Uppdatera dina fiskfavoriter – 5 enkla recept
Lax på grönsaksbädd
(2 personer)
2 bitar laxfilé à 125 g
300 g potatis
200 g morötter
200 g rödbetor
1 rödlök
½ röd paprika
1 tsk salt
1 krm peppar
1 msk olivolja
Yoghurtsås
1½ dl rysk yoghurt
2 msk riven pepparrot
2 hackade soltorkade tomater
1 msk dill
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Tvätta potatisen ren och skala morötter och rödbetor. Skär i grova bitar. Skala och klyfta löken. Kärna ur och skär paprikan i stora bitar. Lägg allt i en ugnsform. Tillsätt salt, peppar och olja. Blanda om.
3. Tillaga mitt i ugnen i 15 minuter. Lägg laxen ovanpå grönsakerna och krydda fisken med salt och peppar. Tillaga vidarei ugnen i 10 minuter.
4. Blanda ingredienserna till såsen, smaka av och servera.
Fisksoppa med ostsås
(2 personer)
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 krm chiliflakes
1 msk smör
200 g passerade tomater
3 dl vatten
1 grönsaks- eller fiskbuljongtärning
½ dl vispgrädde
200 g kokt potatis
2 bitar torskfilé à ca 150 g
½ dl hackad dill
Ostsås
1 dl crème fraiche
½ dl riven ost, smakrik
Servering
baguette
Gör så här
1. Skala och hacka löken och vitlöken.Fräs lök, vitlök och chiliflakes mjukt i smöri en stor gryta.
2. Tillsätt passerade tomater, vatten och buljongtärning. Låt koka i 10 minuter.
3. Tillsätt grädde och mixa soppan slät. Koka upp igen. Lägg i potatisen och fisken, båda delade i mindre bitar. Sjud soppan tills fisken är klar, cirka 5 minuter. Rör i dill.
4. Ostsås: Blanda crème fraiche och ost.
5. Servera soppan med ostsås och bröd.
Tips: En god klick i soppan gör den alltid lite mer festlig.
Stekt torsk med broccolipuré
(2 personer)
1 ägg
½ tsk salt
2 bitar torskfilé à 150 g
½ dl vetemjöl
1 dl ströbröd
1 msk smör
Broccolipuré
250 g fryst broccoli
50 g färskost
½ tsk salt
Till servering
ugnsrostade morötter och potatisar
picklad rödlök
Gör så här
1. Broccolipuré: Koka broccolin mjuk. Låt den rinna av väl och mixa den sedan till puré tillsammans med färskost. Smaka av med salt.
2. Vispa upp ägget i en skål. Salta fisken lätt och vänd den först i mjöl, sedan ägg och sist i ströbröd. Stek torsken i en stekpanna med smör, ett par minuter per sida.
3. Servera med picklad lök och ugnsrostade rotfrukter.
Snabbpicklad rödlök
1 rödlök
2 tsk strösocker
2 msk vitvinsvinäger
Gör så här
1. Skala, dela och skiva rödlöken tunt.
2. Blanda med strösocker och låt stå tills löken börjar safta sig. Blanda ner vinäger och låt löken dra i minst 15 minuter.
Rosépepparlax
(2 personer)
2 bitar laxfilé à 125 g
½ tsk salt
½ msk rosépeppar
½ gurka
2 msk ättiksprit, 12%
4 msk strösocker
1 dl vatten
äppeltzatziki
½ äpple
1½ dl grekisk yoghurt
1 liten vitlöksklyfta
1 krm salt
½ krm svartpeppar
Tillbehör
kokt potatis
sockerärter
dill
Gör så här
1. Värm ugnen till 200°.
2. Gnid in laxen med salt och krossad rosépeppar. Tillaga i ugnen i cirka 10 minuter.
3. Skölj och skiva gurkan tunt. Blanda ättiksprit, socker och vatten i en skål och rör om tills sockret lösts upp. Lägg i gurkan och låt dra tills fisken är klar.
4. Skölj och riv äpplet grovt. Blanda med yoghurt, riven vitlök, salt och peppar.
5. Servera fisken med tzatziki, kokt potatis, gurka och sockerärter. Garnera med dill.
Tips: Snabbtina portions-fryst fisk i kallt vatten, i cirka 20 minuter. Låt fisken ligga kvar i plastför-packningen.
Ugnsbakad torsk med spenat
(2 personer)
2 bitar torskfilé à 150 g
200 g fryst tinad bladspenat
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
½ tsk salt
1 krm peppar
8 körsbärstomater
1½ dl vispgrädde
½ dl riven ost
Tillbehör
kokt potatis
stekt squash
citronklyftor
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Lägg fisken i en smord ugnsform.
3. Fräs spenaten i en stekpanna med smör några minuter. Skala och riv i vitlöken. Salta och peppra. Lägg spenaten på fisken. Dela tomaterna och fördela ovanpå.
4. Häll på grädden och strö över ost. Tillaga i ugnen tills fisken är klar, cirka 20 minuter. Servera med kokt potatis och stekt skivad squash.