätt kaffet, dra bort från värmen. Rör ner mjölkchoklad och urkramade gelatinblad till en jämn smet. Smaka av med lite salt.
5. Häll fyllningen i pajskalet och ställ kallt i cirka 4 timmar, tills fyllningen har stelnat. Vid servering, pudra över kakao och servera med lättvispad grädde.
Tips!
Har du ingen rektangulär form? Ta en rund, cirka 28 cm i diameter.