Så gör du kryddig bakad blomkål med halloumi
Bakad blomkål med halloumi och za’atar
4 portioner
2 blomkålshuvuden
1 tsk salt
ca 1 ½ dl olivolja
400 g halloumi
2 msk za’atar-kryddblandning
3 gula lökar
1 dl honung
4 msk vitvinsvinäger
50 g parmesan
1 stor handfull bladpersilja
Till servering
rostade pitabröd
Gör så här
1. Värm ugnen till 230°. Dela blomkålen i stora buketter och blanchera dem i lättsaltat kokande vatten i 3 minuter. Häll bort vattnet och skölj blomkålen under kallt vatten. Låt rinna av och vänd sedan i olivolja. Fördela buketterna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Baka i ugnen i 10 minuter.
2. Riv halloumin grovt och fördela över blomkålen. Strö za’atar över och baka i ugnen i ytterligare 10 minuter, tills osten blir gyllene.
3. Skiva löken. Värm upp honungen i en kastrull tills den blir ljusbrun i färgen. Stek löken mjuk i honungen. Ta från värmen och rör ner vinägern och 6 msk olivolja.
4. Fördela löken ovanpå blomkålen och riv parmesan över. Hacka persiljan grovt och strö över blomkålen. Servera gärna med rostade pitabröd.