Här är maten vi avskyr när andra äter bland oss
Då finns det fem livsmedel som du kanske ska undvika om du vill slippa sneda blickar.
Här är maten som svenskar helst vill förbjuda i offentliga miljöer!
Att ha med sig matlåda till jobbet är en del av vardagen för många människor i Sverige. Enligt en undersökning som färdigmatstjänsten Factor har gjort så tar hälften av alla svenskar med sig matlåda till jobbet minst en gång i veckan, medan var fjärde person har med matlåda fem dagar i veckan.
Men om du inte vill göra dig ovän med kollegorna i lunchrummet finns det en del saker du ska undvika att ha i din matlåda. Det finns nämligen en rad livsmedel vi kollektivt har svårt för när andra människor äter på offentliga platser – oavsett om det är jobbets lunchmatsal, vid skrivbordet eller i kollektivtrafiken.
Maten som folk vill ska förbjudas
Här är de fem saker som flest svenskar enligt undersökningen vill förbjuda i offentliga miljöer:
1. Fisk
2. Kokt ägg
3. Brysselkål
4. Kaviar
5. Banan
Generellt är det alltså mat som luktar mycket som du bör undvika för att slippa irriterade blickar – och äggmackan kan du kanske äta hemma i stället för vid skrivbordet på jobbet.
Samtidigt visar undersökningen att hälften av alla inte vill förbjuda några livsmedel, och tycker att man ska få äta vad man vill. Factors undersökning visar också att det främst är yngre personer som är känsliga när det gäller andras matlukt – bland personer mellan 18 och 29 år är det bara 36 procent som inte vill förbjuda något livsmedel i offentligheten, medan den siffran är 65 procent hos de över 60 år.
Att ha fisk i matlådan är något som de flesta tycker är helt normalt, och alla som jobbar på en arbetsplats där det finns fruktkorgar vet att bananen är den frukt som går åt först.
– Trots att vissa är lite känsliga kring vad andra värmer på i lunchrummet bryr sig de flesta inte alls. Med andra ord borde man inte dra sig för att äta saker som doftar lite, såsom fisk eller kål. Inte nog med att det är livsmedel med massor av näring, det är dessutom riktigt gott, säger Carol England, kulinarisk chef på Factor.