Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips till höstmiddagen Spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Bästa kriminalserierna Presenttips till fars dag 2024

Minska matsvinnet: skapa goda middagar av rester

26 okt, 2022
Avcamilla zarah lawes
Fotografbetina hastoft
Mat av rester.
Laga lite extra mat och lägg undan ena dagen, så har du ett skönt försprång till en annan middag. Det blir också extra svinnsmart att planera för rester redan från början!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så panerar du din fisk på bästa sättBrand logo
Så panerar du din fisk på bästa sätt

Spagetti med köttfärssås och bönsallad

(4 personer)

Spagetti med köttfärssås och bönsallad.
Vardagsklassisk köttfärsssås i sällskap av läcker pesto och matig sallad. Spara hälften av köttfärssåsen redan innan ni börjar äta.

300 g spagetti, gärna fullkorn

Köttfärssås

2 gula lökar

2 msk olivolja till stekning

1 kg nötfärs

4 stjälkar färsk oregano

salt och nymald svartpeppar

2 burkar krossade tomater à 400 g

3–4 dl grönsaksbuljong

Bönsallad

400 g gröna bönor

1 stor bananschalottenlök

3 msk olivolja

Mandelpesto

1 kruka färsk basilika

10 sötmandlar

1 dl olivolja

½ dl färskriven parmesan

Tillbehör

50 g parmesan

Gör så här

1. Köttfärssås: Skala och hacka löken. Fräs den mjuk och glansig i olivolja i en stekpanna. Ta upp och lägg åt sidan. Bryn färsen tills den är genomstekt och börjar få lite färg. Krydda med repad oregano, salt och peppar.

2. Tillsätt krossade tomater och grönsaksbuljong och koka upp. Sänk värmen och låt såsen sjuda under lock i 30 minuter. Ta sedan undan hälften av såsen och spara den till tisdagens middag.

Annons

3. Mandelpesto: Mixa alla ingredienser – även basilikastjälkarna – i en matberedare. Justera eventuellt konsistensen med lite mer olivolja. Smaka av med salt och peppar och lägg undan 4 matskedar av peston till onsdagens middag.

4. Bönsallad: Ansa bönorna. Koka i lätt­saltat vatten i 2 minuter, de ska ha lite tuggmotstånd kvar. Häll av och skölj dem hastigt i kallt vatten. Lägg upp på ett serveringsfat. Skiva löken tunt och strö den över bönorna. Ringla över olja och krydda med salt och peppar.

5. Koka spagettin al dente enligt anvisningarna på paketet.

6. Vänd ner peston i den nykokta spagettin och servera med köttfärssåsen och bön­salladen, strösslad med parmesan.

Tacos med kålsallad

(4 personer)

Tacos och kålsallad.
Överbliven ­köttfärs + bönor blir tisdagstacos.

hälften av köttfärssåsen från dagen innan

1 burk kidneybönor, 250 g avrunnen vikt

1 msk paprikapulver

Kålsallad

Annons

½ spetskål eller ca ¼ litet huvud vitkål

250 g körsbärstomater

1 mogen avokado

Yoghurtdressing

½ kruka färsk koriander

1 vitlöksklyfta

2 dl grekisk yoghurt

Tillbehör

12 hårda tacoskal

½ kruka koriander

Gör så här

1. Värm köttfärssåsen i en gryta. Låt kidneybönorna rinna av i durkslag och spola dem med kallt vatten. Tillsätt dem till grytan och krydda med paprikapulver.

2. Strimla kålen tunt. Halvera tomaterna och tärna avokadoköttet. Vänd ihop kål, tomater och avokado med plockad ­koriander.

3. Yoghurtdressing: Hacka koriandern, ta även med stjälkarna. Finriv eller pressa vitlöksklyftan ner i yoghurten och tillsätt korianderhacket. Smaka av med salt och peppar.

4. Värm tacoskalen. Låt alla fylla sina egna tacos med köttfärs, sallad och ­dressing.

Tips: Krydda gärna upp färsen med lite extra chilipulver, spiskummin och koriander.

Sesamlax med matvete­sallad

(4 personer)

Sesamlax.
Mitt i veckan-lax där vi passar på att göra slut på peston.

600 g laxfilé i fyra bitar

1 msk olivolja

2 msk svarta sesamfrön

salt och nymald svartpeppar

1 citron, ekologisk

Annons

Matvetesallad

200 g matvete

1 påse rucola, ca 70 g

1 fänkål

2 päron, fasta

Pestodressing

den sparade peston från måndagen

2 msk olivolja

Gör så här

1. Matvetesallad: Koka matvetet ­enligt anvisningarna på paketet. Låt svalna. Ansa fänkålen och halvera den på längden. Spara den ena hal­van till torsdagens middag. Hyvla den andra halvan på ­längden mycket tunt, använd gärna en mandolin. Lägg i en skål med isvatten.

2. Sätt ugnen på 170°. Lägg laxen i en smord ugnsform. Ringla över lite olja och strö över sesamfrön, salt och peppar. Skär citronen i fyra tjocka skivor och lägg en på varje laxbit. Baka mitt i ugnen i 10–12 minuter tills laxen är precis ­genomvarm, känn efter med en gaffel.

3. Halvera päronen på längden och skär bort kärnhusen. Skiva i tunna skivor. Häll av fänkålen, torka av den lätt och blanda med matvete, rucola och päron i en salladsskål eller på stort fat.

4. Pestodressing: Rör ut peston med olivolja och ringla det över salladen.

Annons

5. Servera laxen med matvetesalladen vid ­sidan om.

Tips: Om du vill laga extra snabbt, koka matvetet dagen innan.

Kyckling- och grönsakssoppa

(4 personer)

Kyckling- och grönsakssoppa.
Här kokar du en hel kyckling för en god buljong. Merparten av kycklingköttet sparas till fredagspizzan.

1 liten kyckling, ca 1 kg

1 gul lök

2 morötter

2 lagerblad

4 svartpepparkorn

2 dl majskorn

4 morötter

100 g gröna bönor

½ spetskål eller vitkål

salt och nymald svartpeppar

Tillbehör

½ fänkål

2 naanbröd eller andra flatbröd

Gör så här

1. Lägg kycklingen i en stor gryta. Fyll på med så mycket vatten att det täcker.

2. Skala och grovhacka löken. Skala morötterna och skär dem i grova bitar. Lägg lök, morötter, lagerblad och pepparkorn i kycklinggrytan. Lägg på lock och koka upp. Sänk värmen och låt kycklingen sjuda i 50 minuter.

3. Ta upp kycklingen ur buljongen och låt den svalna något. Plocka av köttet och spara ungefär tre fjärde­delar till dagen därpå.

Annons

4. Sila över kycklingbuljongen i en annan kastrull och koka upp.

5. Skala och skiva morötterna. Ansa och halvera de gröna bönorna. Skär spets- ­eller vitkålen i grova bitar. Låt morötter, bönor, kål och majskorn koka mjuka i buljongen, i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och ­peppar.

6. Servering: Hyvla fänkålen tunt och vänd ner den i soppan tillsammans med det plockade kycklingköttet. Värm bröden något i ugn eller mikro och servera i bitar till soppan.

Tips: Om du har möjlighet, använd färsk majs. Skär loss kornen från en stor kolv till 4 ­personer.

Pizza med kyckling, tomat och majs

(4 personer)

Pizza.
Resträddarpizza – går att variera i det oändliga.

25 g jäst

2½ dl vatten

1 tsk olivolja

½ tsk salt

200 g grahamsmjöl, knappt 3½ dl

200 g vetemjöl special, ca 3 dl

Annons

Topping

1 flaska färdig tomatsås, 400 g

kycklingkött från torsdagen

1 paket körsbärstomater, 250 g

2 dl majskorn, frysta eller på burk, ca 150 g

Gör så här

1. Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt olja, salt och nästan allt mjöl och knåda ihop till en blank och smidig deg i cirka 10 minuter, för hand eller i maskin. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 45 minuter.

2. Sätt ugnen på 250°. Knåda degen lätt och dela den i två bitar. Kavla ut bitarna på varsitt bakplåtspapper till två tunna rektangulära pizzabottnar.

3. Halvera körsbärstomaterna. Bred ut tomatsås på bottnarna i ett tunt lager. Lägg på kycklingkött, majs och tomater.

4. Grädda en pizza i taget i 15 minuter eller tills bottnen är spröd. ­Servera gärna med en krispig grön­sallad.

Tips: Den som saknar osten väldigt kan lägga till 1–2 bollar mozzarella i bitar.

Äppelkompott med ­mascarponekräm och knaprigt strössel

(4 personer)

Äppelkompott.
Gör dessert när du har äpplen att ta vara på. Det gör inget om de är lite skrynkliga.

8–10 små äpplen

¼ dl vatten

1½ dl strösocker

3 cm färsk ingefära

Mascarponekräm

250 g mascarpone

100 g grekisk yoghurt

Annons

½ vaniljstång, kornen

¾ dl florsocker

Knaprigt strössel

30 g smör

2 dl havregryn

50 g hasselnötter, grov­hackade

1 dl kokosflingor

Gör så här

1. Äppelmos: Skala, kärna ur och kvarta äpplena. Lägg dem i en ka­strull med vatten och socker och koka upp. Skala ingefäran och riv ner den. Koka på svag värme under lock tills äpplena blivit mos. Ställ åt sidan och låt svalna.

2. Mascarponekräm: Rör ihop mascarpone, grekisk yoghurt, vaniljfrön och florsocker till en jämn kräm.

3. Knaprigt strössel: Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt havregrynen och stek dem tills de börjar få en fin, gyllene färg. Tillsätt hasselnötter och kokosflingor och fortsätt röra om tills de börjar få lite färg.

4. Klicka i äppelmos i fyra glas och toppa med mascarpone­kräm och strössel. Garnera eventuellt med lite oxalis.

Inspireras direkt i din inkorg – anmäl dig till Feminas nyhetsbrev

Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten – det är helt gratis!

Annons