Bjud på brunch med vintriga smaker
Bananpannkakor med clementinsallad
(4 personer)
4 mogna bananer
4 ägg
80 g bovetemjöl
1 tsk nymortlad kardemumma
1 nypa saltsmör till stekning
Clementinsallad:
4 clementiner
40 g sötmandel
Gör så här:
1. Skala bananerna och mosa dem grovt med en gaffel i en skål. Knäck i äggen och rör runt. Vispa i bovetemjöl, nymortlad kardemumma och salt. Låt smeten svälla 5–10 minuter.
2. Smält smöret i en panna och stek små pannkakor på medelvärme tills de är gyllene på båda sidor. Var försiktig så att de inte blir för mörka. Ta upp och håll varmt.
3. Clementinsallad: Skala och klyva clementinerna, använd gärna en vass kniv för att få bort hinnorna. Skär klyftorna i mindre bitar och lägg dem i en skål. Grovhacka mandeln och vänd ner bland clementinerna.
4. Servera pannkakorna ljumma med clementinsalladen till.
Tips!
Du kan använda vilken citrusfrukt du föredrar till salladen, eller blanda gärna flera olika.
Yoghurt med pepparkakor, honung och bär
(4 personer)
1 dl flytande honung
6 dl tjock naturell yoghurt
6 pepparkakor
100 g blåbär, färska
ev 25 g torkade tranbär
Gör så här:
1. Fördela honungen i fyra glas. Rör yoghurten slät och fördela ovanpå.
2. Mortla pepparkakorna grovt. Har du ingen mortel kan du lägga dem i en plastpåse och krossa dem med en kavel. Strö kaksmulorna på yoghurten.
3. Garnera med färska blåbär och eventuellt lite tranbär. Servera genast.
Tips!
Vi har använt skurna pepparkakor med lite mandel i. Du kan också använda vanliga pepparkakor.
Briocher
(12–14 st)
ca 81/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
25 g jäst
1 dl vatten, ljummet
5 ägg, rumsvarma
350 g smör, rumsvarmt+ lite till formarna
Pensling:
1 äggula
lite vispgrädde
Gör så här:
1. Häll vetemjöl, 2 msk socker och 1 tsk salt i degbunken. Använd gärna köksmaskin.
2. Rör ut jäst och 1 tsk av sockret i vattnet i en annan bunke. Knäck i äggen och vispa ihop.
3. Kör degblandaren på medelhög hastighet och tillsätt långsamt äg smeten. Knåda degen 10 minuter tills den är blank och smidig. Tillsätt smöret i klickar lite i taget, det ska vara helt inarbetat i degen innan du tillsätter mer. Ta en liten klick och smörj ytterligare en annan skål.
4. Pudra arbetsbänken med mjöl och stjälp ut den lite kladdiga degen. Mjöla händerna och vik ihop degen försiktigt. Lägg den i den smorda skålen. Täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 1½ timme.
5. Smörj 12–14 stora, stadiga muffinsformar eller en muffinsplåt. Tryck luften ur degen. Forma den till släta bullar, lägg dem i formarna och låt jäsa ytterligare 1 timme. Sätt mot slutet av tiden ugnen på 230° varmluft.
6. Blanda äggula och lite grädde och pensla bröden. Ställ in plåten mitt i ugnen och sänk ugnsvärmen till 180°. Grädda ca 10 minuter eller tills de fått fin, gyllene färg. Servera ljumma.
Tips!
Brioche är ett äggstint, smörrikt franskt bröd som är fantastiskt gott med smör och marmelad.
Ägg och bacon
(4 personer)
4 skivor bacon
1 schalottenlök
4 stora svampar, t ex karljohan eller portabello
2 färska rosmarinkvistar
ev 1 vitlöksklyfta
1 msk smör + till pensling
1 påse babyspenat, ca 70 g
4 msk vispgrädde
40 g cheddarost
8 riv av muskotnöt
8 ägg
salt och nymald svartpeppar
Garnering:
2 salladslökar
Dessutom behövs:
4 ugnssäkra portionsformar
Gör så här:
1. Lägg baconskivorna i torr, kall panna. Slå på värmen och stek skivorna knapriga. Låt rinna av på hushållspapper.
2. Skala och hacka löken, fräs den mjuk i baconfettet utan att den tar färg. Ta upp och lägg vid baconet.
3. Sätt ugnen på 190°. Rensa svampen, skär den i grova bitar och fräs den i pannan tills den får lite färg.
4. Plocka bladen från rosmarinkvistarna och hacka dem. Om du vill använda vitlök, finhacka också den. Vänd ner rosmarin, vitlök och smör med svampen i pannan. Stek någon minut. Ta upp och lägg åt sidan. Fräs spenaten någon minut så att den precis slaknar.
5. Smörj formarna och fördela bacon, lök, svampfräs och spenat i dem. Häll på grädden. Riv osten och fördela hälften av den ovanpå. Riv försiktigt över muskotnöt. Knäck i två ägg i vardera portionsform, salta och peppra. Strö resten av osten ovanpå.
6. Ställ formarna i en liten långpanna eller annan form med höga kanter. Fyll på med vatten så att den når upp halvvägs på formarna. Ställ in allt i ugnen och baka 10–15 minuter eller tills äggvitorna precis stannat. Ta ut och låt vila 2–3 minuter.7.
Garnering: Strimla salladslöken och fräs i lite olja i en panna utan att den tar färg. Strö löken över formarna och servera.
Tips!
Ställ alla de varma kokotterna på ett fint skärbräde – det är både ett smidigt sätt att servera på och ser fint ut på bordet.
Overnight oats med varma bär
(2 personer)
1 dl naturell kvarg, 0,2%
2 dl lättmjölk
1 1/2 dl havregryn
1 krm vaniljpulver
1 krm kardemumma
Servering:
1 1/2 dl frysta el färska bär, t ex hallon, blåbär, lingon
1 msk valfria frön, nötter eller rostade kokosflingor
Gör så här:
1. Blanda kvarg, mjölk, havregryn, vaniljpulver och kardemumma väl. Fördela i två burkar med lock och låt stå i kylen över natten, eller minst 6 timmar, så att havregrynen sväller.
2. Servera gröten med varma bär samt toppa med valfria nötter, frön eller rostade kokosflingor.
Tips!
Funkar även bra som mellanmål före eller efter träning – förbered på morgonen eller kvällen före.