5 ljuvliga recept på julgodis!
Lingonremmar
(15 st)
10 gelatinblad
225 g lingon
1 dl strösocker
50 g glukossirap
Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
2. Blanda lingon, socker och glukossirap i en kastrull. Låt koka till 105°.
3. Mixa lingonkoket med stavmixer. Krama ur gelatinbladen och rör ner i den heta vätskan.
4. Bred ut massan på bakplåtspapper eller silikonmatta och låt stelna i 2–3 timmar, gärna över natten. Skär i remsor och rulla i socker.
Saffrans- och klementinkola
(30 st)
100 g smör
1 klementin, skalet
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl vit sirap
½ g saffran
smörgåspapper
ev hushållssnöre
Gör så här:
1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
2. Tvätta klementinen väl och riv ner skalet i kastrullen. Tillsätt socker, vispgrädde, sirap och saffran.
3. Koka upp och låt koka utan lock tills smeten når 124–125° med termometer, rör om då och då. Du kan även testa att göra ett kulprov.
4. Lägg ett bakplåtspapper i en form, cirka 20x20 cm. Häll smeten i formen. Låt kolan stelna helt i rumstemperatur.
5. Skär den i bitar, klä in i smörgåspapper och knyt eventuellt ett snöre om.
Tips!
Så här gör du kulprov! Droppa lite kolasmet i ett glas med kallt vatten (använd en sked!). Du ska kunna rulla en kula av smeten. Är den för lös, koka den lite till.
Polkamarshmallows
(40 st)
1 dl vatten
2½ msk gelatinpulver
1 tsk pepparmintsarom
5 dl strösocker
1 msk flytande glykos eller glykossirap
2 dl vatten
2 äggvitor
Dessutom behövs:
röd pastafärg (hushållsfärg)
spritspåse
florsocker
Gör så här:
1. Blanda 1 dl vatten med gelatinpulver och pepparmintsarom och låt stå i 5 minuter.
2. Blanda socker, glykos och 2 dl vatten i en kastrull till en sockerlag. Koka upp och låt koka till 127°.
3. När temperaturen börjar närma sig 127 börjar du vispa äggvitorna till ett hårt skum. Gärna i hushållsmaskin, för det ska vispas mycket nu!
4. Blanda ner gelatinet i sockerlagen när den nått 127°. Häll sedan blandningeni en fin stråle över äggvitorna under konstant vispning.
5. Fortsätt vispa tills blandningen svalnat, i cirka 10 minuter, och smeten är spritsbar.
6. Ta upp en liten del av smeten och färga röd. Blanda den vita och röda smeten lite lätt för hand och fyll i en spritspåse.
7. Pudra lite florsocker på bakplåtspapper och spritsa ut smeten till små toppar. Låt stelna över natten. Är de lite klibbiga kan man pudra över mer florsocker.
Tips!
Om du inte vill spritsa: klä en form med bakplåtspapper, pudra med florsocker och häll ner smeten. När den stelnat kan du skära i rutor.
Kanderad mandel med kanel
200 g sötmandel
2 dl florsocker
½ tsk kanel
Gör så här:
1. Blanda mandel och florsocker i en stekpanna. Låt sockret smälta på medelvärme tills det knäpper i mandeln och karamellen fått fin färg. Rör hela tiden.
2. Strö över kanel och ta från värmen.3. Lägg mandeln på bakplåtspapper, sprid ut och låt stelna helt.
Rocky road
(20–30 st)
300 g mörk choklad
2 dl kola, tex dumle eller riesen
1 dl minimarshmallows
1½ dl salta jordnötter
½ dl krossade polkagrisar
Gör så här:
1. Klä en form, cirka 20x30 cm, med bakplåtspapper.
2. Hacka chokladen och smält på låg värme över varmt vattenbad.
3. Grovhacka kolan. Blanda ner kola, marshmallows och jordnötter i chokladen och häll ner i formen.
4. Krossa polkagrisarna och strö över. Låt stelna och skär sedan i rutor.
Tips!
Sältan i jordnötterna förhöjer smakerna, men självklart går det bra med andra nötter.