Jennie Walldén reder ut: Så lyckas du med nudlarna
Vilka är dina favoritnudlar?
– Koreanska sötpotatisnudlar. De är tjocka som spagetti och lite stunsiga. Men olika sorters nudlar fyller olika funktioner och passar till olika rätter.
Vad är det som är så bra med nudlar?
– Det är enkelt, gott och snabbt att laga. Många tycker om att äta det, men inte alla vet hur de ska laga det. Där vill jag vara en hjälpande hand.
Nudlar till fest eller vardag?
– Både och! Det är jättebra när det ska gå snabbt i vardagen och funkar bra att laga även om man är ensam. Men det går också att göra festligt när man ska laga till många.
Hur ska vi få till smakerna hemma?
– Utgå från bra recept av receptmakare som kan sin grej. Följ dem till punkt och pricka tills smakerna sitter. Sen kan du börja freestyla och prova egna varianter.
Vad är det svåraste med att laga nudlar?
– Att inte överkoka dem. De ska spolas i kallt vatten efter kokning, för att stanna kokprocessen.
En bra nybörjarrätt?
– Korbonara, alltså en koreansk variant av carbonara. Där utgår jag från koreanska snabbnudlar, kokar dem med den smakrika kryddpåsen, serverar med bacon och svamp, äggula och en massa parmesan.
Recepten nedan är från Jennie Walldéns bok Nudlar.
Gochujangnudlar med smörig svamp
(2 personer)
200 g vetenudlar, gärna breda
200 g ostronskivling, riven i strimlor
30 g smör
2 vitlöksklyftor, finhackade
1½ msk gochujang (eller mer om du vill ha extra hetta)
1½ msk japansk soja
2 msk mirin
2 stekta ägg
neutral rapsolja att steka i
Topping
1 salladslök, fint skivad
rostade sesamfrön
Gör så här
1. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj i iskallt vatten tills nudlarna är helt kalla. Låt rinna av.
2. Stek svampen på hög värme i lite olja så att svampen blir brynt runtom. Klicka i smör och låt vitlöken fräsa med i 30 sekunder tills den blivit mjuk. Tillsätt gochujang, soja och mirin. Rör om och lägg sedan omedelbart i nudlarna och stek under omrörning tills de är varma igen. Allt ovan går på några få minuter.
3. Ta stekpannan från värmen och strö över salladslök och sesamfrön. Servera med stekt ägg.
Asiatisk variant på spaghetti och köttfärssås
(4 personer)
300 g breda risnudlar eller breda glasnudlar
300 g blandfärs (eller växtbaserad färs för vego)
2 msk + 1 msk japansk soja
2 tsk + 2 tsk sesamolja
1 tsk svart risvinäger eller balsamvinäger
1 tsk strösocker
1 vitlöksklyfta, riven
1 gul lök, i klyftor
10 cm purjolök, tunt skivad
3 msk ostronsås (teriyakisås för vego)
1 msk kinesisk soja
nymalen svartpeppar
neutral rapsolja att steka
ev lite färsk koriander
Gör så här
1. Koka nudlarna 1 minut kortare än vad som står på förpackningen. Skölj med iskallt vatten och låt rinna av.
2. Blanda 2 msk japansk soja, 2 tsk sesamolja, risvinäger, strösocker samt riven vitlök i en bunke. Peppra. Lägg i färsen och blanda runt.
3. Hetta upp en panna och stek löken tills den börjar bli mjuk. Lägg i purjon (spara lite till topping) och stek på hög värme i några minuter. Lägg sedan i färsen och låt fräsa i någon minut. Rör om och stek tills färsen är genomstekt. Smaka av med svartpeppar.
4. Vänd ner nudlarna och häll på ostronsås, 1 msk japansk soja, 1 msk kinesisk soja samt 2 tsk sesamolja. Stek i några minuter under omrörning. Toppa med lite tunt skivad purjo och eventuellt koriander. Servera genast!
Tips: Ta i mer grönsaker om du vill, till exempel hyvlad morot, broccoli, böngroddar, sparris eller pak choi. Stek då tillsammans med färsen innan nudlarna går i.
Kimchi ramen
(4 personer)
300 g tunna vetenudlar, gärna ramen
200 g skivat sidfläsk utan svål (tärnad fast tofu + 3 msk sesamolja för vego)
1 gul lök, skivad
4 dl kimchi, gärna välsyrad
1½ liter kycklingbuljong (grönsaksbuljong för vego)
1 msk vit misopasta
1–2 msk gochujang
1 msk strösocker
200 g fast tofu, tärnad
2 msk sesamolja
ev salt
neutral rapsolja att steka i
Topping
2 kokta ägg, halverade
2 salladslökar, tunt skivade
ev lite rostade sesamfrön
Gör så här
1. Skär det skivade sidfläsket i 5 cm stora bitar. Stek i en tjockbottnad kastrull i lite olja tills fläsket fått fin färg och blivit lite krispigt. Lägg upp på trippelt hushållspapper och ställ åt sidan.
2. Tillsätt lite mer olja i grytan och fräs löken i någon minut så att den blir lätt gyllene.
3. I med kimchin i grytan och fräs i några minuter. Tillsätt buljong, misopasta, gochujang och socker. Låt koka på medelvärme i 10 minuter, tillsätt därefter tofu och sesamolja och låt koka i 5 minuter till.
4. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av.
5. Fördela nudlarna i fyra stora portionsskålar. Häll kimchisoppan över nudlarna och toppa med det stekta fläsket, ägghalvor, salladslök och lite sesamfrön.
Krämiga sesamnudlar med kinesisk broccoli
(2 personer)
200 g vetenudlar
150 g kinesisk broccoli eller spröd bellaverde broccoli
neutral rapsolja att steka i
Nudelsås
2 msk kinesisk sesampasta
1 msk sesamolja
1 msk japansk soja
1 tsk riven ingefära
1 liten vitlöksklyfta, riven
½ msk mörk kinesisk soja
2 tsk ljus risvinäger
2 tsk strösocker
1 msk varmt vatten
Topping
1 msk rostade sesamfrön
ev koreansk eller sichuansk chiliolja
Gör så här
1. Blanda alla ingredienser till såsen.
2. Stek broccolin i lite rapsolja på hög värme i några minuter tills den blivit lätt brynt. Håll varm.
3. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av i ett durkslag. Fördela nudlarna i två djupa skålar och lägg på broccolin.
4. Häll såsen över nudlarna och broccolin. Strö på sesamfrön och ringla eventuellt över lite chiliolja för hetta. Låt var och en röra om i sin skål så att allt blandas innan ni hugger in!
Tips: Kinesisk sesampasta är väldigt olik tahini – mörkt rostad och nötig, nästan som ett riktigt bra jordnötssmör. Det är värt att uppsöka en asiatisk livsmedelsbutik för att köpa den.