Goda tilltugg på glöggminglet – 6 enkla recept
Bruschetta med chèvrekräm och grillat päron
(10 skivor)
1 baguette
1 msk olivolja
salt och nymald peppar
½ dl crème fraiche
150 g chèvreost
1 msk flytande honung
1 päron
1 knippe färsk rosmarin
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Skiva upp baguetten, lägg skivorna på en plåt, ringla över lite olivolja och salta och peppra. Rosta i ugnen tills de har fått fin färg.
2. Blanda crème fraiche och chèvre i en mixer till en slät kräm. Smaka av med lite av honungen, salt och nymald peppar.
3. Klyfta päronet och grilla i en grillpanna. Bred chèvrekrämen på baguetteskivorna, lägg på en päronklyfta och ringla över lite honung. Toppa med färsk rosmarin.
Lyxig brietårta
(6–8 portioner)
1 dl pistaschmandel
1 dl cashewnötter
500 g brieost
1 dl dadelsirap
200 g torkade dadlar
1 dl torkade tranbär
2 färska fikon
flytande honung
flingsalt
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Rosta nötterna i en torr panna tills de har fått fin färg.
2. Lägg brietårtan på en plåt eller på det fat den ska serveras på, om det är ugnssäkert. Bred ut dadelsirap på tårtan. Dela dadlarna i mindre bitar och lägg ovanpå tillsammans med nötterna, tranbär och fikonen i bitar.
3. Baka mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Toppa med lite honung och flingsalt när du plockar ut den. Servera direkt.
Glubbel
Glubbel är en blandning av glögg och bubbel. Det finns några färdiga varianter att köpa men du kan också göra själv. Blanda väl kyld glögg och mousserande vin i valfria champagneglas. Garnera gärna med juliga smaker, här har vi stjärnanis och torkad apelsin. Du kan också ta lingon, granatäppelkärnor, en rosmarinkvist eller kanelstång.
Skinksnittar på vörtbröd
(6 portioner)
2 blad färsk grönkål
olivolja
flingsalt
Picklad rödkål
½ rödkål
½ rödlök
2 dl vatten
½ dl ättiksprit, 12 %
1 dl strösocker
Senapskräm
100 g färskost
1 msk senap
Till servering
6 skivor vörtbröd
smör
6 skivor julskinka
Gör så här
1. Picklad rödkål: Gör gärna denna dagen innan. Strimla rödkålen och rödlöken. Koka upp vattnet, ättikspriten och socker. Ställ åt sidan och lägg ner kålen och löken.
2. Sätt ugnen på 160°. Repa grönkålen och hacka den i lite mindre bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, massera kålen med olivolja och flingsalt. Rosta tills den har blivit lite frasig, i cirka 10 minuter.
3. Blanda samman färskost med senap till en kräm. Smaka av med salt och peppar.
4. Skiva vörtbrödet och stansa ut små runda bitar. Bred lite smör på varje bit. Lägg på skinkan, toppa med senapskräm, picklad rödkål och rostad grönkål.
Smördegspizza med grönkål och fetaost
(8 portioner)
2 kvistar grönkål
2 msk olivoljasalt och nymald svartpeppar
1 smördegsrulle
1½ dl crème fraiche
1 dl torkade tranbär
1 granatäpple
1 paket fetaost
2 msk flytande honung
Gör så här
1. Sätt ugnen på 150°. Repa bladen från stammen på grönkålen, skär bladen i mindre bitar. Massera grönkålen med lite olivolja, salt och peppar. Rosta i ugnen i cirka 10 minuter tills kålen blivit krispig.
2. Höj ugnen till 225°. Lägg smördegen på en plåt. Dela den på mitten så att det blir två långa bitar. Bred på crème fraiche, men spara en liten kant runt om. Salta och peppra.
3. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills den har fått fin färg.
4. Efter gräddning, lägg på grönkålen, tranbär och granatäppelkärnor. Toppa med smulad fetaost och ringla över honung. Skär i snygga snittar.
Mjölkchokladfudge
(12 portioner)
Fudge
150 g mjölkchoklad
125 g smör
1 burk kondenserad mjölk
1½ dl mörkt muscovadorörsocker
en knivsudd vaniljpulver
Topping
½ dl hackade tranbär
2 msk hackade hasselnötter
Gör så här
1. Hacka chokladen. Smält smöret och tillsätt kondenserad mjölk, socker och lite vaniljpulver. Koka upp under ständig omrörning och koka i cirka 10 minuter. Ta av från plattan.
2. Rör ner den hackade chokladen, rör om tills den har smält helt. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd mindre låda/form. Toppa med hackade tranbär och nötter. Låt stelna i kylskåp i några timmar. Skär i fina kuber.