Ta tillvara på äpplen – 5 härliga recept
Fransk äppelpaj med aprikosmarmelad
(8 bitar)
Pajbotten
150 g vetemjöl, ca 2½ dl
35 g strösocker, ca ⅓ dl
1 krm salt
100 g smör
2 msk kallt vatten
Pensling
½ ägg
1 msk strösocker
Fyllning
40 g rumsvarmt smör
40 g strösocker, knappt ½ dl
1 litet ägg
40 g mandelmjöl
4 äpplen
2 msk citronsaft
Garnering
2 msk aprikosmarmelad
15 g osaltade pistaschmandlar utan skal
Tillbehör
vaniljglass eller vaniljvisp
Gör så här
1. Botten: Blanda mjöl, socker och salt. Skär smöret i tärningar och knip ihop med mjölblandningen till en smulig massa.Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Plasta in och låt vila i kylen i cirka 30 minuter.
2. Fyllning: Vispa smör, socker och ägg. Tillsätt mandelmjölet. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda äppelklyftorna med citronsaften.
3. Sätt ugnen på 180°. Kavla ut degen till en rundel, ca 28 cm i diameter. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper.
4. Bred ut mandelkrämen på degrundeln, lämna en kant på ett par centimeter fri. Fördela äppelklyftorna på mandelkrämen och vik upp degkanten runt om.
5. Pensla degen med lättvispat ägg och strö på sockret. Grädda i ugnen i cirka 35 minuter. Låt svalna på galler.
6. Garnering: Smält marmeladen i en liten kastrull och pensla den sedan på äpplena så de får en fin glänsande yta. Hacka pistaschmandlarna och strö på. Servera pajen ljummen med glass.
Toscapajer med äppelkompott
(10 stycken)
½ vaniljstång
100 g rumsvarmt smör
60 g florsocker, ca 1 dl
1 krm salt
1 litet ägg
25 g mandelmjöl, ca ½ dl
180 g vetemjöl, ca 3 dl
Äppelkompott
6 äpplen
50 g strösocker, ca ½ dl
1 tsk vaniljsocker
½ dl vatten
2 msk citronsaft
Tosca
60 g hasselnötter
60 g smör
60 g rörsocker, drygt ½ dl
2 msk vispgrädde
1 krm salt
Garnering
25 g mörk choklad
Gör så här
1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa ihop smör, florsocker, vaniljfrön och salt. Tillsätt ägget. Rör ner mandelmjöl och vetemjöl, arbeta ihop till en deg. Plasta in degen och låt vila i kylen i cirka 1 timme.
2. Kavla ut degen på mjölat bakbord. Klä 10 små pajformar med löstagbar botten, ca 7 cm i diameter, med deg. Ställ in i frysen i 1 timme.
3. Äppelkompott: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Blanda äpple, socker, vaniljsocker, vatten och citronsaft i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i cirka 10 minuter, tills äpplena mjuknat. Rör då och då. Låt svalna.
4. Sätt ugnen på 180°. Ta fram pajformarna från frysen och nagga degen. Förgrädda bottnarna i 10 minuter, till gyllene. Ställ formarna på ett galler.
5. Tosca: Hacka nötterna. Blanda nötter, smör, socker, grädde och salt i en kastrull. Värm försiktigt tills allt smält ihop och sockret lösts upp.
6. Klicka ut en stor sked äppelkompott i formarna och fördela toscan ovanpå. Grädda i ugnen i cirka 20 minuter, till gyllene och toscan bubblar. Låt svalna på galler.
7. Smält chokladen och ringla över pajerna.
Tips: Spröd botten, sött och knaprigt på toppen och syrlig äppelfyllning. Mums!
Äppelmazarinkaka
(8 bitar)
175 g mandelmassa
½ vaniljstång
200 g rumsvarmt smör
200 g strösocker, ca 2 dl
4 ägg
75 g vetemjöl, ca 1¼ dl
1 krm salt
Topping
3 äpplen
50 g sötmandlar
1½ msk strösocker
1 tsk kanel
Garnering
1 tsk florsocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Klä en form, 28x18 cm, med bakplåtspapper.
2. Riv mandelmassan grovt. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa ihop mandelmassa, smör, socker och vaniljfrön. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner mjöl och salt.
3. Topping: Skala, kärna ur och skär äpplena i tärningar. Hacka mandlarna grovt. Blanda socker och kanel.
4. Fördela smeten i formen och strö på äppeltärningarna i ett jämnt lager. Tryck försiktigt ner dem lite. Strö på kanelsockret och mandelhacket.
5. Grädda kakan i 30–35 minuter. Den ska vara genomgräddad men fortfarande mjuk i mitten. Låt svalna på galler.
6. Skär kakan i bitar och pudra florsocker över vid servering.
Tips: Kakan blir bara godare om du bakar den 1–2 dagar i förväg och förvarar den i kylen. Servera gärna en klick crème fraiche till.
Karamelliserade äpplen med kardemummasmul
(4 personer)
Kardemummasmul
50 g havregryn, ca 1½ dl
50 g vetemjöl, knappt 1 dl
50 g strösocker, ca ½ dl
¼ tsk salt
1 tsk stött kardemumma
50 g smör
Karamelliserade äpplen
6 fasta äpplen
25 g smör
50 g rörsocker, ca ½ dl
1 tsk kanel
Vaniljgrädde
2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
Gör så här
1. Kardemummasmul: Blanda havregryn, mjöl, socker, salt och kardemumma i en skål. Skär smöret i tärningar och knip ihop med de andra ingredienserna till en smulig massa.
2. Sätt ugnen på 200°. Fördela smulet på en plåt med bakplåtspapper och grädda i cirka 15 minuter, tills gyllene och sprött. Låt svalna.
3. Karamelliserade äpplen: Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor, ca 1 cm breda. Smält smöret i en stor stekpanna med hög kant. Stek äpplena med socker och kanel, vänd runt och stek i 5–10 minuter.
4. Vaniljgrädde: Vispa grädde och vanilj fluffigt.
5. Fördela de ljumma äpplena i fyra skålar, toppa med smulor och vaniljgrädde.
Torta di mele med vaniljmascarpone
(6 personer)
100 g smör
1 dl (100 g) strösocker
3⅓ dl (200 g) vetemjöl
¼ tsk bakpulver
1 stort ägg
smör till formarna
fyllning
150 g mandelmassa
1½ dl (150 g) strösocker
150 g mjukt smör
4 äpplen
3 msk strösocker
vaniljmascarpone
250 g mascarpone
½ msk vaniljsocker
½ dl strösocker
1½ dl vispgrädde
Gör så här
1. Riv smöret på rivjärn och vispa fluffigt ihop med sockret. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten under omrörning. Knäck ner ägget och samla snabbt ihop till en deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylen i ½–1 timme.
2. Värm ugnen till 175° varmluft. Riv mandelmassan och vispa ihop med socker. Tillsätt lite smör i taget och vispa till en tjock smörkräm. Skär äpplena i tunna skivor.
3. Dela degen i sex bitar och rulla till 6 kulor. Tryck ut till rundlar och klä 6 små smorda formar med degbitarna. Fördela smörkräm i bottnarna. Ställ äppelbitar på högkant i krämen, börja ute i kanten och fyll på med äppelbitar, lite omlott, så att de får rosform.
4. Strö socker över och grädda i ugnen i 25–30 minuter. Låt svalna i formarna.
5. Vispa upp mascarponen, vaniljsocker och socker fluffigt. Vispa sedan ner grädden, lite i taget, till en fluffig smet och servera till äppelkakorna.