Här är 5 himmelska desserter med äpple
Snurror med äppelgelé
2 stycken snurror
knappt 16 dl vetemjöl
5 dl mjölk
25 g jäst
150 g socker
½ tsk salt
150 g smör
2 dl äppelgelé (se recept på s 87)
1 tsk kardemumma
1 ägg till pensling
2 gjutjärnsgrytor eller springformar, ca 22 cm i diameter
Gör så här
1. Blanda mjöl, mjölk, jäst, socker och salt i en degblandare med degkrok. Knåda degen slät och smidig. Tärna smöret och tillsätt det lite åt gången. Knåda degen i 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt på köksbänken tills den dubblar i storlek, cirka 1 timme.
2. Dela degen i två och kavla ut dem till rektanglar, ½ cm tjocka, på ett mjölat bord. Bred ett tunt lager äppelgelé på degen och strö över kardemumma.
3. Rulla ihop degen till rullar och skär dem i cirka 24 bitar, 2 centimeter tjocka. Lägg bullarna i två gjutjärnsgrytor, springformar eller på plåt med bakplåtspapper.
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och låt dem jäsa i 20 minuter. Sätt ugnen på 210°.
5. Grädda bullarna i ugnen i 20–25 minuter. Om du bakar dem på plåt räcker det med 15 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler och servera dem varma och nybakade.
Tips: Om du vill ha extra saftiga bullar kan du riva lite marsipan över äppelgelén innan du rullar ihop degen.
Små äppelpajer med ricotta och mascarpone
4 små pajer eller 1 stor
Pajdeg
knappt 4 dl vetemjöl
¾ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g kallt smör
1 ägg
Äppelfyllning
2 ½ dl ricotta
1 ½ dl mascarpone
1 dl vispgrädde
3 msk socker
½ tsk kardemumma
2 äpplen
Till servering
crème fraîche eller vaniljglass
Gör så här
1. Pajdeg: Blanda mjöl, florsocker och vaniljsocker i en skål. Smula smöret i blandningen tills det liknar riven ost. Samla snabbt degen med ägget. Lägg degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i minst 1 timme.
2. Sätt ugnen på 180°. Kavla ut degen tunt på mjölat bord med en kavel. Skär ut cirklar som passar pajformarna. Lägg degen i smorda formar och tryck den väl mot formens kant. Förgrädda pajbottnarna i ugnen i 10 minuter.
3. Äppelfyllning: Vispa ricotta, mascarpone, grädde, socker och kardemumma till en jämn kräm i en skål med en elvisp.
4. Skölj äpplena, ta bort kärnhuset och skiva dem tunt.
5. Fyll pajformarna med ricottakrämen och lägg äppelskivorna i ett vackert mönster ovanpå. Grädda pajerna i ugnen i 30–35 minuter, tills de är gyllene.
6. Servering: Servera pajerna ljumna med crème fraîche eller vaniljglass.
Pannkakor med karamelliserade äpplen
8 personer
2 dl vetemjöl
3 ägg
2 dl mjölk
½ dl vatten
30 g smörsmör till stekning
Karamelliserade äpplen:
2 äpplen
1 citron eller lime, obesprutad
50 g smör
1 dl socker
1 tsk malen kanel
Gör så här
1. Blanda mjöl, ägg, mjölk och vatten i en skål. Smält smöret och blanda det i smeten. Låt smeten vila i cirka 20 minuter.
2. Karamelliserade äpplen: Skölj äpplen och citron, och skär dem i tunna skivor med mandolin.
3. Smält smöret i en panna och tillsätt socker och kanel. Låt blandningen sjuda tills den karamelliserar. Lägg äpple- och citronskivorna i karamellen och låt dem bli lätt gyllenbruna medan du steker pannkakorna.
4. Stek cirka 8 pannkakor av smeten i lite smör i en annan panna.
5. Servera pannkakorna med karamelliserade äppelskivor och häll den varma karamellsåsen från pannan över pannkakorna.
Äpple- och ingefäradryck
6 personer
1 l äppeljuice, gärna färskpressad
3 cm färsk ingefära
2 kanelstänger
1 tsk hela svartpepparkorn
Till servering:
2 äpplen
1 citron, obesprutad
1 näve myntablad
Gör så här
1. Skala ingefäran och riv den grovt. Värm upp äppeljuicen i en kastrull tillsammans med ingefära, kanelstänger och svartpepparkorn. Låt blandningen dra på låg värme i 20 minuter.
2. Sila saften genom en finmaskad sil.3. Servering: Skölj äpplen och citron och skär dem i tunna skivor. Servera drycken med äpple- och citronskivor och några myntablad.
Äppelgelé
2 burkar
2 kg äpplen
8 dl vatten
9 dl socker
Gör så här
1. Skala äpplena och skär dem i klyftor. Lägg dem i en kastrull och häll vatten över så att äpplena precis täcks. Värm blandningen försiktigt och låt den sjuda i 40 minuter tills äpplena är mjuka och lätt sönderkokade.
2. Sila ned blandningen i en annan kastrull. Värm upp den och rör om tills sockret har lösts upp. Låt gelén koka i cirka 15 minuter. Ta bort eventuellt skum från ytan med en sked.
3. Häll gelén i sköljda burkar och förvara dem i kylskåpet.
Tips: Drycken kan också serveras kall med isbitar, som en form av iste.
Äppelglass med basilika
8 stycken
8 glassformar
1 kruka basilika
5 dl äppeljuice, gärna färskpressad
½ lime
1 dl socker
Gör så här
1. Skölj och torka basilikan.
2. Värm upp äppeljuicen i en kastrull, tillsätt socker och limejuice och låt det sjuda i 5 minuter tills sockret löst sig. Tillsätt basilika, ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna helt.
3. Mixa blandningen med en stavmixer tills den blir jämn, och sila vätskan genom en finmaskig sil, ner i en skål.
4. Fyll vätskan i glassformar och ställ dem i frysen i minst 6 timmar.
Tips: Glassformar kan du finna i välsorterade matbutiker eller enkelt klicka hem på nätet.