Halloumigryta & 4 andra recept med ost
Parmesanpaj med jordnötsskal
(12 bitar)
Pajskal
2 dl rostade osaltade jordnötter
2½ dl vetemjöl
1 krm salt
125 g smör
1 äggula
Fyllning
250 g parmesanost
2 dl turkisk yoghurt
2 ägg
½ tsk svartpeppar
½ tsk salt
Gör så här
1. Pajskal: Kör alla torra ingredienser till ett smul i en matberedare. Tillsätt smöret i tärningar och äggulan. Kör till en deg. Knåda ihop det sista snabbt för hand.
2. Tryck ut degen i en bakpappersklädd form med avtagbar botten och smorda kanter, 25 cm i diameter. Låt degen gå upp cirka 3 cm på kanten. Ställ i frysen i 20 minuter.
3. Sätt ugnen på 175°.
4. Knyckla ihop ett bakpapper, veckla ut det igen och lägg i pajskalet. Fyll med torkade ärter eller okokt ris, så att pajdegen håller formen i ugnen. (Ärterna kan du återanvända flera gånger.) Förgrädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
5. Riv parmesanen fint och rör ihop med resterande ingredienser till fyllningen. Häll ner i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Låt pajen svalna minst 30 minuter före servering.
Citron- och vitlöksinlagd parmesan
(4–6 personer)
400 g parmesanost
½ kruka färsk timjan eller 1 tsk torkad
5 vitlöksklyftor
2 citroner, skalet
1 msk honung
4 dl olivolja eller rapsolja
Gör så här
1. Skär osten i kuber, cirka 1x1 cm.
2. Hacka timjankvistarna, även stjälken. Skiva vitlöken. Tvätta citronerna väl och strimla skalet med en potatisskalare. Undvik att ta med det vita, det är beskt.
3. Rör ihop honungen med oljan i en skål, lägg ner resterande ingredienser och blanda runt.
4. Häll upp i en väl rengjord burk med tättslutande lock och låt stå i kyl i minst 24 timmar. Det blir godare ju längre det står. Håller cirka 10 dagar i kyl.
Chilimarinerad fetaost med oliver
(4 personer)
150 g fetaost
150 g kärnfria oliver, avrunnen vikt
½–¾ msk torkade chiliflakes
1½ dl olivolja
Gör så här
1. Tärna fetaosten grovt och låt oliverna rinna av.
2. Rör ner chiliflakes i oljan. Varva oljan i en burk med fetaosten och oliverna. Håller cirka 1 vecka i kyl.
Inbakad fetaost med lemoncurd
(12 bitar)
1 färdig pajdeg eller smördeg, ca 225 g
70 g macadamianötter eller mandel
1 dl lemoncurd
150 g fetaost
1 ägg till pensling
½ dl vita sesamfrön
Tillbehör
jordgubbar eller citronskal
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Rulla ut pajdegen på en bakpappersklädd plåt. Hacka nötterna halvgrovt.
3. Bred ut lemoncurden jämnt på pajdegen, smula över fetaosten och strö över nötterna. Rulla ihop till en ganska tajt rulle från långsidan och nyp ihop ändarna.
4. Vispa upp ägget lätt och pensla rullen. Strö över sesamfrön.
5. Baka i övre mitten av ugnen i 8–10 minuter. Ytan ska bli fint gyllene.
6. Låt stå i 15–20 minuter innan du skär upp i bitar. Servera som dessert med färska jordgubbar till, eller som tilltugg med rivet citronskal på.
Halloumigryta med saffran och aubergine
(6 personer)
3–4 medelstora gula lökar, ca 300 g
1 stor aubergine eller 2 mindre
300 g söta och mogna tomater
6 vitlöksklyftor
1 röd chili, typ spansk peppar
2 pkt saffran à ½ g
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 liter grönsaksbuljong av fond eller tärning
½ dl honung
salt och nymald peppar
600 g halloumi eller grilloumi
Tillbehör
bröd, couscous eller blomkålsris
½ dl hackad persilja
Gör så här
1. Skala och skiva löken. Skär auberginen i bitar, cirka 1x1 cm. Skär tomaterna i mindre bitar. Riv vitlöken, hacka chilin.
2. Fräs grönsakerna på medelvärme i lite olja i en rymlig kastrull under omrörning, i cirka 15 minuter. Det ska bli mjukt och tomaterna ska börja släppa vätska. Rör ner saffranet.
3. Tillsätt krossad tomat, buljong och honung. Rör om, lägg på ett lock och sjud i cirka 20 minuter. Salta och peppra. Mer salt? Tillsätt ½ buljongtärning eller någon matsked koncentrerad fond.
4. Medan grytan kokar ihop, skär halloumin i skivor och stek gyllene i olja på medelvärme.
5. Vänd ner halloumin och servera med couscous, bröd eller blomkålsris. Strö över hackad persilja.