Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten
recept

7 goda och prisvärda maträtter som passar perfekt i matlådan

01 jan, 2025
Billiga soppor, prisvärda grytor och storkok som håller länge – här är recepten vi alla vill ha i januari!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Mer för mindre: Lyxiga snabbnudlarBrand logo
Mer för mindre: Lyxiga snabbnudlar

Nytt år, ny matinspiration! Vi har tagit hjälp av våra bloggare för att hitta prisvärda recept som passar perfekt att ha i matlådan. Scrolla ner och hitta något gott att laga redan i dag!

1. Ugnspannkaka

Ugnspannkaka är både enkelt, tidseffektivt och billigt – och passar perfekt till matlådan!

ugnspannkaka recept billigt
Foto: Maud Onnermark

Recept ugnspannkaka (4 p)

Ingredienser:

  • 1 paket bacontärningar, 140 g
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 stora ägg
  • bakplåtspapper
  • 1–2 äpplen

Tillbehör:

  • lingonsylt, morotsstavar

  • Gör så här:

    • Sätt ugnen på 250 °.
    • Fördela baconet i en ugnslångpanna 30x40 cm klädd med bakplåtspapper. Stek mitt i ugnen ca 5 minuter.
    • Vispa samman mjöl, salt och hälften av mjölken till en smet. Tillsätt resten av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa ner äggen. Häll smeten i ugnslångpannan. Kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor. Lägg dem ovanpå smeten.
    • Grädda mitt i ugnen 20–25 minuter tills den får fin färg. Skär den i portionsbitar och servera med lingonsylt, vitkålssallad och morotsstavar.

    Recept från Maud Onnermark, läs mer här.

Annons

2. Tomatsoppa

En klassisk tomatsoppa kan hålla i dagar och går att toppa med kryddor, pasta eller bröd du bakat själv. Det finns oändliga möjligheter!

Tomatsoppa recept billig mat
Foto: Maud Onnermark

Recept tomatsoppa (4 p)

Ingredienser:

  • 2 gula lökar, ca 200 g
  • 2–3 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 2 burkar finkrossade tomater, à 400 g
  • 2 tomatburkar vatten, 8 dl
  • ½ kruka basilika
  • ca 1½ tsk salt
  • ev ½ tsk chiliflakes
  • 1 tetra vita bönor, 380 g

• nymald svartpeppar

Gör så här:

  • Hacka lök och fräs den mjuk i olivolja tillsammans med pressad vitlök i en stor gryta.
  • Tillsätt tomaterna och 2 tomatburkar vatten (8 dl), några späda stjälkar basilika med bladen, spara blad till garnering, salt och chiliflakes. Låt sjuda cirka 15 minuter under lock.
  • Skölj av bönorna i ett durkslag. ­Spara eventuellt några bönor till garnering och tillsätt resten i soppan. Mixa soppan, den behöver inte vara helt slät men bönorna bidrar med fin konsistens när de mixas. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Garnera med bönor och basilikablad.
  • Recept från Maud Onnermark, läs mer här.

Annons

3. Pasta med broccolisås

En magisk pastarätt med bara några få ingredienser – perfekt för dig som vill hålla både tiden och priset nere.

pasta broccolisås billig mat
Foto: Maud Onnermark

Recept pasta med broccolisås (4 p)

Ingredienser:

  • 400 g spaghetti
  • 2 broccoli, à ca 250 g
  • ca 150 g blåmögelost, t ex Saint Agur
  • lite av vattnet från pastakoket
  • salt och nymald svartpeppar
  • ev 1 dl valnötter eller andra nötter i mindre bitar

Gör så här:

  • Koka upp saltat vatten till pastan i en stor kastrull och saltat vatten i en mindre kastrull till broccolin. Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
  • Skölj broccolin och skala den grova broccolistjälken. Skär sedan stjälken i tunna skivor. Dela resten av broccolin till mindre buketter. Börja med att koka stjälkbitarna 5 minuter. Lägg ner broccolibuketterna och koka ytterligare ca 3 minuter tills buketterna är mjuka. Häll av vätskan och ta undan några små buketter till garnering. Mixa resten av broccolin direkt i kastrullen. Tillsätt osten i bitar och mixa och låt osten smälta i det varma broccolimoset.
  • Häll av pastavattnet när den är kokt al dente, men spara ca 1 dl av kokvattnet. Häll tillbaks pastan och det sparade vattnet i kastrullen och blanda ner broccolisåsen. Låt allt bli varmt. Smaka av med salt och nymald peppar. Servera i varma tallrikar och garnera med de sparade broccolibuketterna och gärna valnötter eller andra nötter i bitar.

Recept från Maud Onnermark, läs mer här.

Annons

4. Potatis och purjolökssoppa

Det är högsäsong för sopporna! Enkelt, billigt och går att göra stora mängder av. Perfekt i januari!

foto vanja wikström
Foto: Vanja Wikström

Recept potatis- och purjolökssoppa (4 p)

Ingredienser:

600 g potatis

1 purjolök

1 msk olja

1 tsk torkad timjan

10 dl grönsaksbuljong (fond eller tärningar och vatten)

3 dl vispgrädde

Bacon

Persilja

Gör så här:

Skala och skiva potatisen. Putsa och strimla purjon. Fräs purjon i olja i en stor kastrull. Tillsätt potatis, timjan och buljong, låt koka i ca 15 minuter. Mixa soppan slät, häll sen i grädden och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Stek bacon vid sidan om och strössla över det plus klippt persilja innan servering. Ta gärna en smarrig macka till.

Recept från Vanja Wikström, läs mer här.

5. Tonfiskpasta

Fisk behöver inte innebära dyra laxfiléer eller torsk! En klassisk tonfiskburk kommer man långt på!

Annons
tonfiskpasta recept billig mat
Foto: Vanja Wikström

Recept tonfiskpasta

Ingredienser:

  • 1 burk tonfisk
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 msk kapris
  • 1 dl rött vin
  • 2 dl tomatsås (vi brukar ta någon färdig som finns på burk)
  • Persilja
  • Olivolja

  • Gör så här:

  • Hacka lök, vitlök och chili. Stek i rikligt med olivolja.
  • Häll i vinet, låt det koka upp och blanda ner tomatsåsen, tonfisken och kaprisen.
  • Salta och peppra efter tycke och smak.
  • Servera med någon pasta som känns smarrig, och klipp över rikligt med persilja (den brukar Iggy hoppa över).

Recept från Vanja Wikström, läs mer här.

6. Linsgryta

Smakrikt, lätt att göra storkok på och vegetariskt – underbar kombination!

Recept linsgryta

Ingredienser:

  • 1 stor gul lök eller 2 små.
  • 3 vitklöksklyftor
  • 1 tsk gul curry
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 ml kokosmjölk
  • 3 dl vatten
  • 2 dl torkade röda linser
  • 1 grönsaksbuljong
  • 1-2 tsk sambal olek
  • Salt & Peppar
  • Ev. delade körsbärstomater eller krossade tomater (250g).

Gör såhär:

Finhacka lök och vitlök, fräs det i en stekpanna och tillsätt curry och tomatpuré. När det är fräst och löken är mjuk häller du i allt annat och låter det puttra till dess att linserna är mjuka, vilket är ca 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med basmatris och koriander.

Recept från Elin Rantatalo, läs mer här.

Annons

7. Vitkål och köttfärsgryta

Gör en lyxig köttgryta som inte kostar skjortan. Perfekt mat att ha i matlådan!

vitkål köttfärsgryta billig mat januari recept
Foto: By Diadonna

Recept vitkål och köttfärsgryta

Ingredienser:

500 g färs

1 gul lök

1 riven morot

2 msk tomatpuré

300 g vitkål

2 msk kalvfond

2 msk paprikapulver (helst paprika söt av märket Vegeta)

2 tsk timjan

1 burk finkrossade tomater (Mutti)

1 dl okokt grötris

ca 1 liter vatten

svartpeppar

salt

solrosolja att steka i

Plivits somunbröd (finns i frysdisken)

Gör så här:

  • Bryn färsen i olja tills den smular sig.
  • Tillsätt hackad lök och riven morot.
  • Tillsätt tomatpuré. Låt allt fräsa hastigt.
  • Strimla kålen med en mandolin eller skär tunt. Lägg i vitkålen.
  • Tillsätt fond, kryddor, tomater och grötris. Häll på vatten, rör om och koka upp. Koka på svag värme med locket på i ca 30 min eller tills riset är kokt. Vill du ha mer vatten, går det bra att öka mängden.
  • Smaka av med salt och svartpeppar.
  • Serveras med somunbröd.

    Receptet kommer från By Diadonna, läs mer här.

Mer för mindre: FläskpannkakaBrand logo
Mer för mindre: Fläskpannkaka
Annons
Annons