God vardagsrätt: Linsbiffar med stekt potatis och yoghurtdipp
Linsbiffar med stekt potatis och yoghurtdipp
4 personer
175 g quinoa
250 g linser
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 morötter
1 handfull färsk mynta
1 ägg
1 tsk sumak
150 g vitost, gärna feta
½ dl vetemjöl
salt och svartpeppar
2 msk neutral olja till stekning
stekt potatis
1 kg potatis
4 msk olivolja
2 msk dukkah
Till servering
1 handfull bladpersilja
1 handfull färsk mynta
2 msk olivolja
300 g grekisk yoghurt
1 tsk sumak
Gör så här
1. Koka quinoa och linser enligt anvisning på förpackningarna. Låt svalna.
2. Hacka lök och vitlök grovt. Skär morötterna i bitar. Mixa lök, vitlök och morötter i en matberedare. Tillsätt mynta, ägg, sumak och smulad fetaost. Mixa snabbt ihop till en grov kräm.
3. Rör ihop massan med quinoa, linser och vetemjöl. Krydda med salt och peppar. Låt färsen stå och dra i 10 minuter.
4. Forma färsen till små kulor och pressa ihop dem till biffar. Stek dem spröda i olja i cirka 4 minuter på varje sida.
5. Skrubba potatisarna och koka dem mjuka. Dela eventuellt de stora på mitten. Stek dem spröda i olja tillsammans med dukkha.
6. Lägg upp linsbiffarna och potatisen på ett fat. Hacka persilja och mynta och strö över. Droppa olja över och servera ihop med yoghurt strödd med sumak.