Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Titta in i Margareta Hallins badrumsskåp Vintips till höstmiddagen Härliga spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Så bär programledarna säsongens trendfärg Feminas historia

Halloumigryta & 4 andra recept med ost

01 jun, 2022
AvSandra palmqvist
Fotografheléne linsjö
Ost recept.
Vi sätter guldkant på tillvaron med parmesan, feta och halloumi. Matiga rätter eller snabbfixade tilltugg – du väljer!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Fetaoströra med paprika - mästerkocken Christin Kashou tipsarBrand logo
Fetaoströra med paprika - mästerkocken Christin Kashou tipsar

Parmesanpaj med ­jordnötsskal

(12 bitar)

Parmesanpaj med jordnötsskal.
Läcker paj med jordnötter i pajskalet – gott till parmesanens sälta. Servera gärna med rökt eller lufttorkat kallskuret.

Pajskal

2 dl rostade osaltade jordnötter

2½ dl vetemjöl

1 krm salt

125 g smör

1 äggula

Fyllning

250 g parmesanost

2 dl turkisk yoghurt

2 ägg

½ tsk svartpeppar

½ tsk salt

Gör så här

1. Pajskal: Kör alla torra ingredienser till ett smul i en matberedare. Tillsätt smöret i tärningar och äggulan. Kör till en deg. Knåda ihop det sista snabbt för hand.

2. Tryck ut degen i en bakpappersklädd form med avtagbar botten och smorda kanter, 25 cm i diameter. Låt degen gå upp cirka 3 cm på kanten. Ställ i frysen i 20 minuter.

Annons

3. Sätt ugnen på 175°.

4. Knyckla ihop ett bakpapper, veckla ut det igen och lägg i pajskalet. Fyll med torkade ärter eller okokt ris, så att pajdegen håller formen i ugnen. (Ärterna kan du återanvända flera gånger.) Förgrädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

5. Riv parmesanen fint och rör ihop med resterande ingredienser till fyllningen. Häll ner i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Låt pajen svalna minst 30 minuter före servering.

Citron- och vitlöksinlagd parmesan

(4–6 personer)

Citron- och vitlöksinlagd parmesan.
Inlagd ost är gott till en plockbuffé, till ett fruktigt bål eller ett glas rosé.

400 g parmesanost

½ kruka färsk timjan eller 1 tsk torkad

5 vitlöksklyftor

2 citroner, skalet

1 msk honung

4 dl olivolja eller rapsolja

Gör så här

1. Skär osten i kuber, cirka 1x1 cm.

2. Hacka timjankvistarna, även stjälken. Skiva vitlöken. Tvätta citronerna väl och strimla skalet med en potatisskalare. Undvik att ta med det vita, det är beskt.

Annons

3. Rör ihop honungen med oljan i en skål, lägg ner resterande ingredienser och ­blanda runt.

4. Häll upp i en väl rengjord burk med tättslutande lock och låt stå i kyl i minst 24 timmar. Det blir godare ju längre det står. Håller cirka 10 dagar i kyl.

Chilimarinerad fetaost med oliver

(4 personer)

Chilimarinerad fetaost med oliver.
I sommartid är det gott med salta tilltugg. Detta recept med oliver och feta är busenkelt!

150 g fetaost

150 g kärnfria oliver, avrunnen vikt

½–¾ msk torkade chiliflakes

1½ dl olivolja

Gör så här

1. Tärna fetaosten grovt och låt oliverna rinna av.

2. Rör ner chiliflakes i oljan. Varva oljan i en burk med fetaosten och oliverna. Håller cirka 1 vecka i kyl.

Inbakad fetaost med lemoncurd

(12 bitar)

Inbakad fetaost med lemoncurd.
Ostbitarna passar fint som drinktilltugg med ett fruktigt mousserande vin, eller som dessert till cirka 4 personer med ett vitt dessertvin.

1 färdig pajdeg eller smördeg, ca 225 g

70 g macadamianötter eller mandel

1 dl lemoncurd

150 g fetaost

1 ägg till pensling

Annons

½ dl vita sesamfrön

Tillbehör

jordgubbar eller citronskal

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Rulla ut pajdegen på en bakpappersklädd plåt. Hacka nötterna halvgrovt.

3. Bred ut lemoncurden jämnt på pajdegen, smula över fetaosten och strö över nötterna. Rulla ihop till en ganska tajt rulle från långsidan och nyp ihop ändarna.

4. Vispa upp ägget lätt och pensla rullen. Strö över sesamfrön.

5. Baka i övre mitten av ugnen i 8–10 minuter. Ytan ska bli fint gyllene.

6. Låt stå i 15–20 minuter innan du skär upp i bitar. Servera som dessert med färska jordgubbar till, eller som tilltugg med rivet citronskal på.

Halloumigryta med saffran och aubergine

(6 personer)

Halloumigryta med saffran och aubergine.
Gryta med saffran, jo det går fint även till sommaren. Mustigt och gott med couscous till eller en bit surdegsbröd.

3–4 medelstora gula lökar, ca 300 g

1 stor aubergine eller 2 mindre

300 g söta och mogna tomater

6 vitlöksklyftor

Annons

1 röd chili, typ spansk peppar

2 pkt saffran à ½ g

1 burk krossade tomater, ca 400 g

1 liter grönsaksbuljong av fond eller tärning

½ dl honung

salt och nymald peppar

600 g halloumi eller grilloumi

Tillbehör

bröd, couscous eller blomkålsris

½ dl hackad persilja

Gör så här

1. Skala och skiva löken. Skär auberginen i bitar, cirka 1x1 cm. Skär tomaterna i mindre bitar. Riv vitlöken, hacka chilin.

2. Fräs grönsakerna på medelvärme i lite olja i en rymlig kastrull under omrörning, i cirka 15 minuter. Det ska bli mjukt och tomaterna ska börja släppa vätska. Rör ner saffranet.

3. Tillsätt krossad tomat, buljong och honung. Rör om, lägg på ett lock och sjud i cirka 20 minuter. Salta och peppra. Mer salt? Tillsätt ½ buljongtärning eller någon matsked koncentrerad fond.

4. Medan grytan kokar ihop, skär halloumin i skivor och stek gyllene i olja på medel­värme.

5. Vänd ner halloumin och servera med couscous, bröd eller blomkålsris. Strö över hackad persilja.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons