Chefredaktören: Mina franska favoritdrycker
1 Stilla Chenin blanc
Vouvray
Domaine Des Lauriers, 2022
Frankrike, Vouvray
Nr: 6288
Pris: 149:-
Den vita druvan chenin blanc är magisk. Man kan göra alla sorters vin på den. De stilla kommer i flera skepnader – friskt krispiga, runt ekfatslagrade och även som söta. Jag älskar druvor som har denna stora kapacitet. När det kommer till vitt väljer jag oftast de friska krispiga, så även denna gång. Här har vi ett fint med mycket frukt och fin syra, blommig ganska koncentrerad doft. En fin vän från distriktet Vouvray i Loiredalen.
2 lätta bubblor
Crémant de Loire
Blanc de Blancs Brut Cuvée Celeste
Frankrike, Crémant de Loire
Nr: 50534
Pris: 99:-
Loiredalen är den region som producerar näst mest bubbelvin i Frankrike. Här gör man Crémant de Loire, det innebär att man jobbar enligt samma metod för kolsyring och jäsning som i Champagne. Här har vi ett otroligt lättdrucket vin, lite åt det sötare hållet, sockerhalten ligger på 0,9 g/100 ml vilket är att jämföra med den torraste procecco. Neutralt kan låta tråkigt men kan vara perfekt. Till exempel till kräftor, passar detta bubbel hur bra som helst.
3 smakrik favorit
Domaine Ernestine Amirault
Bourgueil, 2020
Frankrike, Bourgueil
Nr: 59848
Pris: 149:-
Cabernet franc är en druvkompis med stor variation. Det finns unga, örtiga viner, naturviner och så de som har mer kropp och större smak, lagrade på ekfat och gjorda för härliga middagar! Just denna tillhör den sistnämnda sorten. Den doftar som det ska, jag hittar lite svart te, andra säger parfym eller vanilj. Cabernet franc från Bourgueil har blivit min favorit. Det är ett smakrikt vin som trots det har en lätthet som är otroligt förförande. Beställningsvara i systembolagets sortiment.
4 Vuxna äpplen
Galipette Brut
Frankrike, Bretagne
Flaska 330 ml, 4,5 % vol.
Nr: 89288
Pris: 21:90
I Bretagne gör man cider och är otroligt bra på det. Här har vi en som verkligen doftar och smakar sommar, som barndomens äppelmos – helt oemotståndligt. Smakar mycket äpple, som äpple ska smaka, lite sött men även friskt. I Bretagne dricker man cider till allt, gärna till galette, den salta versionen av crêpes, gjord på bovetemjöl. Jag skulle säga att denna även passar finfint till lite kryddad asiatisk mat. Eller varför inte i stället för en kall öl?