5 nyttiga recept – som smakar fantastiskt
Varm quinoasallad med rostade morötter
(4 personer)
1 kg morötter
2 msk olivolja
1 tsk rökt paprika
1 tsk spiskummin
salt
4 dl quinoa
8 dl grönsaksbuljong
4 ägg
½ granatäpple, kärnorna
1 näve mynta
labneh
4 dl grekisk yoghurt
1 tsk salt
olivolja
dukkah
50 g valnötter
50 g hasselnötter
50 g sesamfrön
1 msk korianderfrön
1 msk hel kummin
2 tsk flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Rör ihop yoghurt och salt. Klä en liten sil med ett kaffefilter. Lägg silen över en skål och häll yoghurten i kaffefiltret. Låt yoghurten rinna av i skålen i kylen i 24 timmar. Skrapa ur den avrunna yoghurten ur kaffefiltret i en skål och ringla lite olja över.
2. Värm ugnen till 220°. Skala och skär morötterna i stavar. Vänd dem med olivolja, paprika, spiskummin och salt, bred ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 30 minuter tills de är gyllene.
3. Skölj quinoan i en sil och koka den i buljong i cirka 15 minuter.
4. Rosta nötterna lätt i en torr panna. Tillsätt sesamfrön, koriander, kummin och salt och rosta tills kryddorna börjar dofta. Mixa allt i en matberedare.
5. Koka upp vatten i en kastrull och koka äggen i 7 minuter. Skala dem och vänd dem i dukkah.
6. Lägg upp quinoa, labneh, morötter, ägg och dukkah på tallrikar. Strö över granatäpple och mynta.
Matveteotto med svamp
(4 personer)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja, till stekning
salt och nymalen peppar
4 dl matvete
2 dl vitt vin
1 ½ liter kycklingbuljong
till servering
100 g tärnat bacon
500 g blandade svampar
1 liten näve färsk timjan
75 g parmesan
4 stjälkar grönkål
1 näve färsk timjan
GÖR SÅ HÄR
1. Skala och hacka lök och vitlök och fräs i olja i en kastrull. Smaksätt med salt och peppar. Skölj matvetet, lägg i kastrullen och vänd runt det i lökhacket. Häll vitt vin i grytan och låt vinet koka bort. Tillsätt varm buljong, lite i taget så matvetet är täckt hela tiden, och låt koka in. Fyll sedan på lite buljong och upprepa tills matvetet är al dente, cirka 30 minuter.
2. Stek bacon i en torr panna och låt rinna av på papper. Ansa svampen, skär i skivor och stek dem i baconfettet tillsammans med finhackad timjan tills de är gyllene.
3. Rör ner färskriven parmesan i matvetet och smaka av. Skölj grönkålen, riv bladen från stjälken i grova bitar. Vänd ner grönkål och svampen i matveteotton. Toppa rätten med bacon och timjan, och servera genast.
Helstekt kyckling med rostade jordärtskockor
(4 personer)
1 hel kyckling
1 gul lök
500 g blandad svamp
1 kg jordärtskockor
1 näve salvia
olivolja, till stekning
salt och nymalen svartpeppar
150 g pancetta
till servering
1 näve salvia
1 paket rucola
GÖR SÅ HÄR
1. Värm ugnen till 200°. Ta ut kycklingen från kylen. Skala löken och skär i båtar. Ansa svampen och skär i grova bitar. Skala jordärtskockorna och skär dem i grova bitar. Finhacka salvia.
2. Fördela lök, svamp, jordärtskockor och salvia i ett stort ugnsfast fat. Vänd runt allt med olivolja, krydda rejält med salt och peppar.
3. Klappa in kycklingen med olivolja, krydda rejält med salt och peppar. Fördela pancettan över kycklingen så att den täcker det mesta. Lägg kycklingen över jordärtskockorna och stek i ugnen i cirka 1 timme tills kycklingen är färdig med klar köttsaft utan rosa inslag och jordärtskockorna är mjuka. Strö över salvia och servera med rucola.
Pumpasoppa med kräftstjärtar och dill
4 personer
1 hokkaidopumpa
olivolja, till stekning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
7 dl grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
½ citron, saften
salt och nymalen peppar
till servering
200 g kräftstjärtar
dill
crème fraiche
bröd
GÖR SÅ HÄR
1. Snitta pumpan, gröp ur kärnorna och skär bort skalet. Tärna fruktköttet. Svetta bitarna i olja i en tjockbottnad gryta.
2. Skala och hacka lök och vitlök, fräs dem tillsammans med pumpan utan att de tar färg, i cirka 5 minuter. Häll buljong i grytan och koka upp. Låt koka i 20 minuter under lock tills pumpan är helt mjuk. Mixa soppan slät med en stavmixer.
3. Mixa ner grädde, smaka av med citronsaft, salt och peppar. Låt kräftstjärtarna rinna av, lägg ner dem i soppan. Ringla över crème fraiche, strö över dill och servera tillsammans med gott bröd.
Vinterkryddade vegobiffar med apelsinsallad
(4 personer)
500 g vegofärs
gul lök
1 ägg
1 dl havregryn
1 dl mjölk
1 tsk riven muskotnöt
½ tsk kryddpeppar
½ tsk mald ingefära
salt och nymalen peppar
smör till stekning
apelsinsallad
5 stjälkar grönkål2 apelsiner25 g mandelspån100 g vitost
senapsdressing
½ apelsin, rivet skal2 msk olivolja2 msk vitvinsvinäger1 tsk honung1 tsk dijonsenap
salt och nymalen peppar
till servering
500 g potatis
GÖR SÅ HÄR
1. Lägg vegofärsen i en skål.
2. Skala och riv löken och rör ner den i färsen tillsammans med ägg, havregryn, mjölk och kryddor. Låt svälla i kylskåp i 30 minuter.
3. Skrubba potatisen och koka den i vatten tills den är mjuk.
4. Rör ihop alla ingredienser till dressingen och smaka av.
4. Skölj grönkål och riv bladen från stjälkarna. Lägg kålbladen i en stor skål. Häll senapsdressingen över grönkålen och massera in den i kålbladen med händerna tills kålen blir mjuk. Skala apelsinerna och skär filéerna i skivor. Vänd ihop apelsinskivor, mandelspån och smulad vitost tillsammans med grönkålen.
5. Forma vegofärsen till biffar, och stek dem i smör i en stekpanna. Servera med kokt potatis och apelsinsallad.