Packa för picknick
Kycklingspett med aprikossallad
(6 personer)
4 kycklingfiléer
2 msk rapsolja
100 g mandelspån
salt och nymalen svartpeppar
2+5 stjälkar mynta
3 gemsallader
200 g sparris
200 g torkade aprikoser
Dressing:
¾ dl olivolja
¼ dl äppelcidervinäger
1 msk honung
flingsalt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180°. Skär kycklingfiléerna i 12 bitar.
2. Vänd bitarna i rapsolja och mandelspån. Salta och peppra.
3. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Stek spetten mitt i ugnen i 25 minuter eller tills de är genomstekta.
4. Hacka 2 myntakvistar och strö över kycklingen när den är färdigstekt.
5. Skölj och ansa salladen. Bryt sönder stora blad. Skiva sparrisen, släng stjälkarnas nedersta träiga del. Strimla aprikoserna och blanda med salladen och sparrisen. Toppa med resten av myntabladen.
6. Vispa ihop ingredienserna till dressingen. Häll den över salladen precis före serveringen och servera salladen till kycklingspetten.
Rågbrödssandwich med pastrami
(6 personer)
12 skivor grovt rågbröd
12 skivor pastrami
Snabbinlagd fänkål:
1 fänkål
½ dl ättiksprit, 12%
½ dl strösocker
1 krm salt
Ärtpuré:
200 g gröna ärter
½ dl olivolja
salt och nymalen svartpeppar
Pesto:
½ citron
1 kruka basilika
50 g sötmandlar
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
50 g finriven parmesanost
salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
1. Snabbinlagd fänkål: Skiva fänkålen tunt, gärna med mandolin. Koka upp ättiksprit, socker och salt. Vänd ner fänkålen och ställ kallt.
2. Ärtpuré: Mixa ärter och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
3. Pesto: Finriv citronskalet och pressa ur saften. Plocka basilikabladen och mixa dem med resten av ingredienserna. Salta och peppra.
4. Bred pesto på hälften av brödskivorna och ärtpuré på den andra hälften. Lägg på lite fänkål och 2 skivor pastrami mellan brödskivorna och slå in dem i smörgåspapper.
Tips!
Det är även gott att fylla med skinka, rostbiff eller ost.
Ärt- & bönsallad med räkor
(6 personer)
30 stora ishavsräkor
1 msk rapsolja
2–3 tsk chiliflakes
250 g gröna sojabönor, frysta och tinade
1 burk kikärter, 400 g
Dressing:
1 dl olivolja
½ dl äppelcidervinäger
1 msk grovkornig senap
1 msk honung
½ tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
½ dl hackad persilja
Gör så här:
1. Skala räkorna och vänd dem i olja och chiliflakes.
2. Häll kokande vatten över sojabönorna. Sila av och spola sedan i kallt vatten. Låt dem rinna av väl och häll dem i en skål. Spola av kikärterna i silen, låt dem rinna av och blanda sedan med sojabönorna och räkorna.
3. Dressing: Vispa samman ingredienserna och häll den över salladen.
4. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera i glas eller små burkar.
Tips!
Dressingen kan gärna hällas på i förväg så hinner bönor och kikärter suga åt sig av smaken.
Getostpaket med serrano
(12 små paket)
400 g chèvre
2 stjälkar rosmarin
12 skivor serranoskinka
Garnering:
färsk körvel ev ätliga blommor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180°. Dela osten i 12 lika stora bitar och lägg på en liten kvist rosmarin och svep in i skinkan. Lägg paketen på en plåt med bakplåtspapper och baka dem mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
2. Servera paketen med hallonsallad.
Hallonsallad
(6 personer)
200 g babyspenat
250 g hallon
Dressing:
½ dl hallonvinäger
1 dl olivolja
1 tsk rörsocker
salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
1. Blanda sköljda spenatblad och hallon.
2. Dressing: Blanda vinäger, olja och socker, smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Ta med i en liten burk och häll över salladen strax före servering.
Tips!
Hallonvinäger finns att köpa men går också att göra själv. Du kan också ersätta den med äppelcidervinäger.
Små rabarberkakor
(6 små kakor eller 1 stor)
3 ägg
150 g rörsocker strö
150 g smör
½ vaniljstång
175 g mandelmassa
150 g vetemjöl
125 g kokosflingor
1 tsk bakpulver
300 g rabarber
4 msk rörsocker strö
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Vispa ägg och socker. Smält smöret och rör ner det. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna direkt i smeten.
3. Riv mandelmassan grovt och blanda den med vetemjöl, kokosflingor och bakpulver. Smörj 6 små formar eller en stor form, cirka 24 cm i diameter, och fördela degen däri.
4. Skär rabarbern i små bitar och tryck ner dem i degen. Strö över rörsocker.
5. Baka de små kakorna i cirka 20 minuter eller cirka 35 minuter i en stor form.
6. Låt svalna och servera.
Tips!
Om du äter hemma i trädgården är det såklart gott med lite grädde eller vanilj-glass till kakan.